joi, martie 23, 2023

Scandal în Turcia: Ucigașul tinerei de 27 de ani a primit o pedeapsă redusă 

Un tribunal turc a decis să reducă pedeapsa de închisoarea a bărbatului care a ucis-o cu brutalitate pe Pınar Gültekin în 2020 și apoi, i-a ars trupul, conform Gazete Duvar.

Autoritățile din provincia Muğla a redus pedeapsă cu închisoarea pe viață agravată la 23 de ani de închisoare pentru Cemal Metin Avcı, cu posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă în timp, pe motiv că acesta „ a fost provocat”.

De asemenea, instanța i-a achitat pe fratele său, Mertcan Avcı, pe părinții săi,  pe fosta sa soție, Eda Karagün și pe prietenul său, Şükrü Gökhan Orhan.

Tarkan: „Vrem dreptate”

Decizia din 20 iunie a stârnit o reacție uriașă în rândul organizațiilor de femei, partidelor politice și personalităților publice.

 „Ce rușine! Justiția a murit astăzi! Acest criminal va fi eliberat din închisoare după 14 ani și 4 luni dacă decizia va fi definitivată astfel. Ca avocat al familiei îndoliate ale cărei fiice au fost arse până la moarte și, mai ales, ca avocat, îmi este rușine de această decizie.”, a scris avocatul familiei tinerei, Rezan Epözdemir.

Asociația Femei și Democrație (KADEM), a cărei vicepreședinte este fiica președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, a publicat o declarație cu privire la decizie pe rețelele de socializare.

„De data aceasta nu s-a făcut dreptate. Nu există nicio provocare nedreaptă de a ucide intenționat cu un sentiment monstruos, nu se poate!” se arată în comunicat.

De asemenea, starul pop din Turcia, Tarkan a comentat cazul pe contul său de Twitter.

 „Vrem dreptate pentru toate femeile care au fost omorâte și au fost victimă a agresiunii și violență. Ar trebui aplicate pedepse grele și descurajatoare pentru a reduce aceste infracțiuni. Legea nu ar trebui să fie de partea criminalor, ci de partea dreptății.”, a scris Tarkan.

Secretarul general al Platformei Vom Oprire Femicidelor, Fidan Ataselim, a spus că această decizie îi va încuraja pe toți bărbații care au ucis femei. 

„Această decizie ne-a dat o idee despre cum vor decurge aceste cazuri după decizia de retragere din Convenția de la Istanbul”, scrie Ataselim. 

Ce s-a întâmplat?

Moartea lui Gültekin a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2020 cu toate detaliile  sale sângeroase. 

Fostul iubit al tinerei, Avcı, a negat inițial săvârșirea crimei, dar mai târziu a mărturisit crima, deoarece o filmare l-a arătat lângă locul crimei. După ce a ucis-o cu brutalitate, criminalul i-a pus cadavrul într-un butoi, i-a dat foc și apoi a turnat beton. 

Se credea că bărbatul a primit ajutorul familiei sale în aceste acțiuni, dar niciun membru al familiei nu a fost găsit vinovat.

Femicidul în Turcia

Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor. Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Pe 20 martie 2021, Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Conform acordului, semnatarii ar fi trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Kılıçdaroğlu, discurs către popor din bucătăria lui, cu Mărțisor legat la mână: „ Învingerea lui Erdoğan este cea mai ușoară parte”

Candidatul la președinție al Alianței Națiunilor și liderul Partidului Popular Republican (CHP), Kemal Kılıçdaroğlu, a spus, pe 20 martie, că opoziția este unită nu numai pentru a-l învinge pe președintele Erdogan, ci mai ales pentru a reconstrui țara.

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...

47 de persoane au reținute după ce au oferit ajutor victimelor represiunii guvernului turc

În cadrul unei anchete declanșate de Procuratura Generală din İzmir, poliția a percheziționat casele a 57 de suspecți și a reținut 47 dintre aceștia, confiscându-le economiile, bijuterii, telefoane mobile și computere.

Faimosul fotbalist, Mesut Özil se retrage din sport. Presa speculează că va fi parlament în partidul lui Erdogan

Fotbalistul turco-german, Mesut Özil și-a anunțat, miercuri, retragerea la vârsta de 34 de ani, iar presa turcă speculează cu privire la posibila sa numire în parlament din partea partidului lui Erdogan.

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Jurnaliștii din Grecia dau în judecată Turcia! Echipamentul le-a fost distrus în timp ce raportau despre cutremure

Jurnaliștii vor lua măsuri legale nu numai pentru a solicita despăgubiri pentru echipamentul lor distrus, ci și pentru că au fost împiedicați să-și facă treaba.

Newroz, sărbătoarea Primăverii. 224 de persoane arestate după ce au participat la eveniment în Istanbul

Aproximativ 224 de persoane au fost reținute în timpul evenimentului de la Istanbul pe motiv că „încercă să aducă bannere ilegale și strigă sloganuri ilegale”, potrivit Biroului guvernatorului din Istanbul.