marți, martie 21, 2023

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Turcia a confiscat pensia a unui faimos scriitor turc, , care trăiește în exil în Suedia, din 2013, conform Gazete Duvar.

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Mai mult de atât, Turcia a confiscat pensia scriitorului și activistui pentru libertatea de exprimare Ragıp Zarakolu, căruia a cerut extrădarea din Suedia.

„Decizia din 23.12.2019 a Tribunalului 3 Penal Greu din Istanbul prevede după cum urmează: „Pentru ca inculpatul fugar numit Zarakolu să vină la audieri, s-a decis parțial ca toate proprietățile și drepturile acestuia să fie puse sub sechestru și că plățile care urmează să fie făcute către Zarakolu de către Administrația Securității Sociale (SGK) să fie sechestrate”, susține Oran.

Comentariile lui Oran au venit pe fondul unor rapoarte recente conform cărora guvernul turc a transmis Suediei o listă de persoane cu cererea de extrădare a acestora în Turcia, în schimbul sprijinului său pentru candidatura țării nordice la NATO.

Într-un discurs în parlament săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar aceștia au refuzat să facă acest lucru”.

Zarakolu locuiește în Suedia din 2013. Procurorii turci l-au acuzat anterior de „ajutorarea terorismului” pentru un discurs pe care l-a ținut în 2011 la Academia de Politică a partidului pro-kurd pentru pace și democrație (BDP).

În 2018, Turcia a solicitat un aviz roșu INTERPOL pentru scriitor, dar cererea a fost respinsă de organizația internațională de poliție.

Înalta Curte a Suediei respins, în 2018, cererea Turciei de extrădare a lui Zarakolu.

ONU pentru femei. Discuții despre arestarea arbitrară și torturarea femeilor din Turcia, Afganistan, Iran și Myanmar

Fundația Jurnaliștilor și Scriitorilor (JWF) din New York co-organizează 12 evenimente cu ocazia celei de-a 67-a sesiuni a Comisiei ONU pentru Statutul Femeii (CSW67), în parteneriat cu organizații ale societății civile și instituții de învățământ din întreaga lume, inclusiv România

Turcia: Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor

Cel puțin 15 persoane au murit în urma inundațiilor din provinciile din sud-estul Turciei: Adıyaman și Şanlıurfa, conform Gazete Duvar.

Caz unic în Europa: Universitățile turcești fără autonomie. Erdogan deține controlul deplin asupra rectorilor

Potrivit raportului, președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan deține controlul deplin asupra numirii rectorilor universităților. Anterior, președintele trebuia să numească o persoană din trei candidați care au fost aleși de personalul universitar și de Consiliul de Învățământ Superior al Turciei (YÖK).

Președintele Finlandei în vizita în zonele afectate de cutremur din Turcia

Președintele Finlandei a vizitat ieri și Oficiul Națiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), unde este prezentă și echipa de salvare din Finlanda.

Lista celor mai fericite țări din lume. Turcia în top 106 din 150

Turcia, care era pe locul 112 în 2022, a ajuns pe locul 106 în acest 2023.

Imagini apocaliptice! Provinciile afectate de cutremur, inundate în urma ploilor torențiale

Ploile care au afectat regiunea de sud-est a Turciei de marți noaptea au făcut ravagii, lăsând case, spitale și afaceri inundate, conform...

Veste mult așteptată de turci! Prețul la carburant scade sub 20 de lire

Turcii, care au fost afectați de fluctuația prețurilor la carburanți pe fondul evenimentelor internaționale, se vor bucura de motorină mai ieftină, conform...

Turcia: Autoritățile au tăiat salariile medicii din zonele afectata de cutremur pe motiv că au mai puțini pacienți

Ministerul Sănătății din Turcia a redus salariile medicilor de familie care lucrează în zona cutremurului din cauza scăderii numărului oficial de pacienți...