luni, decembrie 11, 2023

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Jurnalistul independent Erkam Tufan Aytav a susținut, miercuri, în programul său de pe YouTube, că o femeie germană de origine turcă a primit ordin de către Organizația Națională de Informații (MIT) a Turciei să-i omoare pe jurnaliştii Abdullah Bozkurt și Cevheri Güven, ambii care trăiesc în exil în Europa, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Poliția din Emiratele Arabe Unite a descoperit în posesia femeii fotografii și adresele de domiciliu ale lui Bozkurt din Suedia și Güven din Germania.

Declarând că i se pare șocant să vadă cât de departe este dispus să meargă guvernul turc pentru a reduce la tăcere vocile critice din străinătate, Bozkurt a făcut declarații pe contul său de Twitter.

„Nu știu dacă această nouă acuzație este adevărată sau nu, știu cu siguranță că este tulburător punctul în care a ajuns Erdogan și regimului său bătăuș de ani de zile. Ajutorul său a cerut în mod deschis asasinarea mea pe o rețea națională de televiziune pentru că am dezvăluit rufele murdare ale șefului său”, afirmă jurnalistul.

În 2022, cotidianul pro-guvernamental Sabah a publicat fotografii făcute în secret ale jurnaliştilor exilaţi, inclusiv Bozkurt şi Güven, şi a dezvăluit adresele lor pe prima pagină a ziarului.

Bozkurt și Güven au spus anterior că MIT din Turcia a fost angajat într-o vânătoare de oameni pentru ei.

Potrivit lui Bozkurt, guvernul turc încearcă să-i intimideze pe toți jurnaliștii turci care relatează știri din exil, făcându-l o țintă, dar a promis că nu se va pleca presiunii lor.

Cine sunt cei doi jurnaliști?

Bozkurt este fostul reprezentant de la Ankara al cotidianului Today’s Zaman acum închis și fondator al Stockholm Center for Freedom, care expune relațiile guvernului turc cu grupuri radicale și extremiste, activitățile ilegale ale serviciului de informații turcesc și corupția guvernamentală.

Güven este un jurnalist de investigație în exil ale cărui videoclipuri de pe YouTube în care vorbește despre corupția guvernului turc. Fostul redactor al revistei Nokta, acum închisă, Güven, împreună cu redactorul-șef al revistei, Murat Çapan, au fost condamnați în 2017 la o pedeapsă de închisoare de 22 de ani și șase luni sub acuzația de „incitare a oamenilor la revoltă armată împotriva guvernului turc. ”

Bozkurt și Güven se numără printre sutele de jurnaliști turci și oponenți ai guvernului turc, care au fost nevoiți să fugă din Turcia în urma unei lovituri de stat eșuate din iulie 2016 pentru a evita o represiune în masă.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Regizoarea de film, cenzurată de guvernul lui Erdogan, premiată pentru documentarul despre victimele puciului eșuat

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Turcia: Autoritățile cer ștergerea postărilor care dezvăluie comerțul fiului fostului premier cu Israelul

FreeWeb Turkey a raportat, joi, că un tribunal din Ankara i-a ordonat lui Metin Cihan să-și ștergă toate Tweet-urile despre Yildirim și fiul său, Erkam. 

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.