duminică, iulie 14, 2024

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței


Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor, conform Human Watch, citat de Stockholm Center for Fredome.

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

Webb a explicat că guvernul turc a avut o abordare foarte conservatoare în combaterea violenței.

„Președintele Turciei se opune în mod evident egalității de gen și aceasta a fost eliminată din politica guvernamentală. Așadar, în timp ce vedem eforturile guvernului de a combate violența împotriva femeilor, guvernul își subminează în același timp propriile eforturi, prin faptul că nu vede lupta împotriva violenței domestice ca parte a promovării drepturilor femeilor sau a asigurării egalității de gen.”, susține specialista.

Deși Turcia are legi care protejează femeile împotriva violenței domestice, Webb afirmă că există o problemă enormă cu aplicarea acestor legi și urmărirea penală a autorii violenței.

„Autoritățile nu reușesc să efectueze evaluări eficiente ale riscurilor și nu se asigură că ordinele sunt respectate. Acest lucru îi pune pe supraviețuitorii violenței domestice în pericol chiar și atunci când au raportat abuzul”, a adăugat Webb.

Și-a împușcat soția după divorț

Într-un caz, Ayşe Tuba Arslan s-a plâns de 23 de ori de comportamentul abuziv al soţului ei. Arslan a fost ucisă după ce a divorțat de el, dar cu doar trei săptămâni înainte de moartea ei, soțul ei a fost urmărit penal pentru că a amenințat public că o „împușcă și o omoară”. Pedeapsa a fost însă suspendată cu condiția ca acesta să nu repete infracțiunea.

Sute de cazuri de feminicid au fost înregistrate în fiecare an de către grupurile pentru drepturile femeilor și mass-media independentă.

Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Turcia: 5 jucători ai naționalei valoarea pe piață 155 de milioane de euro. Iată cine este cel mai scump jucător turc!

Presa turcească a estimat că valoarea totală a 5 fotbalişti din echipa națională a Turciei ajunge la 155 de milioane de euro.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.