vineri, aprilie 19, 2024

Succes al elevilor români la Olimpiada Internaţională de Astronomie

Elevii români au obţinut cinci medalii la Olimpiada Internaţională de Astronomie, care s-a desfăşurat în perioada 6 – 14 octombrie în Colombo (Sri Lanka) şi care a reunit 80 de concurenţi din 18 ţări.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, transmis marţi AGERPRES, elevii laureaţi cu aur sunt Daria Maria Hărăbor (Şcoala gimnazială nr. 29 din Bucureşti) şi David Corneliu Turturean (Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava). Traian Rareş Tuş (Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Baia Mare) a fost distins cu medalia de argint, iar Maria Iordache (Şcoala gimnazială „Mihai Eminescu” din Brăila) şi Vlad Roşca (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) au fost medaliaţi cu bronz.

Lotul olimpic al României a fost coordonat şi însoţit de profesorii Cătălina Anca Marian (Colegiul Naţional „Inochentie Micu Clain” din Alba Iulia) şi Grigoruţă Oniciuc (Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Piatra Neamţ).

„Ministrul interimar al Educaţiei, Rovana Plumb, felicită cei cinci elevi care au obţinut rezultate remarcabile la a XXIII-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie. Totodată, ministrul Rovana Plumb mulţumeşte profesorilor coordonatori care au pregătit cu dăruire şi profesionalism lotul olimpic în atingerea acestei performanţe: două medalii de aur, o medalie de argint şi două de bronz”, se arată în comunicat.

Elevii români care obţin medalii şi menţiuni la olimpiadele internaţionale/ regionale sunt premiaţi, în fiecare an, de MEN, precizează sursa citată. De asemenea, profesorii care pregătesc elevul/ elevii sunt recompensaţi cu un premiu în bani, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru elevul sau unul dintre elevii premiaţi. Pentru şcoala pe care elevul/ elevii o frecventează sau a/ au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. În acest ultim caz, sumele sunt utilizate pentru dotări destinate sprijinirii eficienţei procesului de învăţământ.

 


 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.