miercuri, august 31, 2022

Turcia: 92% dintre copiii cu autism lipsiți de dreptul la educație

Aproximativ de 500.000 de copii diagnosticați cu autism în grupa de vârstă 0-19 ani în Turcia nu au dreptul la educație, conform unor studii de ONG-uri, citat de Gazete Duvar.

Deputatul principal al opoziției CHP, Sibel Özdemir a adus subiectul în discuției în parlament și a depus întrebări ministrului de educației după ce a anunțat că doar 41.854 de elevi diagnosticați cu autism au fost înregistrați în sistemul școlar electronic.

„Numai 638 de săli de educație de sprijin din țară au fost echipate conform standardelor necesare. Pe lângă calitatea educației, copiilor cu autism li se oferă doar două ore de educație pe săptămână, în timp ce în Europa sunt oferite 40 de ore de formare. Prin urmare, dreptul copiilor cu autism de a accesa și de a primi educație de calitate în Turcia este grav încălcat”, a susținut deputatul.

Răspunzând la întrebarea lui Özdemir, Mahmut Özer a anunțat că există 41.854 de elevi diagnosticați cu autism în sistemul școlar electronic. Özer a adăugat că 19.357 de profesori s-au ocupat de acești elevi în 1.521 de instituții de învățământ private din întreaga țară.

Mahmut Özer a spus că ministerul său lucrează pentru îmbunătățirea integrării elevilor cu nevoi speciale și că au fost deschise 638 de săli de sprijin și 174 de clase de educație specială.

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Un jurnalist grec a fost deportat și interzis din Turcia. Motivul este „ordinea publică”

Într-o declarație scrisă și distribuită pe contul său de socializare, jurnalistul grec, Evangelos Areteosa a susținut că a zburat de la Bruxelles la aeroportul Sabiha Gökçen, din Istanbul, pe 25 august, unde a fost audiat de poliție timp de șapte ore.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.

SUA îngrijorată de hărțuirea juridică, după arestarea unei vedete pop din Turcia

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că rămâne îngrijorat de eforturile pe scară largă din Turcia de a restricționa exprimarea prin cenzură și hărțuire judiciară după detenția lui artistei Gülșen.

Turcia: Producția de automobile a crescut cu 37,4% în ultimele 6 luni

Producătorii de automobile au produs 742.969 de unități în primele șapte luni ale acestui an, inclusiv automobile și vehicule comerciale, în timp ce exporturile din sector au crescut cu 16,2%, până la 59.596.