vineri, ianuarie 7, 2022

Momente inedite de la conferința Maria/Meryem- Femeie aleasă


Asociația pentru Dialog și Valori Universale
a organizat, pe 15 august, cu ocazia sărbătorii Sfintei Maria o conferință interreligioasa: „Maria/Meryem, O femeie aleasă”.

La conferința moderată de Raluca Gaina, diaconul Daniela Cergan și Veli Revan, imam la moscheea Carol I din Constanța au dezbătut tema din punctul de vedere al creștinătății și a islamului, urmând ca Cenap Aydin, sociolog al religiei din Vatican să oferă o nouă perspectivă.

„În viața oricărui credincios, Maica Domnului se descoperă atât ca mijlocitoare, cât și ca rugătoare. Pentru credincioși ortodocși, Maicii Domnului i se cuvine preacinstirea față de sfinți. Sărbătoarea Maicii Domnului încheie calendarul bisericesc, în luna august. În septembrie se deschide calendarul tot cu o sărbătoare închinată Maicii Domnului” a susținut Cergan, creștin ortodox.

”Pentru musulmani. Noi o considerăm mamă a noastră. Noi îi spune Meryem Anne (Mama Meryem). Este un model pentru femeile musulmance. Este mama domnului Iisus, pe care musulmanii au condiția de-ai respecta și iubi pe acești trimiși ai lui Dumnezeu. Modele a lui Dumnezeu. Femeile își acoperă chipul și trupul asemenea ei și încearcă să o urmeze ”, afirmă Revan.

Invitatul special este Maia Morgenstern, una dintre marile și emblematice actrite care a ținut un discurs emoționant despre feminitate, maternitate și relația dintre mamă și copiii săi.

„Ce înseamnă Meryem? Atât de multe lucruri. Cred că dragoste. Ce înseamnă dragoste? Mă feresc de definiții. Mâna mamei în mâna mea. Toate mamele, toate dragostea dintre copil și mamă. Asta alături de multe alte lucruri. Un simbol al dragostei, al încrederii, un simbol al încrederii nezdruncinate între copil și mamă”, a povestit actrița.

Vezi întreaga conferință.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,