vineri, iulie 19, 2024

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.


Economia Turciei a suferit un șoc, ieri seară, după ce în zece minute lira a scăzut la nivel istoric,conform Reuters.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13,55 față de dolar și 15,01 față de euro.

La ora locală, 13:20, miercuri, în Istanbul, lira și-a revenit puțin, dolarul fiind 12,59 de lire, iar euro la 14,12 de lire.

Moneda a atins minime record în 11 sesiuni consecutive, aducând pierderile de la începutul anului la 43%, cu o scădere de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan: „Război economic de independență

În ciuda că președintele turc, Recep  Tayyip Erdogan a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, specialiștii își arată îngrijorarea.

„Cu cursul de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în următoarele luni. Cu rata actuală a depozitelor, aceasta înseamnă o dobândă reală de -15%. Dacă nu se iau măsuri urgente, sistemul financiar nu poate face față acestui lucru””, a scris pe Twitter fostul economist șef central Hakan Kara.

Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale din Turcia pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv, care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă, chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor. 

Turcii au ieșit în stradă

Pe măsură ce lira turcească și-a pierdut treptat valoarea și criza economică s-a adâncit, turcii au ieșit în stradă în mai multe provincii turcești printre care și Istanbul și capitala Ankara.

Zeci de oameni au mărșăluit strigând lozinci precum „AKP demisionează”, „Erdogan demisionează” sau „Jos guvernul”.

Creștere șoc la stațiile de alimentare

Potrivit informațiilor obținute de la sursele de pe piața de energie, se preconizează o creștere de 1 liră la benzină, 1 liră și 5 kurus la motorină și 65 kuruș la GPL, conform portalului turcesc, Karar.com

După aceste creșteri, litrul de benzină de 8,65 lire(0,61 euro) în Istanbul este de 9,65 de lire.(0,68 euro).

 Litrul de motorină, care era la 8,72 lire( 0,62 euro) este de 9,42. (0,6 de euro) Prețul GPL, care era la 8,66,(0,61 euro) va crește la 9,36 lire.(0,66 euro)

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Verifică în timp real prețul la combustibil pentru destinația ta AICI

Caz șocant în Turcia! Două persoane au murit electrocutate pe stradă din cauza ploii torențiale

Moartea a două persoane din cauza șocului electric după ce au călcat într-o băltoacă în timpul unei ploi torențiale în provincia İzmir, din vestul Turciei, săptămâna trecută, a provocat furie pe scară largă în Turcia, conform presei turcești.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Stockholm: Raport care detaliază modul în care Erdoğan folosește practica nazistă „Sippenhaft”

În raportul „Pedepsele familiale în Turcia: Cum Erdoğan folosește practica nazistă a Sippenhaft”, SCF examinează conceptul de pedeapsă în familie prin explorarea dimensiunilor sale legale și practice, a evoluțiilor politice din Turcia care au precipitat punerea sa în aplicare și a utilizării sale curente de către guvernul Erdoğan, inclusiv diverse cazuri documentate.

Declarații șocante. Pacienții kurzi au fost folosiți ca și cobai pentru un tratament netestat împotriva COVID-19

Doctorul Cenap Ekinci, membru al facultății la Facultatea de Medicină a Universității Dicle, a susținut că unii pacienți de la Spitalul de Formare și Cercetare Gazi Yașargil au murit după ce au fost folosiți ca subiecți de testare fără protocoale adecvate.