miercuri, septembrie 20, 2023

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

În cadrul Cafenelei Culturale, organizate de Asociația Pentru Dialog și Valori Universale(ADVU), fostul redactor-șef ZAMAN România a împărtășit din culisele vieții a scriitorului Mihai Eminescu și recomandări de carte.

„A fost pentru mine, un mod ideal de a celebra Ziua Culturii Națională. Am vorbit despre  personalitatea lui Mihai Eminescu, unic și esențial, despre poezia și despre publicistica lui, despre cum ni-l apropiem cu fiecare nouă lectură și relectură din opera sa imensă”, povestește scriitoarea pentru reporterii Zaman România.

„Am călătorit de la cronicari la literatură contemporană, i-am pomenit pe Călinescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu dar și pe Cella Serghi sau Camil Petrescu, am vorbit și despre Joyce și John le Carre, despre Bach și Leonard Cohen, despre tot ce ne sensibilizează, ne atinge fericit și indimenticabil, despre cheful de scris și despre cât de în urmă suntem cu toții cu lecturile…  ”, adaugă aceasta.

De asemenea, scriitoarea i-a încurajat pe tineri să citească, să scrie, să creeze artă și a subliniat importanța implicării tinerilor în viața culturală a societății.

„A fost o după amiază minunată, despre cultură și responsabilitate, despre tinerețe și felul în care ea, cultura adevărată ne face să fim mai altfel, mai buni, mai înalți, să simțim cum fiecare clipă merită trăită deplin. Despre toate ferestrele deschise pe care le poate însemna lectura unei cărți.”, afirmă scriitoarea.

Cleopatra Lorințiu se prezintă publicului sub mai multe faţete :scriitoare – poetă, prozatoareautoare de literatură pentru copii, jurnalistă, scenaristă şi realizatoare de televiziune.

Cariera ei include, deopotrivă, un traseu de diplomat, de editor si un interes manifestat faţă de geopolitica, organisme non- guvernamentale şi think thank-uri.

Printre ultimile publicații se numără și „Zboruri secrete” (eseuri, rememorări, cronici) , publicată în 2022, la Editura Ecou Transilvan.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.

Judecat pentru insultă: Kılıçdaroğlu riscă să fie interzis din politică, plus 2 ani de închisoare

Kemal Kılıçdaroğlu, președintele Partidului Popular Republican (CHP), a fost obligat să se prezinte în instanță în calitate de inculpat într-o citație trimisă pe 11 septembrie.

Nou record! Turcii au cheltuit peste 190 de miliarde de lire în 7 zile, pe fondul crizei economice

O cheltuială record de 191,1 de miliarde de lire a fost făcută în prima săptămână a lunii septembrie, după ce cetățenii turci, a căror putere de cumpărare a scăzut, și-au folosit cardurile de credit.

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

COVID-19 în Turcia: Ministrul sănătății anunță 9 cazuri de variantă Eris

Primele nouă cazuri ale variantei Eris de coronavirus au fost detectate în Turcia, a declarat ministrul Sănătății, Fahrettin Koca.