miercuri, noiembrie 24, 2021

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.


Economia Turciei a suferit un șoc, ieri seară, după ce în zece minute lira a scăzut la nivel istoric,conform Reuters.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13,55 față de dolar și 15,01 față de euro.

La ora locală, 13:20, miercuri, în Istanbul, lira și-a revenit puțin, dolarul fiind 12,59 de lire, iar euro la 14,12 de lire.

Moneda a atins minime record în 11 sesiuni consecutive, aducând pierderile de la începutul anului la 43%, cu o scădere de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan: „Război economic de independență

În ciuda că președintele turc, Recep  Tayyip Erdogan a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, specialiștii își arată îngrijorarea.

„Cu cursul de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în următoarele luni. Cu rata actuală a depozitelor, aceasta înseamnă o dobândă reală de -15%. Dacă nu se iau măsuri urgente, sistemul financiar nu poate face față acestui lucru””, a scris pe Twitter fostul economist șef central Hakan Kara.

Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale din Turcia pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv, care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă, chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor. 

Turcii au ieșit în stradă

Pe măsură ce lira turcească și-a pierdut treptat valoarea și criza economică s-a adâncit, turcii au ieșit în stradă în mai multe provincii turcești printre care și Istanbul și capitala Ankara.

Zeci de oameni au mărșăluit strigând lozinci precum „AKP demisionează”, „Erdogan demisionează” sau „Jos guvernul”.

Creștere șoc la stațiile de alimentare

Potrivit informațiilor obținute de la sursele de pe piața de energie, se preconizează o creștere de 1 liră la benzină, 1 liră și 5 kurus la motorină și 65 kuruș la GPL, conform portalului turcesc, Karar.com

După aceste creșteri, litrul de benzină de 8,65 lire(0,61 euro) în Istanbul este de 9,65 de lire.(0,68 euro).

 Litrul de motorină, care era la 8,72 lire( 0,62 euro) este de 9,42. (0,6 de euro) Prețul GPL, care era la 8,66,(0,61 euro) va crește la 9,36 lire.(0,66 euro)

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Verifică în timp real prețul la combustibil pentru destinația ta AICI

CEDO condamnă Ankara să plătească peste 2 milioane de euro pentru 427 de procurori și judecători

CEDO condamnă Ankara să plătească peste 2 milioane de euro pentru 427 de procurori și judecători

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13.55 față de dolar și 15,01 față de euro.

Clubhouse: Susținătorii lui Erdogan discută despre cum să extermine prizonierii politici

Înregistrările audio ale unei camere de chat de pe aplicația de social media, Clubhouse, au dezvăluit o conversație între susținătorii președintelui turc...

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

CEDO acuză Turcia că nu a oferit accesul la ziar unui deținut

Fost membru al parlamentului UE: „Turcia nu mai este un stat de drept”

„După părerea mea, Turcia a luat o cale foarte dificilă și nu mai poate fi definită ca stat de drept. Există o agendă de oprimare politică a diferitelor grupuri. Oamenii își pierd nu doar locurile de muncă și averea, ci și reputația și chiar libertățile lor”, exprimă Harms, adăugând că acest lucru nu are nimic de-a face cu democrația și valorile liberale.

Germania:„Această poveste ar fi putut fi un film de la Hollywood”

Un ziar din Germania a povestit în paginile sale ancheta unui jurnalist turc care l-a găsit pe faimosul Reza Zarrab, care a dispărut în urmă cu 4 ani din Turcia,

România: Un filantrop turc a murit după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier

România: Un filantrop turc a murit după ce a pierdut lupta cu cancerul la creier

Cuplul israelian eliberat a părăsit Turcia cu un avion privat

Cuplul israelian, care a fost reținut pe motiv că au făcut o fotografie a reședinței președintelui Erdogan, a părăsit Turciei, aseară, cu...