vineri, aprilie 19, 2024

Turcia: Proteste în stradă după ce prețurile la curent și gaz au crescut


Turcii își exprimă furia și protestează în stradă și pe rețelele de socializare față de creșterea prețurilor la electricitate și gaze cu care s-au confruntat de la începutul anului, conform Turkish Minutes.

Sute de oameni au ieșit, luni, în străzile din stațiune turistică Bodrum și provincia Rize de la malul Mării Negre pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la electricitate.

Protestatarii au spus că s-a înregistrat o creștere de două până la trei ori a facturilor de energie electrică pe care le-au primit în ultima lună. Ei au cerut guvernului să revoce recentele creșteri ale prețurilor și să demisioneze.

Turcii au început noul an cu știri despre creșterea prețurilor, alimentată de o criză valutară pe fondul celei mai ridicate rate a inflației din aproape două decenii.

Autoritatea de Reglementare a Pieței Energetice din Turcia (EPDK) a anunțat pe 1 ianuarie că a crescut prețurile la energie electrică cu aproximativ 50% pentru gospodăriile private și cu peste 100% pentru utilizatorii comerciali.

Prețurile gazelor naturale au crescut cu 25% pentru uz rezidențial și cu 50% pentru uz industrial în ianuarie, a declarat distribuitorul național al Turciei Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ).

Pe rețelele de socializare, tot mai mulți oameni își exprimă furia față de facturile mari la energie și compară costurile recente cu energia cu cele din anii trecuți.

O celebră cântăreață, Yeşim Salkım, a postat pe Twitter un videoclip în care o arată înfășurată într-o pătură într-o cameră întunecată.

„Sunt înfășurat într-o pătură cu doar această lumină aprinsă. Trăiesc într-o altă țară decât Turcia și pur și simplu nu o știu? Care sunt aceste creșteri de preț? Suntem într-un vis sau ceva? Cineva să mă trezească”, spune artista, în videoclip, adăugând că primit o factură de gaz de 2.200 TL (165 de dolari) în ianuarie.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.