joi, februarie 29, 2024

România cumpără 18 drone de la firma ginerelui lui Erdogan. Contractul în valoare de 321 de milioane de dolari 

România a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, conform declarației ambasadorul Turciei de la București, citat de Turkish Minutes.

Ambasadorul Turciei la București, Özgur Kıvanç Altan a făcut un anunțul într-o postare pe Twitter.

„România, un prieten, vecin de la Marea Neagră și aliat NATO adaugă Bayraktar TB2… la inventarul său”, a scris miercuri diplomatul turc.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării din România a confirmat informația.

Guvernul României, care a lansat procedura de achiziție a 18 vehicule aeriene de luptă fără pilot în septembrie 2022, a semnat un contract în valoare de 321 de milioane de dolari cu compania turcă Baykar.

Dronele urmează să fie folosite de forțele terestre ale țării.

România. 54 de tancuri folosite din SUA

Ministerul Apărării al României așteaptă în prezent aprobarea parlamentară pentru a comanda 54 de tancuri Abrams folosite și fabricate în SUA, precum și submarine, nave antimine și echipamente noi pentru navele de război românești.

În această lună, Consiliul Suprem de Apărare al României a declarat că intenționează să cumpere cea mai recentă generație de avioane de luptă americane F-35, dar probabil că va dura ani pentru ca achiziția să continue.

Despre compania Baykar

Dronele dezvoltate de compania Baykar – condusă de ginere președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, au fost folosite în Azerbaidjan, Libia și Ucraina. Kievul le-a folosit în primele ore ale invaziei Rusiei de anul trecut.

Turcia își exportă dronele relativ ieftine și eficiente în 28 de țări, în special în Africa, potrivit conducerii companiei. TB2 are 6,5 metri lungime și jumătate din greutatea omologul său american, Reaper, care transportă patru muniții ghidate cu laser. Dronele turcești pot zbura timp de 27 de ore, cu până la 220 de kilometri pe oră.

În urma războiului din Ucraina, România, membră NATO din 2004, și-a majorat cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB în 2023, față de 2% anul trecut.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Turcia: Cozi lungi pentru carne ieftină, înainte de Ramadan

Cumpărătorii s-au aliniat cu câteva ore înainte de deschidere pentru a cumpăra pachete de carne tocată sau tăiată cubulețe înainte de a se epuiza stocul, în fața magazinului „Et ve Süt Kurumu (ESK)”

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.