sâmbătă, aprilie 9, 2022

Anchetă după ce românii au pus bilețele în marmura din Hagia Sofia

Un bloc de marmură din Hagia Sofia s-a desprins după ce mai mult bilete scrise în limba română și ebraică care au fost băgate în perete, conform portalului turcesc, Sabah.

Dându-și seama că o piatră dintr-o porțiune de marmură a moscheii s-a desprins, administrația a fost uimită de ce au găsit.

Poliția, care a examinat perele în interiorul Moscheei Hagia Sofia, a dezvăluit că o piatră de aproximativ 30 de centimetri lățime și 10 centimetri lungime a fost îndepărtată și au fost ascunse în spatele unor pergamente și foi scrise.

5 bucăți de hârtie și un pergamente în ebraică cu poze interesante au fost reținute de polițiști. 

„Doamne, te rog din tot sufletul ca să-mi dezlegi toate farmecele și făcăturile și dușmanii de pe mine.( Elena) Dezleagă tot ce a fost legat și deschide tot ce a fost închis. Dezleagă-mi apartamentul ca să-l vând și cel de la Leava și de la Chișinău. Să am sănătate, bani, liniște și somn, liniște, fericire și numa bine și multe alte bune pe care le merităm,” scrie pe una dintre hârtii.

„Te rog, să ni se schimbe viața și să mergem înainte și să ne mișcăm din loc, să plecăm, să lucrăm, să avem iubire, pereche, copiii, păzire și numai șanse de bine și fericire. Noi merităm mai mult! Să ajungem la USA și să fiu cu Mihaela, Noah, Cristofer și să am greencardul și documentele, lucru, bani, fericire și viața deplină, pereche, sănătate, familie și numai bine,” se vede scris pe o altă hârtie.

Parchetul, care a demarat ancheta, a cerut Direcției Provinciale de Cultură și Turism să examineze dacă piesele erau sau nu artefacte istorice.

Pergamente scrise în ebraică găsite, după ce a căzut bucata de marmură.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.