joi, aprilie 7, 2022

Turcia ocupă primul loc printre țările care s-au îndepărtat de democrație în ultimul deceniu


Turcia se află pe primul loc printre țările în care dominația democratică a scăzut între 2010 și 2020, potrivit unui raport publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală (IDEA) din Stockholm, citatează Stockholm Center for Freedom.

Turcia se află în topul țărilor care suferă în urma unui declin al democrației.

Raportul, intitulat „Starea globală a democrației în 2021”, arată că Turcia s-a clasat pe primul loc în scăderea guvernării democratice, urmată de Nicaragua, Serbia, Polonia și Brazilia. 

Turcia între democrație și autoritarism

Turcia are un „regim hibrid”, pe care îl clasifică drept nedemocratic, ceea ce înseamnă că țara are tendințe autoritare.

Conform IDEA, regimurile hibride au spațiu insuficient pentru societatea civilă și mass-media. Aceste regimuri au controale semnificativ slabe asupra guvernului și încălcarea libertăților civile, cum ar fi libertatea de exprimare. Mai mult, în aceste regimuri, guvernele au manipulat procesul electoral pentru a rămâne la putere atunci când sprijinul public scade.

Turcia a fost una dintre cele șase țări în care democrația a retrocedat cel mai mult în ultimii cinci ani. 

Pandemia a afectat democrația

Raportul IDEA a subliniat că pandemia a avut un efect semnificativ în determinarea scăderii democrației în ultimul an. 

Libertatea de exprimare a scăzut în 2020. Atacurile asupra oamenilor de știință, lucrătorilor din domeniul sănătății, activiștilor și politicienilor de opoziție au fost comise în Turcia.

Victimele au fost vizate pentru diseminarea de date, cercetări și informații privind gestionarea pandemiei sau raportarea virusului.

Guvernul turc a fost acuzat anterior că a folosit pandemia ca pretext pentru a impune restricții privind viața de noapte și divertisment. Guvernul lui Erdogan  a fost acuzat că a folosit pandemia pentru a impune un stil de viață religios.

AKP a fost, de asemenea, criticat pentru aplicarea unui standard dublu în abordarea pandemiei, deoarece partidul a avut întâlniri în februarie și martie, cu mii de oameni care s-a dovedit adesea că nu poartă măști și că toate sunt aglomerate în interior.

În plus, deținuții politici au fost excluși dintr-o lege privind eliberarea condiționată timpurie din 14 aprilie 2020, menită să reducă populația deținuților din închisorile supraaglomerate din țară din cauza pandemiei. Legislația exclude prizonierii politici, cum ar fi politicieni, jurnaliști, avocați, cadre universitare și apărători ai drepturilor omului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.