joi, februarie 29, 2024

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.


Economia Turciei a suferit un șoc, ieri seară, după ce în zece minute lira a scăzut la nivel istoric,conform Reuters.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13,55 față de dolar și 15,01 față de euro.

La ora locală, 13:20, miercuri, în Istanbul, lira și-a revenit puțin, dolarul fiind 12,59 de lire, iar euro la 14,12 de lire.

Moneda a atins minime record în 11 sesiuni consecutive, aducând pierderile de la începutul anului la 43%, cu o scădere de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan: „Război economic de independență

În ciuda că președintele turc, Recep  Tayyip Erdogan a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, specialiștii își arată îngrijorarea.

„Cu cursul de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în următoarele luni. Cu rata actuală a depozitelor, aceasta înseamnă o dobândă reală de -15%. Dacă nu se iau măsuri urgente, sistemul financiar nu poate face față acestui lucru””, a scris pe Twitter fostul economist șef central Hakan Kara.

Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale din Turcia pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv, care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă, chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor. 

Turcii au ieșit în stradă

Pe măsură ce lira turcească și-a pierdut treptat valoarea și criza economică s-a adâncit, turcii au ieșit în stradă în mai multe provincii turcești printre care și Istanbul și capitala Ankara.

Zeci de oameni au mărșăluit strigând lozinci precum „AKP demisionează”, „Erdogan demisionează” sau „Jos guvernul”.

Creștere șoc la stațiile de alimentare

Potrivit informațiilor obținute de la sursele de pe piața de energie, se preconizează o creștere de 1 liră la benzină, 1 liră și 5 kurus la motorină și 65 kuruș la GPL, conform portalului turcesc, Karar.com

După aceste creșteri, litrul de benzină de 8,65 lire(0,61 euro) în Istanbul este de 9,65 de lire.(0,68 euro).

 Litrul de motorină, care era la 8,72 lire( 0,62 euro) este de 9,42. (0,6 de euro) Prețul GPL, care era la 8,66,(0,61 euro) va crește la 9,36 lire.(0,66 euro)

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Verifică în timp real prețul la combustibil pentru destinația ta AICI

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.