vineri, mai 3, 2024

RAPORT: ERDOĞAN PUNE BAZELE UNUI NOU REGIM ÎN TURCIA PRIN DECRETE GUVERNAMENTALE, ÎN CONTEXTUL STĂRII DE URGENȚĂ

Platforma pentru pace și justiție din Bruxelles (PPJ) a emis un nou raport, în care s-a subliniat că guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) clădește un nou regim sub auspiciile președintelui autocrat Recep Tayyip Erdoğan, instrumentul politico – legislativ fiind, în acest sens, decretele guvernamentale de urgență.

Potrivit raportului PPJ (care cuprinde 30 de pagini), s-au instituționalizat o serie de practici ilegale prin intermediul decretelor executive, al căror rezultat este clădirea unui regim autoritar, antidemocratic, în urma încercării de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016.

Raportul a arătat că starea de urgență şi decretele emise în urma declarării acesteia au condus la concedierea a zeci de mii de funcționari publici, aducând schimbări majore sistemului judiciar și birocrației. Aceste decrete au fost promulgate imediat după declararea stării de urgență.

Raportul sesizează că „acest lucru dă naștere unor îndoieli serioase rezultate  din faptul  că Erdogan şi ai lui erau deja pregătiți şi poate informați în avans, așteptând momentul propice să acționeze. Astfel, devine mai probabil faptul ca un dictator care s-ar fi pregătit din timp să aducă schimbări regimului și aparatului statal să găsească motivele adecvate pentru a proclama starea de urgență”.

„Ceea ce se întâmplă în Turcia este de fapt o” lovitură de stat” înscenată spre a pune capăt regimului democratic-constituțional din Turcia. Turcia, în situația în care se găsește actualmente, nu mai face parte din lumea democratică, de tip occidental”, a spus raportul.

De asemenea, raportul a prezentat succint schimbările radicale din ultimele 17 luni de la controversatul puci, declarând că a fost suspendată Constituția turcă, că sistemul judiciar a ajuns subordonat executivului, că s-a format un nou regim prin intermediul decretelor de urgență, că s-a creat un stat polițienesc, că au fost promovate fărădelegile (autorii acestora fiind protejați de stat), că au fost înlăturate drepturile și libertățile fundamentale, dreptul la proprietate a fost violat, voința națională a fost ignorată, libertatea presei și a liberei circulații a informației au fost neglijate total.

Declarând că autoritarismul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP) a intrat într-o nouă fază – de consolidare a ideologiei și a regimului, totul fiind înlesnit de încercarea suspectă de lovitură de stat de pe 15 iulie 2016, raportul a subliniat faptul că Erdoğan și AKP au început să-şi stabilizeze autoritarismul prin eliminarea democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale ale omului.

„În acest regim dictatorial, organele legislative, executive și judiciare sunt controlate de un singur om, care e mână de fier”, a spus raportul, adăugând că, „în cadrul acestui regim, disidenții au avut de-a face cu represiune și persecuții. Mass-media din Turcia a fost trecută sub tăcere. Numărul jurnaliștilor aflați în detenție a depășit cifra de 170. Grație decretelor, guvernul a suspendat circa 150.000 de funcționari publici, a închis mii de asociații, fundații, sindicate, școli, instituții medicale și agenții mass-media, pe baza unei false acuzații de terorism (termen definit, de altfel, foarte vag de către Erdogan), fără a mai fi vorba de investigații imparțiale ori procese echitabile.”

Raportul a arătat, de asemenea, că „funcționarii publici (turci) care au comis infracțiuni precum violarea dreptului la viață, tortura, tratamentul inuman, lipsit de demnitate, discriminarea etc. au intrat sub aria de incidență a decretelor; prin urmare, aceste infracțiuni au fost instituționalizate, cu alte cuvinte. Conform unei recente reglementări, nu puțin controversate, li s-a acordat efectiv imunitate chiar și cetățenilor de rând „care acționează în sprijinul suprimării încercării de lovitură de stat și a actelor de terorism care au avut loc atât pe 15 iulie 2016, cât și după”.

Raportul, care tratează modul în care democrația, statul de drept și drepturile fundamentale ale omului au fost distruse datorită decretelor, în scopul înființării unui nou regim autoritar în Turcia, a mai avut următoarele constatări de precizat:

„Independența sistemului judiciar a fost suprimată, iar judecătorii și instanțele judecătorești au primit instrucțiuni cărora trebuiau să se conformeze; toate organele judiciare s-au transformat în organe administrative care execută ordinele executivului.

