sâmbătă, ianuarie 21, 2023

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

În cadrul Cafenelei Culturale, organizate de Asociația Pentru Dialog și Valori Universale(ADVU), fostul redactor-șef ZAMAN România a împărtășit din culisele vieții a scriitorului Mihai Eminescu și recomandări de carte.

„A fost pentru mine, un mod ideal de a celebra Ziua Culturii Națională. Am vorbit despre  personalitatea lui Mihai Eminescu, unic și esențial, despre poezia și despre publicistica lui, despre cum ni-l apropiem cu fiecare nouă lectură și relectură din opera sa imensă”, povestește scriitoarea pentru reporterii Zaman România.

„Am călătorit de la cronicari la literatură contemporană, i-am pomenit pe Călinescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu dar și pe Cella Serghi sau Camil Petrescu, am vorbit și despre Joyce și John le Carre, despre Bach și Leonard Cohen, despre tot ce ne sensibilizează, ne atinge fericit și indimenticabil, despre cheful de scris și despre cât de în urmă suntem cu toții cu lecturile…  ”, adaugă aceasta.

De asemenea, scriitoarea i-a încurajat pe tineri să citească, să scrie, să creeze artă și a subliniat importanța implicării tinerilor în viața culturală a societății.

„A fost o după amiază minunată, despre cultură și responsabilitate, despre tinerețe și felul în care ea, cultura adevărată ne face să fim mai altfel, mai buni, mai înalți, să simțim cum fiecare clipă merită trăită deplin. Despre toate ferestrele deschise pe care le poate însemna lectura unei cărți.”, afirmă scriitoarea.

Cleopatra Lorințiu se prezintă publicului sub mai multe faţete :scriitoare – poetă, prozatoareautoare de literatură pentru copii, jurnalistă, scenaristă şi realizatoare de televiziune.

Cariera ei include, deopotrivă, un traseu de diplomat, de editor si un interes manifestat faţă de geopolitica, organisme non- guvernamentale şi think thank-uri.

Printre ultimile publicații se numără și „Zboruri secrete” (eseuri, rememorări, cronici) , publicată în 2022, la Editura Ecou Transilvan.

Vești bune pentru turiștii moldoveni! Un zbor direct către Istanbul a fost introdus

Wizz Air, operatorul aerian cu cele mai multe zboruri externe disponibile de la Iași, a anunțat că cursa va fi disponibilă din 4 aprilie, iar noua rută directă va fi operată cu o frecvență de trei zboruri pe săptămână.

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

Fără precedent! CEDO examinează cazul unui profesor, victimă a epurarilor guvernului lui Erdogan 

Dacă instanța decide că a existat o încălcare a drepturilor în cazul fostului profesor Yüksel Yalçınkaya, soarta miilor de persoane care au fost condamnate sau sunt judecate pentru acuzații de terorism din cauza legăturilor lor cu Mișcarea Gülen se poate schimba.

Suedia: Un ziar a anunțat un concurs de satiră despre Erdogan. Premiul de 1000 de euro

Editorul-șef al ziarului Flamman, Leonidas Aretakis, susține că competiția, care se desfășoară până vineri, ar trebui văzută ca un protest împotriva guvernului suedez și a lui Erdogan, precum și o apărare a libertății de exprimare și un act de solidaritate cu kurzii vulnerabili.

Istanbul: O navă cu cerealelor din Ucraina a oprit traficul de pe Bosfor

Nava a eșuat în partea asiatică a Istanbulului, suspendând traficul în ambele direcții pe una dintre cele mai aglomerate căi de transport maritim din lume.

Cel mai important vot din Turcia. Erdogan vrea alegeri cu o lună înainte

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a semnalat că intenționează să anticipeze următoarele alegeri generale cu o lună înainte, pe 14 mai, conform presei turcești.

Turcia: Aproape 2.300 de oameni și-au pierdut viața în accidente rutiere  în 2022

Din cele peste 485.000 de accidente de circulație care au avut loc în ultimul an, 203.923 au fost cauzate de șofer, 22.195 de pietoni, 901 de drum și 2.750 de pasageri.

Apelul îndurerat a unui turc! Cere ca soția închisă să se unească cu fiul ei bolnav de cancer

Gülten Sayın a fost arestată în decembrie cu o condamnare de șase ani pentru că a lucrat la un cămin studențesc și pentru că a depus bani la Bank Asya, ambele fiind închise de guvern din cauza presupuselor lor legături cu Mișcarea Gulen.