sâmbătă, aprilie 9, 2022

17 activiste pentru apărarea drepturilor femeii, acuzate că l-au insultat pe Erdogan

Un tribunal turc a acceptat un rechizitoriu care solicită pedepse cu închisoarea pentru 17 activiste pentru drepturile femeii sub acuzații care includ insultarea președintelui Recep Tayyip Erdoğan, conform Turkish Minutes.

Femeile din Istanbul au fost percheziționate de poliție pe 24 noiembrie pentru lozinci pe care le-au scandat la o întrunire organizată pe  8 martie 2021,  Ziua Internațională a Femeii, urmând să fie impuse interdicții de călătorie asupra a 17 femei și ordine de supraveghere judiciară suplimentare pentru cinci activiști, inclusiv pentru copii.

Cel de-al 10-lea Tribunal Penal de Primă Instanță a acceptat rechizitoriul împotriva inculpaților, în care procurorul solicita închisoare,pedepse  cuprinse între doi și opt ani pentru inculpații acuzați de organizare, conducere și participare la întruniri ilegale și insultarea președintelui.

Human Rights Watch (HRW) a cerut autorităților turce să oprească imediat ancheta penală lansată asupra activiștilor pentru drepturile femeilor pentru strigarea lozincilor.

Jurnalistul Burcu Karakaș a postat pe Twitter o fotografie a unui document al poliției care includea întrebări adresate femeilor reținute în timpul interogatoriului lor.

„S-a descoperit în filmări că ai scandat sloganuri spunând:„ Fugi Tayyip, fugi, vin femeile. De ce v-ați propus să scandați acest slogan?” a fost una dintre întrebările care le-au fost puse femeilor.

Insultarea președintelui este o infracțiune în Turcia, conform articolului 299 din Codul penal turc (TCK). Oricine îl insultă pe președinte poate primi până la patru ani de închisoare, o pedeapsă care poate fi mărită dacă infracțiunea a fost comisă prin mass-media.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.