joi, februarie 2, 2023

Human Watch:Aproape 40% dintre femeile din Turcia sunt supuse violenței


Aproximativ 4 din 10 femei din Turcia au fost victimele ale violenței fizice și/sau violență sexuală în timpul vieții lor, conform Human Watch, citat de Stockholm Center for Fredome.

Emma Sin Webb, cercetător Human Watch (HRW) Turcia la divizia Europa și Asia Centrală, a prezentat un nou raport pregătit de HRW intitulat „Combaterea violenței domestice în Turcia: impactul mortal al eșecului de a proteja”. 

Webb a explicat că guvernul turc a avut o abordare foarte conservatoare în combaterea violenței.

„Președintele Turciei se opune în mod evident egalității de gen și aceasta a fost eliminată din politica guvernamentală. Așadar, în timp ce vedem eforturile guvernului de a combate violența împotriva femeilor, guvernul își subminează în același timp propriile eforturi, prin faptul că nu vede lupta împotriva violenței domestice ca parte a promovării drepturilor femeilor sau a asigurării egalității de gen.”, susține specialista.

Deși Turcia are legi care protejează femeile împotriva violenței domestice, Webb afirmă că există o problemă enormă cu aplicarea acestor legi și urmărirea penală a autorii violenței.

„Autoritățile nu reușesc să efectueze evaluări eficiente ale riscurilor și nu se asigură că ordinele sunt respectate. Acest lucru îi pune pe supraviețuitorii violenței domestice în pericol chiar și atunci când au raportat abuzul”, a adăugat Webb.

Și-a împușcat soția după divorț

Într-un caz, Ayşe Tuba Arslan s-a plâns de 23 de ori de comportamentul abuziv al soţului ei. Arslan a fost ucisă după ce a divorțat de el, dar cu doar trei săptămâni înainte de moartea ei, soțul ei a fost urmărit penal pentru că a amenințat public că o „împușcă și o omoară”. Pedeapsa a fost însă suspendată cu condiția ca acesta să nu repete infracțiunea.

Sute de cazuri de feminicid au fost înregistrate în fiecare an de către grupurile pentru drepturile femeilor și mass-media independentă.

Potrivit Platformei We Will Stop Femicide, 280 de femei au fost ucise în Turcia în 2021.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.