joi, octombrie 10, 2024

Criza economică din Turcia. Ministrul Finanțelor: „Avem nevoie de răbdare și timp.”

În timp ce Turcia se confruntă cu o criză în creștere a costului vieții, marcată de o inflație ridicată și o depreciere a monedei, guvernul le cere cetățenilor să rămână răbdători în timp ce își intensifică eforturile de a atrage investiții străine pentru a stabiliza economia, conform Turkish Minutes.

Ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Mehmet Șimşek, a recunoscut frustrarea tot mai mare a publicului față de creșterea prețurilor în timpul unui interviu televizat la CNN Türk.

„Cetăţenii noştri au dreptate să se plângă, avem o problemă de cost al vieții. Avem nevoie de răbdare și timp.”, afirmă Șimșek.

„Vom reduce inflația la o singură cifră.”

Şimşek a subliniat „foaia de parcurs” economică a guvernului, susţinând că Turcia „a lăsat în urmă cea mai dificilă perioadă” şi subliniind eforturile de reducere a vulnerabilităţilor externe ale ţării.

„Prin gestionarea riscurilor financiare, am depășit un obstacol semnificativ. Pentru a obține o prosperitate de durată, vom reduce inflația la o singură cifră.”

Rata anuală a inflației din Turcia a rămas ridicată. Inflația a scăzut sub 52 la sută în august, după un vârf de 75 la sută în mai.

Şimşek a asigurat publicul că se iau măsuri pentru abordarea problemei, dar a avertizat că „nu există scurtături” pentru a rezolva problemele economice profund înrădăcinate.

„În a doua jumătate a anului 2025, ușurarea se va simți foarte semnificativ”, afirmă acesta.

Erdogan vrea investiții din SUA

Erdogan încearcă să atragă investitorii din New York în Turcia și își intensifică eforturile pentru a atrage investiții străine.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan și înalți oficiali economici urmează să participe la cea de-a 15-a Conferință de investiții în Turcia de la New York din 23 septembrie.

Erdogan este programat să se întâlnească cu lideri de afaceri americani și directori din companiile Fortune 500 cu scopul de a stimula relațiile comerciale și investiționale cu Statele Unite.

La conferința de anul trecut, Erdoğan a anunțat obiectivul de a atinge un volum comercial de 100 de miliarde de dolari între cele două țări.

Deficitul bugetar al Turciei a atins un record de 1,97 trilioane de lire turcești (aproximativ 58 de miliarde de dolari) în august, potrivit Ministerului Trezoreriei și Finanțelor. Aceasta marchează o creștere semnificativă față de excedentul raportat în aceeași perioadă a anului trecut.

Criticii subliniază cheltuielile guvernamentale, indemnizațiile ascunse (fonduri secrete folosite de președinție care nu au transparență) și închirierea de vehicule și avioane de către oficialii guvernamentali ca factori care contribuie la deficit. Numai în august, cheltuielile pentru închirierea aeronavelor au atins un record de 1,2 miliarde de lire (aproximativ 44 de milioane de dolari).

China: Plângere împotriva Turcia din cauza prețurilor vehiculelor electrice

China se confruntă cu presiuni comerciale tot mai mari la nivel mondial din cauza exporturilor sale în creștere de vehicule electrice, despre care multe țări susțin că sunt subvenționate puternic de Beijing pentru a-și susține economia în plină desfășurare.

Cazul care a cutremurat Turcia. Proteste după ce un bărbat a omorât două tinere în Istanbul

Sute de femei s-au adunat în jurul Porții Adrianopol, din districtul Fatih, unde ucigașul în vârstă de 19 ani l-a ucis și decapitat pe İkbal Uzuner înainte de a se sinucide. 

„Minerii merg desculți” Proteste în fața parlamentul turc, în ciuda intervenției poliției

Compania, deținută de deputatul din partidul lui Erdogan, Partidului Justiției și Dezvoltarii (AKP), Ferhat Nasıroğlu, din districtul Soma, din Manisa, a concediat mineri pentru aderarea la Uniunea Minerilor Independenti (Bağımsız Maden İş).

Violența împotriva femeilor. Vânzările de spray cu piper în Turcia au crescut

Vânzările de spray cu piper au crescut în Turcia în special după uciderea brutală a două tinere de 19 ani în Istanbul, conform presei turcești.

Criza economică din Turcia. Studenții din Istanbul nu își pot permite locuințe sau bunuri de bază

Costul vieții pentru studenții din Istanbul a depășit salariul minim pe economie, potrivit „Student Cost of Living Survey” realizat de Agenția de Planificare din Istanbul (IPA).