miercuri, decembrie 7, 2022

Jurnalist în exil, ținta a guvernului turc: „Am încredere în legile suedeze care mă protejează”

Un jurnalist turc care trăiește în exil în Suedia, a spus că nu este frică sau îngrijorat după ce l-a auzit pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan numindu-l „terorist” în timpul unei întâlniri de presă cu premierul suedez la Ankara, conform Stockholm Center for Freedome.

Premierul suedez Ulf Kristersson se afla la Ankara sperând să convingă Turcia să renunțe la opoziția față de aderarea Suediei la alianța militară NATO, Ankara acuzând Stockholm și Helsinki că găzduiesc dizidenți politici care sunt etichetați drept „teroriști” de Turcia.

Printre aceștia se numără și jurnalistul Bülent Keneș, un academician și fost redactor-șef al cotidianului Today’s Zaman, în limbă engleză.

„Probleme precum numărul teroriştilor care vor fi extrădaţi în Turcia, 30 sau 100, sunt lucruri deschise discuţiilor. Deportarea teroristului pe nume Bülent Keneş este importantă pentru noi”, a declarat Erdoğan, la conferinţă de presă cu Kristersson.

Keneș:„Nu am nimic de-a face cu terorismul”

Keneș, care a auzit că numele său a fost menționat în mod special de către Erdoğan când lua cina cu familia, a spus că nu a fost surprins, dar nu se aștepta să-i audă numele repetat în această situație.

„Nu sunt deloc îngrijorat pentru că întotdeauna am crezut și încă cred că Suedia respectă statul de drept. Înseamnă totul aici, la fel și respectul pentru drepturile și libertățile omului. Așa că am încredere că legile suedeze mă vor proteja. Nu am făcut altceva decât să scriu articole de știri, articole de opinie și articole științifice. Nu am nimic de-a face cu terorismul sau cu violența.”

Keneş a mai spus că la începutul acestui an a fost chemat de Serviciul de Securitate Suedez (Säpo) la o întâlnire pentru că se afla pe lista persoanelor pe care Turcia le dorea extrădate. Oficialii Keneş şi Säpo s-au întâlnit pe 2 martie, urmând să facă o declaraţie despre situaţia lui Keneş în baza întâlnirii.

Keneș încă așteaptă un răspuns de la o instanță suedeză cu privire la extrădarea sa.

Cine este Keneș?

Bülent Keneş, fost redactor șef al Todays Zaman, a fost vizat luna trecută de cotidianul pro-guvernamental Sabah, care și-a dezvăluit adresa de domiciliu și i-a făcut fotografii în secret la Stockholm.

Jurnalistul a părăsit Turcia în urma tentativei de lovitură de stat pentru presiunile guvernului lui Erdogan asupra jurnalişti critici.

Atât oficialii guvernamentali suedezi, cât și finlandezi au declarat că vor continua să respecte legile naționale și internaționale cu privire la cererile de extrădare ale Turciei și că decizia de extrădare va fi la latitudinea autorităților independente și a instanțelor.

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

Fără scăpare! Grecia respinge victimele represiunii lui Erdogan. Turcia le arestează

Solicitanții de azil au fost reținuți imediat de soldații turci, care au arestat patru dintre ei pentru că au intrat într-o zonă militară interzisă și au eliberat în mod inexplicabil unul.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

VIDEO: Istanbul. Un tramvai și un autobuz s-au ciocnit: 33 persoane rănite ușor și 4 persoane rănite grav

Accidentul a avut loc, luni, în jurul orei 09:15, în Alibeyköy. Conform informațiilor obținute, autobuzul IETT cu placa TP 7116, cu pasageri a trecut prin fața tramvaiului.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

Istanbul: Armenii au mers la urne. Primele alegeri după nouă ani

Alegerile au avut loc pe 16, 20 noiembrie și, de asemenea, în această duminică, 4 decembrie. Peste 3.600 de persoane au votat la alegerile pentru consiliile fundației lor pentru școli, spitale și biserici.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.