sâmbătă, decembrie 4, 2021

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”


Un fost membru al parlamentului europeana afirmat că nu mai este posibil să numim Turcia o țară care aderă la statul de drept, deoarece guvernul are o agendă de oprimare a oamenilor ale căror opinii diferă de ale sale, conform Turkish Minutes.

Rebecca Harms a vorbit la o ceremonie de acordare a Premiului German de Dialog (Deutscher Dialogpreis) care a avut loc la Frankfurt, despre situația Turciei.

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Harms a spus că sistemul de justiție din Turcia este arbitrar și, prin urmare, poate declara pe oricine terorist în orice moment.

„Este groaznic pentru mine să văd că jurnalişti buni, academicieni, pe care îi cunosc de multă vreme, oameni care au fost în închisoare de ani de zile, la fel ca prietenul meu, fostul co-președinte al Partidului Popular Democrat [HDP], Selahattin Demirtaș, nu am nicio șansă în fața instanțelor”, afirmă fosta parlamentară.

UE trage semnale de alarmă

Comisia Europeană, în raportul său anual privind Turcia, publicat luna trecută, a afirmat că retragerea în ceea ce privește respectul pentru democrație, drepturile omului și fundamentale și sistemul judiciar turc a continuat, subliniind deficiențe grave în funcționarea instituțiilor democratice ale țării.

Potrivit raportului, Turcia are probleme în ceea ce privește lipsa sistemică de independență a sistemului judiciar și presiunile nejustificate asupra judecătorilor și procurorilor, iar niciunul dintre judecătorii sau procurorii demiși în urma puciului eșuat din 2016 nu a fost repus în funcție, în ciuda achitărilor lor.

Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016, a comentat despre evoluțiile recente din Turcia după acceptarea Premiului German de Dialog 2021, acordat de Federația Instituțiilor Germane de Dialog (Bund Deutscher Dialog Institutionen, BDDI), la categoria drepturilor omului.

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

10 foști cadeți au fost eliberați după cinci ani de la puciul eșuat. 24 sunt încă închiși

Zece foști cadeți militari care au fost închiși în renumita închisoare Silivri, din Istanbul de mai bine de cinci ani sub acuzații de lovitură de stat au fost eliberați printr-o decizie judecătorească

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților

Protestul „Mamelor de Sâmbătă”: 18 organizațiile cer guvernului achitarea participanților

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Turcia interzice călătoriile din 5 țări africane din cauza noii variante Omicron

Apple a suspendat vânzările online în Turcia

Magazinele Apple au rămas disponibil pentru clienții din Turcia, dar nu a acceptat comenzi care spuneau că articole precum telefoanele mobile, computerele și ceasurile nu erau disponibile.