vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Proteste în stradă după ce prețurile la curent și gaz au crescut


Turcii își exprimă furia și protestează în stradă și pe rețelele de socializare față de creșterea prețurilor la electricitate și gaze cu care s-au confruntat de la începutul anului, conform Turkish Minutes.

Sute de oameni au ieșit, luni, în străzile din stațiune turistică Bodrum și provincia Rize de la malul Mării Negre pentru a protesta împotriva creșterii prețurilor la electricitate.

Protestatarii au spus că s-a înregistrat o creștere de două până la trei ori a facturilor de energie electrică pe care le-au primit în ultima lună. Ei au cerut guvernului să revoce recentele creșteri ale prețurilor și să demisioneze.

Turcii au început noul an cu știri despre creșterea prețurilor, alimentată de o criză valutară pe fondul celei mai ridicate rate a inflației din aproape două decenii.

Autoritatea de Reglementare a Pieței Energetice din Turcia (EPDK) a anunțat pe 1 ianuarie că a crescut prețurile la energie electrică cu aproximativ 50% pentru gospodăriile private și cu peste 100% pentru utilizatorii comerciali.

Prețurile gazelor naturale au crescut cu 25% pentru uz rezidențial și cu 50% pentru uz industrial în ianuarie, a declarat distribuitorul național al Turciei Petroleum Pipeline Corporation (BOTAŞ).

Pe rețelele de socializare, tot mai mulți oameni își exprimă furia față de facturile mari la energie și compară costurile recente cu energia cu cele din anii trecuți.

O celebră cântăreață, Yeşim Salkım, a postat pe Twitter un videoclip în care o arată înfășurată într-o pătură într-o cameră întunecată.

„Sunt înfășurat într-o pătură cu doar această lumină aprinsă. Trăiesc într-o altă țară decât Turcia și pur și simplu nu o știu? Care sunt aceste creșteri de preț? Suntem într-un vis sau ceva? Cineva să mă trezească”, spune artista, în videoclip, adăugând că primit o factură de gaz de 2.200 TL (165 de dolari) în ianuarie.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii