vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Cimitir armean distrus cu buldozerul „Care conștiință poate accepta acest lucru? ”


Un cimitir armean din provincia de estică Van a fost distrus în urma lucrării unui buldozer, conform Duvar English.

Un bărbat care s-a pretins a fi proprietarul terenului a cerut o intervenție a buldozerului, în cimitirul din Kalecik, cunoscut și sub numele de „Lezk”, care a fost un cartier locuit de armeni înainte de genocidul din 1915.

Angajații au scos pietrele funerare, iar oasele au fost scoase și împrăștiate în jur. 

Unul dintre localnicii din cartier a reacționat împotriva incidentului, spunând că cimitirele sunt sfinte și de neatins în toate religiile.

 „Aceasta este sfâșietoare. Ce ai vrut de la aceste morminte? Aceste oase nu trebuie să fie în afara [pământului]. Care conștiință poate accepta acest lucru? ” a spus Berna Karataș.

Între timp, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Murat Sarısaç a dus problema la agenda parlamentului. Într-o întrebare parlamentară adresată vicepreședintelui Fuat Oktay, Sarısaç a întrebat dacă autoritățile au lansat o anchetă asupra distrugerii întreprinse la cimitirul armean.

„De ce nu sunt protejate cimitirele armene, precum și structurile culturale și religioase din Van? Dacă există măsuri de protecție, de ce sunt întreprinse distrugeri similare? Datorită activităților de vânătoare de comori și apatiei autorităților, structurile istorice și culturale din jurul Van sunt distruse”, a susținut oficialul.

Deputatul HDP a întrebat, de asemenea, dacă guvernul are un plan pentru a pune sub protecție mai multe cimitire armene situate în Van.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.