„Standardele juridice universale și drepturile fundamentale ale omului, cum ar fi voința poporului, respectarea vieții private, dreptul la proprietate, libertatea presei etc. au fost suprimate, adoptându-se un model guvernamental opresiv, care nu tolerează disidența.

„Multe acte criminale, așa cum sunt ele definite la nivel global, cum ar fi tulburarea ordinii constituționale și a instituțiilor a căror existenta e garantată constituțional, incitarea la ură, discriminarea și ostilitatea, jefuirea în masă, anularea cetățeniei – toate acestea au fost comise prin decretele de urgență.

„Persoanele care au comis infracțiunile definite clar în legile universal adoptate, cum ar fi încălcarea dreptului la viață, tortura, tratamentul inuman și înjositor, introducerea oamenilor pe liste negre etc. au fost protejate prin decretele de urgență; astfel, aceste infracțiuni au fost instituționalizate, iar executarea acestor ordine ilegale a devenit obligatorie.

„Mulți au fost declarați teroriști, pe baza niciunui temei juridic ori a unui proces judiciar, încălcarea normelor juridice internaționale fiind certă. Toate sistemele juridice și administrative au fost obligate să execute acest verdict.

„Deoarece presiunea exercitată asupra organismelor decizionale este extrem de mare, din pricina ororilor care s-au petrecut, instinctul de bază al țării a devenit, implicit, teama. Datorită procurorilor uciși, judecătorilor deținuți și concediați pe baza listelor negre, precum şi datorită jurnaliștilor, oamenilor de afaceri, avocaților și membrilor altor profesii similare, cei care au refuzat să se conformeze se tem să nu suporte consecințele măsurilor excesive ilegale ale guvernului.

PPJ-ul, cu sediul la Bruxelles, este o platformă care monitorizează și raportează modul în care evoluează pacea, justiția, democrația, statul de drept și drepturile omului, punându-se accent în mod expres pe Turcia. PPJ este în prezent un mediu online intelectual interactiv, care își desfășoară activitatea atât generând și difuzând știri, articole și rapoarte, precum și prin organizarea de activități și inițierea de campanii.   PPJ este o inițiativă a unui grup de specialiști dedicați, avocați, jurnaliști și activiști ai societății civile.

Turcia a supraviețuit unei încercări de lovitură de stat pe data de 15 iulie 2016, în urma căreia 249 de persoane şi-au pierdut viața. Imediat după puci, guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), împreună cu președintele Erdoğan, a dat vina pe mișcarea Gülen.

Gülen, cel care a inspirat mișcarea, a negat cu tărie că ar fi avut vreun rol în revolta nereușită. Mai mult,el a cerut să fie desfășurată o investigație internațională. Însă, președintele Erdoğan – numind încercarea de lovitură de stat „un dar de la Dumnezeu” – împreună cu guvernul condus de el, a inițiat un proces de „purificare” generalizată a instituțiilor statului de simpatizanții mișcării, înjosindu-i pe cei mai de vază membri ai săi și arestându-i pe mulți.

Turcia a suspendat sau concediat mai mult de 150.000 de judecători, profesori, polițiști și funcționari publici după 15 iulie 2016. Ministrul de Interne al Turciei a anunțat pe 12 decembrie 2017 că 55,665   oameni,  fuseseră arestați. Anterior, pe 13 decembrie 2017, Ministerul Justiției anunțase că 169.013 de persoane fuseseră supuse unor proceduri judiciare privind acuzațiile de lovitură de stat din iulie 2016.

Download Construction of a New Regime By Decree Laws

[REPORT] CONSTRUCTION OF A NEW REGIME BY DECREE LAWS

Atenție turiști! Proteste, drumuri în închise și baricade de poliție în Istanbul, de 1 mai

În consecință, șapte stații ale liniei centrale de metrou M2 din Istanbul, rutele de autobuz public și liniile de metrobuz și tramvai care circulă pe o rază de cinci kilometri de Piața Taksim sunt închise de 1 mai.

Antalya: Autoritățile au amendat un hotel care a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”

Ministerul Culturii și Turismului a amendat un hotel din populara stațiune de vacanță Antalya din Turcia pentru că a perceput o taxă suplimentară „de naționalitate”.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.