vineri, mai 27, 2022

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Turcia a confiscat pensia a unui faimos scriitor turc, , care trăiește în exil în Suedia, din 2013, conform Gazete Duvar.

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Mai mult de atât, Turcia a confiscat pensia scriitorului și activistui pentru libertatea de exprimare Ragıp Zarakolu, căruia a cerut extrădarea din Suedia.

„Decizia din 23.12.2019 a Tribunalului 3 Penal Greu din Istanbul prevede după cum urmează: „Pentru ca inculpatul fugar numit Zarakolu să vină la audieri, s-a decis parțial ca toate proprietățile și drepturile acestuia să fie puse sub sechestru și că plățile care urmează să fie făcute către Zarakolu de către Administrația Securității Sociale (SGK) să fie sechestrate”, susține Oran.

Comentariile lui Oran au venit pe fondul unor rapoarte recente conform cărora guvernul turc a transmis Suediei o listă de persoane cu cererea de extrădare a acestora în Turcia, în schimbul sprijinului său pentru candidatura țării nordice la NATO.

Într-un discurs în parlament săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar aceștia au refuzat să facă acest lucru”.

Zarakolu locuiește în Suedia din 2013. Procurorii turci l-au acuzat anterior de „ajutorarea terorismului” pentru un discurs pe care l-a ținut în 2011 la Academia de Politică a partidului pro-kurd pentru pace și democrație (BDP).

În 2018, Turcia a solicitat un aviz roșu INTERPOL pentru scriitor, dar cererea a fost respinsă de organizația internațională de poliție.

Înalta Curte a Suediei respins, în 2018, cererea Turciei de extrădare a lui Zarakolu.

Muzicienii din Turcia sunt copleșiți de interzicerea frecventă a concertelor

Muzicienii din Turcia se luptă cu interdicțiile impuse concertelor lor de administrațiile locale din toată țara sub diferite pretexte, c

17 personalități din Suedia cer guvernului să nu se încline presiunilor lui Erdogan: „În niciun caz nu ar trebui să negociem libertatea de exprimare.”

Scrisoarea jurnaliştilor şi directorilor mass-media suedezi a fost publicată, miercuri, de ziarele de top din ţară, inclusiv Aftonbladet, Expressen, Dagens Nyheter şi Svenska Dagbladet, pe lângă Journalisten, o publicaţie a Uniunii Jurnaliştilor din Suedia. 

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Erdoğan acuzat de opoziție că a transferat milioane de dolari în SUA  pentru a fugi din Turcia

Membrii familiei președintelui turc, Recep Tayyip Erdogan au fost implicați în transferul a 1 miliard de lire (60,5 milioane de dolari) pentru...

De ce este Erdogan împotriva aderării Suediei și Finlandei la NATO?

De fiecare dată când președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan declanșează o criză în politica externă și provoacă NATO, UE sau Statele Unite, izbucnirile sale au motive politice interne ascunse. 

De necrezut! Bucăți din pereții de la Hagia Sophia curățați și puși în pungă ca suvenir

Un utilizator de Twitter a distribuit o fotografie cu o persoană care a rupt bucăți de pe pereții Hagia Sofia și le-a pus într-o pungă de plastic. 

Cană aruncată spre camere. Reacția unui prezentator TV din cauza unei știri

rezentatorul FOX TV, Selçuk Tepeli a aruncat cana de apă către camere, în direct, după ce a citit o știre despre distrugerea terenurilor agricole.

Turcia: Specialistul care calcula inflația a demisionat

Cem Baş a condus departamentul de inflaţie al Institutului de Statistică din Turcia (TUIK). El va lucra ca expert în același departament după demisia sa, a spus purtătorul de cuvânt.