miercuri, februarie 28, 2024

Turcia confiscă pensia unui faimos scriitor turc, care trăiește în exil în Suedia

Turcia a confiscat pensia a unui faimos scriitor turc, , care trăiește în exil în Suedia, din 2013, conform Gazete Duvar.

Baskin Oran, un cunoscut academic de la Universitatea din Ankara, a anunțat că scriitor Ragıp Zarakolu este pe lista de nume pe care guvernul turc ar fi căutat să le extrădeze din Suedia în schimbul sprijinului său pentru aplicarea NATO a țării nordice.

Mai mult de atât, Turcia a confiscat pensia scriitorului și activistui pentru libertatea de exprimare Ragıp Zarakolu, căruia a cerut extrădarea din Suedia.

„Decizia din 23.12.2019 a Tribunalului 3 Penal Greu din Istanbul prevede după cum urmează: „Pentru ca inculpatul fugar numit Zarakolu să vină la audieri, s-a decis parțial ca toate proprietățile și drepturile acestuia să fie puse sub sechestru și că plățile care urmează să fie făcute către Zarakolu de către Administrația Securității Sociale (SGK) să fie sechestrate”, susține Oran.

Comentariile lui Oran au venit pe fondul unor rapoarte recente conform cărora guvernul turc a transmis Suediei o listă de persoane cu cererea de extrădare a acestora în Turcia, în schimbul sprijinului său pentru candidatura țării nordice la NATO.

Într-un discurs în parlament săptămâna trecută, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat că Turcia a cerut Suediei „extrădarea a 30 de teroriști, dar aceștia au refuzat să facă acest lucru”.

Zarakolu locuiește în Suedia din 2013. Procurorii turci l-au acuzat anterior de „ajutorarea terorismului” pentru un discurs pe care l-a ținut în 2011 la Academia de Politică a partidului pro-kurd pentru pace și democrație (BDP).

În 2018, Turcia a solicitat un aviz roșu INTERPOL pentru scriitor, dar cererea a fost respinsă de organizația internațională de poliție.

Înalta Curte a Suediei respins, în 2018, cererea Turciei de extrădare a lui Zarakolu.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.