sâmbătă, aprilie 20, 2024

Scriitoarea Cleopatra Lorințiu în dialog deschis cu tinerii, cu ocazia Zilei Culturii Naționale

Scriitoarea și jurnalista Cleopatra Lorințiu a vorbit cu tinerii cu ocazia Zilei Culturii Naționale despre starea culturii și bineînțeles, poetul național, Mihai Eminescu.

În cadrul Cafenelei Culturale, organizate de Asociația Pentru Dialog și Valori Universale(ADVU), fostul redactor-șef ZAMAN România a împărtășit din culisele vieții a scriitorului Mihai Eminescu și recomandări de carte.

„A fost pentru mine, un mod ideal de a celebra Ziua Culturii Națională. Am vorbit despre  personalitatea lui Mihai Eminescu, unic și esențial, despre poezia și despre publicistica lui, despre cum ni-l apropiem cu fiecare nouă lectură și relectură din opera sa imensă”, povestește scriitoarea pentru reporterii Zaman România.

„Am călătorit de la cronicari la literatură contemporană, i-am pomenit pe Călinescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu dar și pe Cella Serghi sau Camil Petrescu, am vorbit și despre Joyce și John le Carre, despre Bach și Leonard Cohen, despre tot ce ne sensibilizează, ne atinge fericit și indimenticabil, despre cheful de scris și despre cât de în urmă suntem cu toții cu lecturile…  ”, adaugă aceasta.

De asemenea, scriitoarea i-a încurajat pe tineri să citească, să scrie, să creeze artă și a subliniat importanța implicării tinerilor în viața culturală a societății.

„A fost o după amiază minunată, despre cultură și responsabilitate, despre tinerețe și felul în care ea, cultura adevărată ne face să fim mai altfel, mai buni, mai înalți, să simțim cum fiecare clipă merită trăită deplin. Despre toate ferestrele deschise pe care le poate însemna lectura unei cărți.”, afirmă scriitoarea.

Cleopatra Lorințiu se prezintă publicului sub mai multe faţete :scriitoare – poetă, prozatoareautoare de literatură pentru copii, jurnalistă, scenaristă şi realizatoare de televiziune.

Cariera ei include, deopotrivă, un traseu de diplomat, de editor si un interes manifestat faţă de geopolitica, organisme non- guvernamentale şi think thank-uri.

Printre ultimile publicații se numără și „Zboruri secrete” (eseuri, rememorări, cronici) , publicată în 2022, la Editura Ecou Transilvan.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.