luni, martie 20, 2023

Turcia: Proteste în stradă după ce prețurile la curent și gaz au crescut


Turcii își exprimă furia și protestează în stradă și pe rețelele de socializare față de creșterea prețurilor la electricitate și gaze cu care s-au confruntat de la începutul anului, conform Turkish Minutes.

Sute de oameni au ieșit, luni, în străzile din stațiune turistică Bodrum și provincia Rize de la malul Mării Negre pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la electricitate.

Protestatarii au spus că s-a înregistrat o creștere de două până la trei ori a facturilor de energie electrică pe care le-au primit în ultima lună. Ei au cerut guvernului să revoce recentele creșteri ale prețurilor și să demisioneze.

Turcii au început noul an cu știri despre creșterea prețurilor, alimentată de o criză valutară pe fondul celei mai ridicate rate a inflației din aproape două decenii.

Autoritatea de Reglementare a Pieței Energetice din Turcia (EPDK) a anunțat pe 1 ianuarie că a crescut prețurile la energie electrică cu aproximativ 50% pentru gospodăriile private și cu peste 100% pentru utilizatorii comerciali.

Prețurile gazelor naturale au crescut cu 25% pentru uz rezidențial și cu 50% pentru uz industrial în ianuarie, a declarat distribuitorul național al Turciei Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ).

Pe rețelele de socializare, tot mai mulți oameni își exprimă furia față de facturile mari la energie și compară costurile recente cu energia cu cele din anii trecuți.

O celebră cântăreață, Yeşim Salkım, a postat pe Twitter un videoclip în care o arată înfășurată într-o pătură într-o cameră întunecată.

„Sunt înfășurat într-o pătură cu doar această lumină aprinsă. Trăiesc într-o altă țară decât Turcia și pur și simplu nu o știu? Care sunt aceste creșteri de preț? Suntem într-un vis sau ceva? Cineva să mă trezească”, spune artista, în videoclip, adăugând că primit o factură de gaz de 2.200 TL (165 de dolari) în ianuarie.

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).