sâmbătă, aprilie 20, 2024

Jurnalist în exil, ținta a guvernului turc: „Am încredere în legile suedeze care mă protejează”

Un jurnalist turc care trăiește în exil în Suedia, a spus că nu este frică sau îngrijorat după ce l-a auzit pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan numindu-l „terorist” în timpul unei întâlniri de presă cu premierul suedez la Ankara, conform Stockholm Center for Freedome.

Premierul suedez Ulf Kristersson se afla la Ankara sperând să convingă Turcia să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la alianța militară NATO, Ankara acuzând Stockholm și Helsinki că găzduiesc dizidenți politici care sunt etichetați drept „teroriști” de Turcia.

Printre aceștia se numără și jurnalistul Bülent Keneș, un academician și fost redactor-șef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi”, a declarat Erdoğan, la conferinţă de presă cu Kristersson.

Keneș:„Nu am nimic de-a face cu terorismul”

Keneș, care a auzit că numele său a fost menționat în mod special de către Erdoğan când lua cina cu familia, a spus că nu a fost surprins, dar nu se aștepta să-i audă numele repetat în această situație.

„Nu sunt deloc îngrijorat pentru că întotdeauna am crezut și încă cred că Suedia respectă statul de drept. Înseamnă totul aici, la fel și respectul pentru drepturile și libertățile omului. Așa că am încredere că legile suedeze mă vor proteja. Nu am făcut altceva decât să scriu articole de știri, articole de opinie și articole științifice. Nu am nimic de-a face cu terorismul sau cu violența.”

Keneş a mai spus că la începutul acestui an a fost chemat de Serviciul de Securitate Suedez (Säpo) la o întâlnire pentru că se afla pe lista persoanelor pe care Turcia le dorea extrădate. Oficialii Keneş şi Säpo s-au întâlnit pe 2 martie, urmând să facă o declaraţie despre situaţia lui Keneş în baza întâlnirii.

Keneș încă așteaptă un răspuns de la o instanță suedeză cu privire la extrădarea sa.

Cine este Keneș?

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.