marți, septembrie 19, 2023

Turcia a dat start vot în diaspora. Peste 3 milioane de turci înregistrați


Cetăţenii turci din străinătate pot merge la secțiile de votare, începând cu 27 aprilie, pentru alegerile prezidențiale și parlamentare, conform Romanya Haber.

Consiliul Suprem Electoral (YSK) a fost înființate comitete de urne în 73 de țări. Primul proces de vot va începe pe 27 aprilie, în Germania, unde sunt cei mai mulți alegători și se va încheia pe 9 mai.

Votul în urmele din străinătate se poate face între orele 09.00 și 21.00, ora locală, în zilele lucrătoare și în weekend.

Secțiile de vot din România

Ambasada Turciei la București a anunțat că procesul de vot în România se va desfășura în perioada 3-7 mai în centrele din București și Constanța. Cetățenii turci din România, în număr de 10.172 de alegători, vor putea vota între orele 09.00 și 21.00 timp de 5 zile.

Dacă alegerile prezidențiale merg în turul doi, voturile pot fi exprimate în perioada 20-24 mai la reprezentanțele desemnate pentru turul doi, care va avea loc în Turcia, duminică, 28 mai.

Cei mai mulți alegători sunt în Germania

Potrivit datelor YSK, țara cu cel mai mare număr de alegători a fost Germania, cu un număr de 1. 501.152. Germania a fost urmată de Franța cu 397.86 de alegători și Țările de Jos cu 286. 753 de alegători înregistrați.

Potrivit datelor, țara cu cel mai mic număr de alegători a fost Brazilia cu 581, iar Nigeria, unde secțiile de votare vor fi înființate pentru prima dată la aceste alegeri, a fost a doua țară cu cel mai puțin număr de alegători, cu 584 de alegători.

Turcii din diaspora

3. 416.98 de alegători sunt înregistrați în străinătate. Numărul alegătorilor care își vor vota pentru prima dată în străinătate este de 277. 646. Pentru acești alegători au fost înființate la vamă 4. 671 urne vamale.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.