Turcia vrea să reglementeze döner kebab în Europa pentru a avea același statut protejat în UE ca șunca Serrano din Spania și pizza napolitană
În aprilie, Turcia a solicitat ca döner kebab să fie protejat sub un statut numit „specialitate tradițională garantată”.
Conform propunerii Turciei, carnea de vită ar trebui să provină de la bovine care au cel puțin 16 luni și să conțină cu cantități specifice de grăsime animală, iaurt sau lapte, ceapă, sare și cimbru, precum și ardei negru, roșu și alb. Bucățile de carne ar trebuie să aibă o grosime de 3 până la 5 milimetri.
Comisia Europeană trebuie să decidă până la 24 septembrie dacă 11 obiecții la cerere, inclusiv din partea Ministerului Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania, sunt întemeiate.
„Kebabul face parte din Germania”
Dacă Comisia Europeană aprobă cererea Turciei de a reglementa döner kebab, industria din Germania care generează vânzări anuale de aproximativ 2,3 miliarde de euro ar putea avea de suferit.
Dacă o vor face, Germania și Turcia vor avea până la șase luni pentru a ajunge la un compromis. Comisia Europeană are ultimul cuvânt.
„Am luat notă de cererea Turciei cu o oarecare uimire”, declară Cem Özdemir, Ministrul Federal al Alimentației și Agriculturii din Germania.
„Kebabul face parte din Germania, iar diversitatea metodelor sale de preparare reflectă diversitatea țării noastre – aceasta trebuie păstrată. În interesul numeroșilor fani din Germania, ne angajăm să ne asigurăm că döner kebab poate rămâne așa cum se prepară și se mănâncă aici”, spune ministru.
Se pare că legumele, curcanul și unele kebaburi de vițel — toate fiind populare în Germania — nu ar mai fi permise în conformitate cu cererea Turciei, deoarece nu le menționează în mod specific, provocând confuzie în industria alimentară germană.
În Turcia, felul de mâncare a fost inițial făcut din miel și vândut doar pe farfurie. Dar, în anii 1970, imigranții turci din Berlin au optat să o servească într-o pitta și să modifice rețeta pentru a o face specială pentru berlinezi.
Reputația președintelui populist al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a făcut pe unii cetățeni turci care dețin magazine de kebab în Germania să se teamă să se pronunțe împotriva regulamentelor propuse de teamă să nu se confrunte cu represalii atunci când se întorc acasă.
În obiecția sa, Asociația Germană de Hoteluri și Restaurante a scris că propunerile Turciei diferă de preparatele tipice germane pentru döner și că reglementările ar putea duce la probleme economice pentru magazinele de kebab – precum și potențiale provocări legale.
„Economia germană döner kebab nu ar trebui să respecte regulile turcești. Diversitatea kebab-ului trebuie păstrată”, susține asociația într-un comunicat.