miercuri, martie 22, 2023

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Jurnalistul independent Erkam Tufan Aytav a susținut, miercuri, în programul său de pe YouTube, că o femeie germană de origine turcă a primit ordin de către Organizația Națională de Informații (MIT) a Turciei să-i omoare pe jurnaliştii Abdullah Bozkurt și Cevheri Güven, ambii care trăiesc în exil în Europa, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Poliția din Emiratele Arabe Unite a descoperit în posesia femeii fotografii și adresele de domiciliu ale lui Bozkurt din Suedia și Güven din Germania.

Declarând că i se pare șocant să vadă cât de departe este dispus să meargă guvernul turc pentru a reduce la tăcere vocile critice din străinătate, Bozkurt a făcut declarații pe contul său de Twitter.

„Nu știu dacă această nouă acuzație este adevărată sau nu, știu cu siguranță că este tulburător punctul în care a ajuns Erdogan și regimului său bătăuș de ani de zile. Ajutorul său a cerut în mod deschis asasinarea mea pe o rețea națională de televiziune pentru că am dezvăluit rufele murdare ale șefului său”, afirmă jurnalistul.

În 2022, cotidianul pro-guvernamental Sabah a publicat fotografii făcute în secret ale jurnaliştilor exilaţi, inclusiv Bozkurt şi Güven, şi a dezvăluit adresele lor pe prima pagină a ziarului.

Bozkurt și Güven au spus anterior că MIT din Turcia a fost angajat într-o vânătoare de oameni pentru ei.

Potrivit lui Bozkurt, guvernul turc încearcă să-i intimideze pe toți jurnaliștii turci care relatează știri din exil, făcându-l o țintă, dar a promis că nu se va pleca presiunii lor.

Cine sunt cei doi jurnaliști?

Bozkurt este fostul reprezentant de la Ankara al cotidianului Today’s Zaman acum închis și fondator al Stockholm Center for Freedom, care expune relațiile guvernului turc cu grupuri radicale și extremiste, activitățile ilegale ale serviciului de informații turcesc și corupția guvernamentală.

Güven este un jurnalist de investigație în exil ale cărui videoclipuri de pe YouTube în care vorbește despre corupția guvernului turc. Fostul redactor al revistei Nokta, acum închisă, Güven, împreună cu redactorul-șef al revistei, Murat Çapan, au fost condamnați în 2017 la o pedeapsă de închisoare de 22 de ani și șase luni sub acuzația de „incitare a oamenilor la revoltă armată împotriva guvernului turc. ”

Bozkurt și Güven se numără printre sutele de jurnaliști turci și oponenți ai guvernului turc, care au fost nevoiți să fugă din Turcia în urma unei lovituri de stat eșuate din iulie 2016 pentru a evita o represiune în masă.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.