joi, aprilie 7, 2022

Turcia: Curierii din toată țară protestează„Sunt angajații fără asigurare și cu salarii mici”


Curierii din Turcia au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva creșterii insuficiente a salariilor comparativ cu inflației mare din țară, conform Kronos35.com

Angajații al altor firme de distribuție de marfă, precum Hepsiburada HepsiJet, Yurtiçi Kargo, Sürat Kargo, aplicația de livrare pe motociclete Scotty și angajații Yemeksepeti și Banabi au ieșit în stradă, de la începutul săptămânii, să protesteze, după ce inițiativa curierilor de la Trendyol Express, în urma cărora au reușit să negocieze creșterea salariilor cu aproape 40 la sută.

Curierii au susținut că angajatorul a oferit o majorare de 32,7 la sută, sub inflația oficială, că nu au acceptat-o ​​și că au cerut o majorare de cel puțin 50 la sută.

Deși angajații nu au decis să renunțe la locul de muncă, aceștia au întreprins acțiuni de închidere a contactelor pe termen scurt în Istanbul, Eskișehir și Izmir.

„Sunt angajații fără asigurare și cu salarii mici”

Ersin Türkmen, unul dintre reprezentanții angajaților a explicat faptul că angajații nu au asigurare și au salarii mici, în ciuda faptului că firma prosperă.

„Chiar dacă cea mai mare companie online de comandă de alimente din Turcia, Yemek Sepeti, care a fost înființată în 2001, și-a crescut și și-a dublat profiturile, mai ales în perioada pandemiei, aceasta înregistrează încă un nivel scăzut a salariilor angajaților săi. Nu recunoaște dreptul muncitorilor de a se sindicaliza. Curierii sunt obligați să lucreze fără asigurare, securitate, flexibilitate și sindicate.”, explică Ersin Türkmen, din Istanbul.

De asemenea, Betül Celep, coordonator Umut-Sen a declarat, ieri, că meseriașii curieri care lucrează pentru aplicația de distribuție de motociclete Scotty și care distribuie nu au acceptat oferta de majorare de 22 la sută care le-a fost trimisă. 

Afirmând că plățile de avans ale acestor angajați sunt de 9 mii + TVA(593 de euro) în situația actuală, Celep a explicat că aceștia au doar 2.500 TL (164 de euro)după ce și-au acoperit toate cheltuielile. Mai ales că aceștia lucrează în orice condiție termică, mai ales în ultima perioadă unde zăpada a paralizat orașe întregi.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.