vineri, martie 29, 2024

Turcia: Cimitir armean distrus cu buldozerul „Care conștiință poate accepta acest lucru? ”


Un cimitir armean din provincia de estică Van a fost distrus în urma lucrării unui buldozer, conform Duvar English.

Un bărbat care s-a pretins a fi proprietarul terenului a cerut o intervenție a buldozerului, în cimitirul din Kalecik, cunoscut și sub numele de „Lezk”, care a fost un cartier locuit de armeni înainte de genocidul din 1915.

Angajații au scos pietrele funerare, iar oasele au fost scoase și împrăștiate în jur. 

Unul dintre localnicii din cartier a reacționat împotriva incidentului, spunând că cimitirele sunt sfinte și de neatins în toate religiile.

 „Aceasta este sfâșietoare. Ce ai vrut de la aceste morminte? Aceste oase nu trebuie să fie în afara [pământului]. Care conștiință poate accepta acest lucru? ” a spus Berna Karataș.

Între timp, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Murat Sarısaç a dus problema la agenda parlamentului. Într-o întrebare parlamentară adresată vicepreședintelui Fuat Oktay, Sarısaç a întrebat dacă autoritățile au lansat o anchetă asupra distrugerii întreprinse la cimitirul armean.

„De ce nu sunt protejate cimitirele armene, precum și structurile culturale și religioase din Van? Dacă există măsuri de protecție, de ce sunt întreprinse distrugeri similare? Datorită activităților de vânătoare de comori și apatiei autorităților, structurile istorice și culturale din jurul Van sunt distruse”, a susținut oficialul.

Deputatul HDP a întrebat, de asemenea, dacă guvernul are un plan pentru a pune sub protecție mai multe cimitire armene situate în Van.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.