joi, aprilie 7, 2022

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”


Un fost membru al parlamentului europeana afirmat că nu mai este posibil să numim Turcia o țară care aderă la statul de drept, deoarece guvernul are o agendă de oprimare a oamenilor ale căror opinii diferă de ale sale, conform Turkish Minutes.

Rebecca Harms a vorbit la o ceremonie de acordare a Premiului German de Dialog (Deutscher Dialogpreis) care a avut loc la Frankfurt, despre situația Turciei.

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Harms a spus că sistemul de justiție din Turcia este arbitrar și, prin urmare, poate declara pe oricine terorist în orice moment.

„Este groaznic pentru mine să văd că jurnalişti buni, academicieni, pe care îi cunosc de multă vreme, oameni care au fost în închisoare de ani de zile, la fel ca prietenul meu, fostul co-președinte al Partidului Popular Democrat [HDP], Selahattin Demirtaș, nu am nicio șansă în fața instanțelor”, afirmă fosta parlamentară.

UE trage semnale de alarmă

Comisia Europeană, în raportul său anual privind Turcia, publicat luna trecută, a afirmat că retragerea în ceea ce privește respectul pentru democrație, drepturile omului și fundamentale și sistemul judiciar turc a continuat, subliniind deficiențe grave în funcționarea instituțiilor democratice ale țării.

Potrivit raportului, Turcia are probleme în ceea ce privește lipsa sistemică de independență a sistemului judiciar și presiunile nejustificate asupra judecătorilor și procurorilor, iar niciunul dintre judecătorii sau procurorii demiși în urma puciului eșuat din 2016 nu a fost repus în funcție, în ciuda achitărilor lor.

Harms, care a ocupat funcția de președinte al Verzilor-Alianța Liberă Europeană în Parlamentul European din 2010 până în 2016, a comentat despre evoluțiile recente din Turcia după acceptarea Premiului German de Dialog 2021, acordat de Federația Instituțiilor Germane de Dialog (Bund Deutscher Dialog Institutionen, BDDI), la categoria drepturilor omului.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii