luni, decembrie 5, 2022

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Turcia a confiscat pensia a unui faimos scriitor turc, , care trăiește în exil în Suedia, din 2013, conform Gazete Duvar.

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Mai mult de atât, Turcia a confiscat pensia scriitorului și activistui pentru libertatea de exprimare Ragıp Zarakolu, căruia a cerut extrădarea din Suedia.

„Decizia din 23.12.2019 a Tribunalului 3 Penal Greu din Istanbul prevede după cum urmează: „Pentru ca inculpatul fugar numit Zarakolu să vină la audieri, s-a decis parțial ca toate proprietățile și drepturile acestuia să fie puse sub sechestru și că plățile care urmează să fie făcute către Zarakolu de către Administrația Securității Sociale (SGK) să fie sechestrate”, susține Oran.

Comentariile lui Oran au venit pe fondul unor rapoarte recente conform cărora guvernul turc a transmis Suediei o listă de persoane cu cererea de extrădare a acestora în Turcia, în schimbul sprijinului său pentru candidatura țării nordice la NATO.

Într-un discurs în parlament săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar aceștia au refuzat să facă acest lucru”.

Zarakolu locuiește în Suedia din 2013. Procurorii turci l-au acuzat anterior de „ajutorarea terorismului” pentru un discurs pe care l-a ținut în 2011 la Academia de Politică a partidului pro-kurd pentru pace și democrație (BDP).

În 2018, Turcia a solicitat un aviz roșu INTERPOL pentru scriitor, dar cererea a fost respinsă de organizația internațională de poliție.

Înalta Curte a Suediei respins, în 2018, cererea Turciei de extrădare a lui Zarakolu.

Turcia: Apel de urgențe pentru a închide o mină de aur din estul Turciei

Organizațiile profesionale din Turcia s-au opus împotriva raportului de evaluare a impactului asupra mediului pentru creșterea capacității în mina de aur din İliç.

Cupa Mondială:Scandal în Turcia după ce numele faimosului fotbalist, Hakan Șukur a fost pronunțat în timpul unui meci 

Alper Bakırcıgil, în timp ce explica golul marcat în meciul Canada-Maroc transmis pe TRT, crainicul a amintind că cel mai devreme gol marcat în istoria Cupei Mondiale i-a aparținut lui Hakan Şükür.

O turcoaică, primul academician, care predă istoria Imperiul Otoman la Vatican

Aksoy, care a lucrat mult timp în arhivele Vaticanului, a fost ales să predea un curs despre relațiile dintre papalitate și Imperiul Otoman în istoria Orientului apropiat la Institutul Pontifical Oriental.

Un polițist din cadrul Ambasadei Turciei la Atena a creat o rețea de supraveghere în Grecia

Un polițist turc, angajat în cadrul Ambasadei Turciei din Atena a înființat o rețea de supraveghere în Grecia. Scopul era de a...

Erdogan semnalează un posibil război în Siria. Moscova:„ Facem apel la toate părțile să se abțină.”

Pe fondul crizei economice și a alegerilor care urmează în vara anul 2023, Erdogan se concertează pe un posibil război în Siria.

VIDEO. Un microbuz s-a răsturnat în Istanbul: 9 români au fost răniți

Un microbuz s-a răstunat în Istanbul, după ce șoferul a pierdut controlul din cauza vremii ploioase, confom presei turcești.