vineri, ianuarie 27, 2023

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.


Economia Turciei a suferit un șoc, ieri seară, după ce în zece minute lira a scăzut la nivel istoric,conform Reuters.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13,55 față de dolar și 15,01 față de euro.

La ora locală, 13:20, miercuri, în Istanbul, lira și-a revenit puțin, dolarul fiind 12,59 de lire, iar euro la 14,12 de lire.

Moneda a atins minime record în 11 sesiuni consecutive, aducând pierderile de la începutul anului la 43%, cu o scădere de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan: „Război economic de independență

În ciuda că președintele turc, Recep  Tayyip Erdogan a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, specialiștii își arată îngrijorarea.

„Cu cursul de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în următoarele luni. Cu rata actuală a depozitelor, aceasta înseamnă o dobândă reală de -15%. Dacă nu se iau măsuri urgente, sistemul financiar nu poate face față acestui lucru””, a scris pe Twitter fostul economist șef central Hakan Kara.

Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale din Turcia pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv, care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă, chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor. 

Turcii au ieșit în stradă

Pe măsură ce lira turcească și-a pierdut treptat valoarea și criza economică s-a adâncit, turcii au ieșit în stradă în mai multe provincii turcești printre care și Istanbul și capitala Ankara.

Zeci de oameni au mărșăluit strigând lozinci precum „AKP demisionează”, „Erdogan demisionează” sau „Jos guvernul”.

Creștere șoc la stațiile de alimentare

Potrivit informațiilor obținute de la sursele de pe piața de energie, se preconizează o creștere de 1 liră la benzină, 1 liră și 5 kurus la motorină și 65 kuruș la GPL, conform portalului turcesc, Karar.com

După aceste creșteri, litrul de benzină de 8,65 lire(0,61 euro) în Istanbul este de 9,65 de lire.(0,68 euro).

 Litrul de motorină, care era la 8,72 lire( 0,62 euro) este de 9,42. (0,6 de euro) Prețul GPL, care era la 8,66,(0,61 euro) va crește la 9,36 lire.(0,66 euro)

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Verifică în timp real prețul la combustibil pentru destinația ta AICI

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.