vineri, septembrie 22, 2023

Jurnalist în exil, ținta a guvernului turc: „Am încredere în legile suedeze care mă protejează”

Un jurnalist turc care trăiește în exil în Suedia, a spus că nu este frică sau îngrijorat după ce l-a auzit pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan numindu-l „terorist” în timpul unei întâlniri de presă cu premierul suedez la Ankara, conform Stockholm Center for Freedome.

Premierul suedez Ulf Kristersson se afla la Ankara sperând să convingă Turcia să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la alianța militară NATO, Ankara acuzând Stockholm și Helsinki că găzduiesc dizidenți politici care sunt etichetați drept „teroriști” de Turcia.

Printre aceștia se numără și jurnalistul Bülent Keneș, un academician și fost redactor-șef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi”, a declarat Erdoğan, la conferinţă de presă cu Kristersson.

Keneș:„Nu am nimic de-a face cu terorismul”

Keneș, care a auzit că numele său a fost menționat în mod special de către Erdoğan când lua cina cu familia, a spus că nu a fost surprins, dar nu se aștepta să-i audă numele repetat în această situație.

„Nu sunt deloc îngrijorat pentru că întotdeauna am crezut și încă cred că Suedia respectă statul de drept. Înseamnă totul aici, la fel și respectul pentru drepturile și libertățile omului. Așa că am încredere că legile suedeze mă vor proteja. Nu am făcut altceva decât să scriu articole de știri, articole de opinie și articole științifice. Nu am nimic de-a face cu terorismul sau cu violența.”

Keneş a mai spus că la începutul acestui an a fost chemat de Serviciul de Securitate Suedez (Säpo) la o întâlnire pentru că se afla pe lista persoanelor pe care Turcia le dorea extrădate. Oficialii Keneş şi Säpo s-au întâlnit pe 2 martie, urmând să facă o declaraţie despre situaţia lui Keneş în baza întâlnirii.

Keneș încă așteaptă un răspuns de la o instanță suedeză cu privire la extrădarea sa.

Cine este Keneș?

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...