vineri, iunie 21, 2024

Scandal în Turcia: Ucigașul tinerei de 27 de ani a primit o pedeapsă redusă 

Un tribunal turc a decis să reducă pedeapsa de închisoarea a bărbatului care a ucis-o cu brutalitate pe Pınar Gültekin în 2020 și apoi, i-a ars trupul, conform Gazete Duvar.

Autoritățile din provincia Muğla a redus pedeapsă cu închisoarea pe viață agravată la 23 de ani de închisoare pentru Cemal Metin Avcı, cu posibilitatea ca pedeapsa să fie redusă în timp, pe motiv că acesta „ a fost provocat”.

De asemenea, instanța i-a achitat pe fratele său, Mertcan Avcı, pe părinții săi,  pe fosta sa soție, Eda Karagün și pe prietenul său, Şükrü Gökhan Orhan.

Tarkan: „Vrem dreptate”

Decizia din 20 iunie a stârnit o reacție uriașă în rândul organizațiilor de femei, partidelor politice și personalităților publice.

 „Ce rușine! Justiția a murit astăzi! Acest criminal va fi eliberat din închisoare după 14 ani și 4 luni dacă decizia va fi definitivată astfel. Ca avocat al familiei îndoliate ale cărei fiice au fost arse până la moarte și, mai ales, ca avocat, îmi este rușine de această decizie.”, a scris avocatul familiei tinerei, Rezan Epözdemir.

Asociația Femei și Democrație (KADEM), a cărei vicepreședinte este fiica președintelui Recep Tayyip Erdoğan, Sümeyye Erdoğan Bayraktar, a publicat o declarație cu privire la decizie pe rețelele de socializare.

„De data aceasta nu s-a făcut dreptate. Nu există nicio provocare nedreaptă de a ucide intenționat cu un sentiment monstruos, nu se poate!” se arată în comunicat.

De asemenea, starul pop din Turcia, Tarkan a comentat cazul pe contul său de Twitter.

 „Vrem dreptate pentru toate femeile care au fost omorâte și au fost victimă a agresiunii și violență. Ar trebui aplicate pedepse grele și descurajatoare pentru a reduce aceste infracțiuni. Legea nu ar trebui să fie de partea criminalor, ci de partea dreptății.”, a scris Tarkan.

Secretarul general al Platformei Vom Oprire Femicidelor, Fidan Ataselim, a spus că această decizie îi va încuraja pe toți bărbații care au ucis femei. 

„Această decizie ne-a dat o idee despre cum vor decurge aceste cazuri după decizia de retragere din Convenția de la Istanbul”, scrie Ataselim. 

Ce s-a întâmplat?

Moartea lui Gültekin a ajuns pe prima pagină a ziarelor în 2020 cu toate detaliile  sale sângeroase. 

Fostul iubit al tinerei, Avcı, a negat inițial săvârșirea crimei, dar mai târziu a mărturisit crima, deoarece o filmare l-a arătat lângă locul crimei. După ce a ucis-o cu brutalitate, criminalul i-a pus cadavrul într-un butoi, i-a dat foc și apoi a turnat beton. 

Se credea că bărbatul a primit ajutorul familiei sale în aceste acțiuni, dar niciun membru al familiei nu a fost găsit vinovat.

Femicidul în Turcia

Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor. Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Pe 20 martie 2021, Erdogan a retras Turcia din Convenția de la Istanbul, în ciuda faptului că la o distanță de 24 de ore, șase femei au fost ucise, dintre care patru au fost ucise pentru că doreau să pună capăt relațiilor în care erau.

Conform acordului, semnatarii ar fi trebuit să „ia măsurile legislative și de altă natură necesare pentru a adopta și implementa la nivel de stat politici eficiente, cuprinzătoare și coordonate care să cuprindă toate măsurile relevante” pentru a preveni violența împotriva femeilor.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.