sâmbătă, aprilie 27, 2024

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Turcia a confiscat pensia a unui faimos scriitor turc, , care trăiește în exil în Suedia, din 2013, conform Gazete Duvar.

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Mai mult de atât, Turcia a confiscat pensia scriitorului și activistui pentru libertatea de exprimare Ragıp Zarakolu, căruia a cerut extrădarea din Suedia.

„Decizia din 23.12.2019 a Tribunalului 3 Penal Greu din Istanbul prevede după cum urmează: „Pentru ca inculpatul fugar numit Zarakolu să vină la audieri, s-a decis parțial ca toate proprietățile și drepturile acestuia să fie puse sub sechestru și că plățile care urmează să fie făcute către Zarakolu de către Administrația Securității Sociale (SGK) să fie sechestrate”, susține Oran.

Comentariile lui Oran au venit pe fondul unor rapoarte recente conform cărora guvernul turc a transmis Suediei o listă de persoane cu cererea de extrădare a acestora în Turcia, în schimbul sprijinului său pentru candidatura țării nordice la NATO.

Într-un discurs în parlament săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar aceștia au refuzat să facă acest lucru”.

Zarakolu locuiește în Suedia din 2013. Procurorii turci l-au acuzat anterior de „ajutorarea terorismului” pentru un discurs pe care l-a ținut în 2011 la Academia de Politică a partidului pro-kurd pentru pace și democrație (BDP).

În 2018, Turcia a solicitat un aviz roșu INTERPOL pentru scriitor, dar cererea a fost respinsă de organizația internațională de poliție.

Înalta Curte a Suediei respins, în 2018, cererea Turciei de extrădare a lui Zarakolu.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.