duminică, octombrie 13, 2024

Turcia: 15 adolescente reținute pentru terorism după ce „ar fi învățat împreună, au comandat mâncare și au mers la film.”

15 fete cu vârsta cuprinsă între 13 și 17 ani au fost reținute și vor fi aduse în judecate pentru apartenență la o organizație teroristă.

În urma ordinelor Parchetului General din Istanbul, poliția din Istanbul a arestat 40 de persoane la primele ore ale lunii mai 2024. Printre aceștia se numărau 15 minori, cu vârste între 13 și 17 ani, reținuți fără reprezentare legală sau prezența părinților.

În cadrul anchetei, procurorul s-a folosit de declarațiile minorilor care au fost obținute cu constrângere pentru a pune sub acuzare pentru terorism 37 de femei, preponderent studente universitare și mame de minori. 

Prima audiere a procesului va avea loc între 23 și 27 septembrie la Tribunalul Caglayan din Istanbul.

Principalele acuzații

Potrivit expunerii rechizitoriului, voluntariatul ca tutori de limba engleză sau mentori religioși și organizarea de activități sociale în afara școlii pentru elevi au fost citate drept principale activități criminale de către procuratură.

Acest caz evidențiază o tendință tulburătoare, dar tot mai înrădăcinată în Turcia, unde acțiunile obișnuite sunt considerate comportamente criminale, în special în legătură cu Mișcarea Gülen. O analiză mai atentă a rechizitoriului, a procedurilor legale și a contextului înconjurător dezvăluie defecte grave ale acuzațiilor, inclusiv acuzații nefondate, interpretări vagi ale legii și un proces judiciar politizat.

Folosirea rețelelor sociale o crimă

O parte semnificativă a cazului acuzării se învârte în jurul utilizării unor platforme de comunicare populare precum WhatsApp, Telegram și Instagram. Rechizitoriul încadrează în mod repetat aceste instrumente ca metode ascunse de comunicare. Într-un caz, o conversație între unul dintre acuzați și soțul ei, în care acuzatul îi cere „să apeleze pe WhatsApp”, este citată ca dovadă a unei activități secrete, ilicite.

Rebecca Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016 a atras un semnal de alarmă asupra situației din Turcia.

”Procesul, care începe pe 23 septembrie, implică acuzații de apartenență la o organizație teroristă împotriva fetelor pentru că ar fi învățat împreună, au comandat mâncare de la Yemek Sepeti și au mers la film. Incriminarea șocantă a fetelor în Turcia”

„Nici măcar nu respira”

„Invit pe toți cei din Turcia care cred în justiție să participe la procesul, pe care îl numesc cazul «Nici măcar nu respira», care va începe pe 23 septembrie la Curtea Penală Grea a 24-a din Istanbul”, declară avocata Hatice Yıldız.

Cazurile îngrozitoare de femicid din Turcia. Erdogan promite înăsprirea legii

Violența împotriva femeilor este o crimă larg răspândită în Turcia - cu aproape 300 de femei ucise în acest an, însă partidul AKP, aflat la guvernare, nu vede siguranța femeilor ca o prioritate politică.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Erdogan vizită în Albania și Serbia. Inaugurarea a Marii Moschei din Tirana, cea mai mare din Balcani

Erdogan urmează să inaugureze, joi, în Albania, Marea Moschee din Tirana. Cea mai mare moschee din Balcani, construcția finanțată de Turcia.