joi, septembrie 1, 2022

Scandal în Turcia: Ucigașul tinerei de 27 de ani a primit o pedeapsă redusă 

Un tribunal turc a decis să reducă pedeapsa de închisoarea a bărbatului care a ucis-o cu brutalitate pe Pınar Gültekin în 2020 și apoi, i-a ars trupul, conform Gazete Duvar.

Autoritățile din provincia Muğla a redus pedeapsă cu închisoarea pe viață agravată la 23 de ani de închisoare pentru Cemal Metin Avcı, cu posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă în timp, pe motiv că acesta „ a fost provocat”.

De asemenea, instanța i-a achitat pe fratele său, Mertcan Avcı, pe părinții săi,  pe fosta sa soție, Eda Karagün și pe prietenul său, Şükrü Gökhan Orhan.

Tarkan: „Vrem dreptate”

Decizia din 20 iunie a stârnit o reacție uriașă în rândul organizațiilor de femei, partidelor politice și personalităților publice.

 „Ce rușine! Justiția a murit astăzi! Acest criminal va fi eliberat din închisoare după 14 ani și 4 luni dacă decizia va fi definitivată astfel. Ca avocat al familiei îndoliate ale cărei fiice au fost arse până la moarte și, mai ales, ca avocat, îmi este rușine de această decizie.”, a scris avocatul familiei tinerei, Rezan Epözdemir.

Asociația Femei și Democrație (KADEM), a cărei vicepreședinte este fiica președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, a publicat o declarație cu privire la decizie pe rețelele de socializare.

„De data aceasta nu s-a făcut dreptate. Nu există nicio provocare nedreaptă de a ucide intenționat cu un sentiment monstruos, nu se poate!” se arată în comunicat.

De asemenea, starul pop din Turcia, Tarkan a comentat cazul pe contul său de Twitter.

 „Vrem dreptate pentru toate femeile care au fost omorâte și au fost victimă a agresiunii și violență. Ar trebui aplicate pedepse grele și descurajatoare pentru a reduce aceste infracțiuni. Legea nu ar trebui să fie de partea criminalor, ci de partea dreptății.”, a scris Tarkan.

Secretarul general al Platformei Vom Oprire Femicidelor, Fidan Ataselim, a spus că această decizie îi va încuraja pe toți bărbații care au ucis femei. 

„Această decizie ne-a dat o idee despre cum vor decurge aceste cazuri după decizia de retragere din Convenția de la Istanbul”, scrie Ataselim. 

Ce s-a întâmplat?

Moartea lui Gültekin a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2020 cu toate detaliile  sale sângeroase. 

Fostul iubit al tinerei, Avcı, a negat inițial săvârșirea crimei, dar mai târziu a mărturisit crima, deoarece o filmare l-a arătat lângă locul crimei. După ce a ucis-o cu brutalitate, criminalul i-a pus cadavrul într-un butoi, i-a dat foc și apoi a turnat beton. 

Se credea că bărbatul a primit ajutorul familiei sale în aceste acțiuni, dar niciun membru al familiei nu a fost găsit vinovat.

Femicidul în Turcia

Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor. Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Pe 20 martie 2021, Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Conform acordului, semnatarii ar fi trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Turcia: Mâncare stradală, preferata turcilor, afectată de inflație

„Creșterea prețurilor are un impact în special asupra noastră. Ca studenți, ne bazăm pe banii de buzunar dați de familiile noastre. Cu greu ne putem permite să mergem la un restaurant și să comandăm o friptură, covrigi sunt întotdeauna alegerea noastră”, a declarat pentru un student din cartierul popular Kızılay, din Ankara.

Turcia: Aplicație care localizează câinii maidanezi interzisă, după ce animalele au fost otrăvite

Avocații Baroului din Istanbul au declarat că tortura și uciderea animalelor constituie o infracțiune și au depus o cerere pentru închiderea aplicației online, Havrita. 

Criza economică: Turcii stau la cozi în fața băncilor pentru a primi până la 7.500 de lire cadou

Criza economică a lovit puternic Turcia și i-am văzut pe turci la cozi pentru a cumpăra ulei, pâine sau să pună benzină...

Iahtul de lux a lui Erdogan a fost văzut în tranzit în Bosfor pentru prima de la reamenajare

Un iaht prezidențial turc, cunoscut anterior ca nava auxiliară Yakamoz Y68 a marinei turce, a fost văzut pentru prima dată tranzitând Bosfor...

Avocatul faimosului jurnalist Mehmet Altan a depus plângere la CEDO împotriva autorităților turcești

Avocatul jurnalistului Mehmet Altan au depus o plângere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), împotriva Consiliului Judecătorilor și Procurorilor (HSK)...

Turcia crește de cinci ori mai mult taxele de tranzit pentru strâmtorile Bosfor și Dardanele

Potrivit rapoartelor presei turce, taxa a fost stabilită la 4,08 de dolari pentru fiecare tonă de tonaj net înregistrat, de cinci ori taxa inițială de 0,83 dolari și o creștere a veniturilor anuale curente de la 40 milioane dolari la 200 milioane de dolari, noul regulament fiind așteptat să intre în vigoare pe 7 octombrie.

Turcia a introdus pașaportul biometric: „În paginile din mijloc există o fotografie cu Hagia Sofia”

Süleyman Soylu, în timpul unei conferințe în locul unde a fost tipărit primul pașaport, a prezentat un prototip al noului pașaport turcesc.

VIDEO. Surpriza unor turiști românii în Turcia. Au închiriat o cameră de hotel, dar a trebuit să o împartă cu pisicile

Un turist român a publicat un videoclip cu o pisică care încerca să între de pe balcon în camera de hotel din provincia vestică Çanakkale.