luni, decembrie 11, 2023

Scandal în Turcia: Ucigașul tinerei de 27 de ani a primit o pedeapsă redusă 

Un tribunal turc a decis să reducă pedeapsa de închisoarea a bărbatului care a ucis-o cu brutalitate pe Pınar Gültekin în 2020 și apoi, i-a ars trupul, conform Gazete Duvar.

Autoritățile din provincia Muğla a redus pedeapsă cu închisoarea pe viață agravată la 23 de ani de închisoare pentru Cemal Metin Avcı, cu posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă în timp, pe motiv că acesta „ a fost provocat”.

De asemenea, instanța i-a achitat pe fratele său, Mertcan Avcı, pe părinții săi,  pe fosta sa soție, Eda Karagün și pe prietenul său, Şükrü Gökhan Orhan.

Tarkan: „Vrem dreptate”

Decizia din 20 iunie a stârnit o reacție uriașă în rândul organizațiilor de femei, partidelor politice și personalităților publice.

 „Ce rușine! Justiția a murit astăzi! Acest criminal va fi eliberat din închisoare după 14 ani și 4 luni dacă decizia va fi definitivată astfel. Ca avocat al familiei îndoliate ale cărei fiice au fost arse până la moarte și, mai ales, ca avocat, îmi este rușine de această decizie.”, a scris avocatul familiei tinerei, Rezan Epözdemir.

Asociația Femei și Democrație (KADEM), a cărei vicepreședinte este fiica președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, a publicat o declarație cu privire la decizie pe rețelele de socializare.

„De data aceasta nu s-a făcut dreptate. Nu există nicio provocare nedreaptă de a ucide intenționat cu un sentiment monstruos, nu se poate!” se arată în comunicat.

De asemenea, starul pop din Turcia, Tarkan a comentat cazul pe contul său de Twitter.

 „Vrem dreptate pentru toate femeile care au fost omorâte și au fost victimă a agresiunii și violență. Ar trebui aplicate pedepse grele și descurajatoare pentru a reduce aceste infracțiuni. Legea nu ar trebui să fie de partea criminalor, ci de partea dreptății.”, a scris Tarkan.

Secretarul general al Platformei Vom Oprire Femicidelor, Fidan Ataselim, a spus că această decizie îi va încuraja pe toți bărbații care au ucis femei. 

„Această decizie ne-a dat o idee despre cum vor decurge aceste cazuri după decizia de retragere din Convenția de la Istanbul”, scrie Ataselim. 

Ce s-a întâmplat?

Moartea lui Gültekin a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2020 cu toate detaliile  sale sângeroase. 

Fostul iubit al tinerei, Avcı, a negat inițial săvârșirea crimei, dar mai târziu a mărturisit crima, deoarece o filmare l-a arătat lângă locul crimei. După ce a ucis-o cu brutalitate, criminalul i-a pus cadavrul într-un butoi, i-a dat foc și apoi a turnat beton. 

Se credea că bărbatul a primit ajutorul familiei sale în aceste acțiuni, dar niciun membru al familiei nu a fost găsit vinovat.

Femicidul în Turcia

Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor. Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Pe 20 martie 2021, Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Conform acordului, semnatarii ar fi trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Erdogan vizitează Atena în încercarea de a deschide „o nouă pagină” în relații cu Grecia

În întâlnirile cu premierul grec, Kyriakos Mitsotakis și președintele, Katerina Sakellaropoulou, liderul turc este așteptat să discute despre comerț, probleme regionale și problema a migrației.

Scandal în Turcia. Faimoși fotbaliști au pierdut milioane de dolari într-o schemă de investiții: „Terim Fund”

Ancheta asupra acuzațiilor, care a fost lansată de Procuratura Generală din Istanbul în aprilie în urma unei plângeri din partea victimelor, inițial nu a atras atenția mass-media pe care o merita, iar informațiile referitoare la acestea au fost deosebit de limitate și controlate.

Turcia. O faimoasă jurnalistă, în vârstă de 79 de ani, închisă pentru un articol scris în urmă cu 7 ani

Ilıcak, în vârstă de 79 de ani, a fost pusă într-o închisoare din provincia nord-vest Sakarya, după ce o instanță de apel i-a confirmat pedeapsa de doi ani și jumătate.

Turcia: Aproape 2.000 de muncitori au murit în accidente de muncă în 2023

Turcia a înregistrat cel puțin 1.772 de decese în accidente de muncă în primele 11 luni ale anului 2023, relatează Stockholm Center...

Caz incredibil în Turcia: O femeie kurdă cu dizabilități în vârstă de 81 de ani aptă pentru închisoare

Dizabilitățile ei au fost documentate într-un raport medical emis de un spital local. Condamnat pentru sprijinirea unei organizații teroriste, Özer a fost arestat în provincia de est Van, în mai 2022 și condamnat la doi ani și o lună de închisoare.