duminică, aprilie 10, 2022

Turcia ACUM. Lira scade la nivel record. Benzina atinge cote maxime. Turcii protestează pe străzi.


Economia Turciei a suferit un șoc, ieri seară, după ce în zece minute lira a scăzut la nivel istoric,conform Reuters.

Lira Turciei a scăzut din nou, miercuri, către un minim record, după o prăbușire de 15% cu o zi mai devreme, când în doar câteva minute a atins 13,55 față de dolar și 15,01 față de euro.

La ora locală, 13:20, miercuri, în Istanbul, lira și-a revenit puțin, dolarul fiind 12,59 de lire, iar euro la 14,12 de lire.

Moneda a atins minime record în 11 sesiuni consecutive, aducând pierderile de la începutul anului la 43%, cu o scădere de aproape 24% de la începutul săptămânii trecute.

Erdogan: „Război economic de independență

În ciuda că președintele turc, Recep  Tayyip Erdogan a promis că va câștiga „războiul său economic de independență”, specialiștii își arată îngrijorarea.

„Cu cursul de astăzi, inflația oficială ar putea depăși 30% în următoarele luni. Cu rata actuală a depozitelor, aceasta înseamnă o dobândă reală de -15%. Dacă nu se iau măsuri urgente, sistemul financiar nu poate face față acestui lucru””, a scris pe Twitter fostul economist șef central Hakan Kara.

Erdogan a exercitat presiuni asupra Băncii Centrale din Turcia pentru a trece la un ciclu de relaxare agresiv, care urmărește, spune el, să stimuleze exporturile, investițiile și locurile de muncă, chiar dacă inflația urcă până la aproape 20% și deprecierea monedei se accelerează, distrugând profund câștigurile turcilor. 

Turcii au ieșit în stradă

Pe măsură ce lira turcească și-a pierdut treptat valoarea și criza economică s-a adâncit, turcii au ieșit în stradă în mai multe provincii turcești printre care și Istanbul și capitala Ankara.

Zeci de oameni au mărșăluit strigând lozinci precum „AKP demisionează”, „Erdogan demisionează” sau „Jos guvernul”.

Creștere șoc la stațiile de alimentare

Potrivit informațiilor obținute de la sursele de pe piața de energie, se preconizează o creștere de 1 liră la benzină, 1 liră și 5 kurus la motorină și 65 kuruș la GPL, conform portalului turcesc, Karar.com

După aceste creșteri, litrul de benzină de 8,65 lire(0,61 euro) în Istanbul este de 9,65 de lire.(0,68 euro).

 Litrul de motorină, care era la 8,72 lire( 0,62 euro) este de 9,42. (0,6 de euro) Prețul GPL, care era la 8,66,(0,61 euro) va crește la 9,36 lire.(0,66 euro)

Urmărește live

Vezi live evoluția lirei: AICI

Verifică în timp real prețul la combustibil pentru destinația ta AICI

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii