sâmbătă, aprilie 9, 2022

Momente inedite de la conferința Maria/Meryem- Femeie aleasă


Asociația pentru Dialog și Valori Universale
a organizat, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria o conferință interreligioasa: „Maria/Meryem, O femeie aleasă”.

La conferința moderată de Raluca Gaina, diaconul Daniela Cergan și Veli Revan, imam la moscheea Carol I din Constanța au dezbătut tema din punctul de vedere al creștinătății și a islamului, urmând ca Cenap Aydin, sociolog al religiei din Vatican să oferă o nouă perspectivă.

„În viața oricărui credincios, Maica Domnului se descoperă atât ca mijlocitoare, cât și ca rugătoare. Pentru credincioși ortodocși, Maicii Domnului i se cuvine preacinstirea față de sfinți. Sărbătoarea Maicii Domnului încheie calendarul bisericesc, în luna august. În septembrie se deschide calendarul tot cu o sărbătoare închinată Maicii Domnului” a susținut Cergan, creștin ortodox.

”Pentru musulmani. Noi o considerăm mamă a noastră. Noi îi spune Meryem Anne (Mama Meryem). Este un model pentru femeile musulmance. Este mama domnului Iisus, pe care musulmanii au condiția de-ai respecta și iubi pe acești trimiși ai lui Dumnezeu. Modele a lui Dumnezeu. Femeile își acoperă chipul și trupul asemenea ei și încearcă să o urmeze ”, afirmă Revan.

Invitatul special este Maia Morgenstern, una dintre marile și emblematice actrite care a ținut un discurs emoționant despre feminitate, maternitate și relația dintre mamă și copiii săi.

„Ce înseamnă Meryem? Atât de multe lucruri. Cred că dragoste. Ce înseamnă dragoste? Mă feresc de definiții. Mâna mamei în mâna mea. Toate mamele, toate dragostea dintre copil și mamă. Asta alături de multe alte lucruri. Un simbol al dragostei, al încrederii, un simbol al încrederii nezdruncinate între copil și mamă”, a povestit actrița.

Vezi întreaga conferință.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.