vineri, iunie 9, 2023

Turcia: Cimitir armean distrus cu buldozerul „Care conștiință poate accepta acest lucru? ”


Un cimitir armean din provincia de estică Van a fost distrus în urma lucrării unui buldozer, conform Duvar English.

Un bărbat care s-a pretins a fi proprietarul terenului a cerut o intervenție a buldozerului, în cimitirul din Kalecik, cunoscut și sub numele de „Lezk”, care a fost un cartier locuit de armeni înainte de genocidul din 1915.

Angajații au scos pietrele funerare, iar oasele au fost scoase și împrăștiate în jur. 

Unul dintre localnicii din cartier a reacționat împotriva incidentului, spunând că cimitirele sunt sfinte și de neatins în toate religiile.

 „Aceasta este sfâșietoare. Ce ai vrut de la aceste morminte? Aceste oase nu trebuie să fie în afara [pământului]. Care conștiință poate accepta acest lucru? ” a spus Berna Karataș.

Între timp, deputatul Partidului Democrat al Popoarelor (HDP) Murat Sarısaç a dus problema la agenda parlamentului. Într-o întrebare parlamentară adresată vicepreședintelui Fuat Oktay, Sarısaç a întrebat dacă autoritățile au lansat o anchetă asupra distrugerii întreprinse la cimitirul armean.

„De ce nu sunt protejate cimitirele armene, precum și structurile culturale și religioase din Van? Dacă există măsuri de protecție, de ce sunt întreprinse distrugeri similare? Datorită activităților de vânătoare de comori și apatiei autorităților, structurile istorice și culturale din jurul Van sunt distruse”, a susținut oficialul.

Deputatul HDP a întrebat, de asemenea, dacă guvernul are un plan pentru a pune sub protecție mai multe cimitire armene situate în Van.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Noul cabinet al lui Erdogan. Un pas către democrație? „Cu profesioniști, în loc de clovni”

Cabinetul lui Erdogan a fost considerat de mulți observatori, jurnaliști și utilizatori ai rețelelor sociale ca fiind o manevră strategică a lui Erdoğan de a-și îmbunătăți imaginea, prezentându-se ca fiind „democrați”.

Kılıçdaroğlu a respins cererea lui İmamoğlu de a iniția schimbarea în cadrul partidului

Renumitul jurnalist İsmail Saymaz a declarat că primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu i-a cerut principalului lider al Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, să fie un pionier al schimbării în cadrul partidului, dar Kılıçdaroğlu a respins această cerere.

Lira turcească a scăzut la nivel record, în ciuda numirii noului Ministru de Finanțe

Lira Turciei a scăzut luni cu aproape 1% în tranzacțiile și a atins un nou record, conform Reuters. Lira...

25 la sută, limita de creștere a chiriilor: 400 de mii de case sunt goale în Istanbul

Consultanții imobiliari mai raportează că în Istanbul există 400 de mii de „case fantomă”, conform calculelor lor bazate pe facturile de apă.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Mircea Lucescu, pe agenda lui Fenerbahçe. A luat decizia!

Fenerbahçe, care și-a început căutarea unui nou antrenor, i-a făcut o ofertă lui Mircea Lucescu. Însă, acesta a decis să rămână la Dynamo Kiev. Selecționerul român are contract cu clubul până în 2024.

Lira turcească a scăzut la un nou nivel record

Erdoğan și-a anunțat noul cabinet în weekend și l-a numit Ministru de Finanțe pe Mehmet Șimşek, un fost vicepremier care este bine privit de investitorii străini. Şimşek a spus ulterior că politica economică trebuie să revină la un teren „raţional”.