vineri, martie 29, 2024

Problematica migranților sub lupa reuniunii miniștrilor de externe ai UE

foto 2 ue confruntata cu al doilea val de migranti
Nicio ţară africană nu s-a oferit să găzduiască astfel de centre, deşi Egiptul şi Marocul au fost menţionate ca posibili parteneri.

Miniştrii de externe ai statelor din Uniunea Europeană analizează luni, la Luxemburg, modalităţile de limitare a fluxurilor migratorii prin cooperare cu ţările nord-africane, cu un accent pe combaterea traficului ilegal şi prevenirea deceselor în rândul migranţilor care încearcă să ajungă în Europa prin traversarea Mediteranei, transmite dpa.

În acest an aproximativ 88.000 de persoane au ajuns în Europa prin trecerea Mării Mediterane, în scădere cu 40% faţă de perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie.

Uniunea Europeană încearcă să obţină mai mult sprijin din partea statelor din Africa de Nord, unde se află majoritatea punctelor de plecare ale ambarcaţiunilor cu migranţi.

În luna iunie, liderii statelor UE au susţinut ideea creării unor centre de debarcare în nordul Africii pentru migranţii salvaţi pe mare. Nicio ţară africană nu s-a oferit să găzduiască astfel de centre, deşi Egiptul şi Marocul au fost menţionate ca posibili parteneri.

Înaltul comisar al ONU pentru refugiaţi, Filippo Grandi, şi directorul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie, Antonio Vitorino, vor lua parte la reuniunea de la Luxemburg, în care va fi abordată şi situaţia din Libia, important punct de plecare pentru migranţi.

De asemenea, miniştrii vor adopta cadrul legal pentru sancţionarea celor implicaţi în atacuri chimice, precum presupusul atac al forţelor guvernamentale siriene asupra oraşului Douma, în luna aprilie, şi atacul contra fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie.

foto 3 Antonio-Vitorino
Portughezul Antonio Vitorino, fost ministru al apărării în ţara sa şi fost comisar european pentru justiţie, a fost ales vineri director general al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), post ocupat de SUA de a crearea instituţiei în 1951, cu o singură excepţie în anii 1960.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.