sâmbătă, februarie 13, 2021

O turcoaică a creat un agloritm care înlătură apa din pozele subacvatice

O inginera și oceanografa de etnie turcă a creat un algoritm care înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă, scrie Duvar English.

Derya Akkaynak a dezvoltat această tehnologie, numită Sea-thru, în timp ce își pregătea doctoratul la Universitatea Haifa din Israel. 

„Văd  într-adevăr acest lucru ca  pe începutul avântului inteligenței artificiale în știința marină. Sea-thru ia o imagine subacvatică și scoate apa din ea. Imaginea  arată ca și cum ai fi făcut  fotografia pe uscat ”, a spus Akkaynak pentru revista Scientific America, într-un interviu.

Algoritmul Sea-thru înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă.

Algoritmul are și o justificare practică, îi poate ajuta pe biologii marini care se bazează pe culori exacte pentru a număra și clasifica speciile.

„Îmi imaginez, pe lângă oamenii de știință, scafandrii de agrement sau fotografii subacvatici, care  ar fi de asemenea foarte interesați să utilizeze această metodă, deoarece în sfârșit din imaginile lor, ei pot elimina toate componentele degradante și pot vedea culorile vii ale unei scene, așa cum ar fi avut-o de parcă scena ar fi fost pe uscat”, a explicat inginera. 

Scrisoare unei studente de către Erdogan ajuns virală:”Nu ești sultan. Noi nu suntem supuși”

O studentă care a scris o scrisoare dură către Erdogan, prin care a adresat demisia președintelui, a fost arestată preventiv, raportează presa turcească.

“Nici o dovadă concretă”: Activistul Osman Kavala rămâne după gratii

Kavala a participat la ședința de judecată a celei de 36-a instanțe penale din Istanbul printr-o conferință video, subliniind încă o dată că nu există „nici o dovadă concretă” care să justifice detenția sa preventivă.

Turcia: 39 de persoane reținute pentru activitatea de pe social media într-o săptămână

Poliția turcă a reținut 39 de persoane în perioada 1-7 februarie pentru presupusa „desfășurare a propagandei teroriste”, potrivit unei declarații publicate de Ministerul de Interne.

Senatorii SUA îi cer lui Biden să preseze Turcia să respecte drepturile omului

Scrisoarea bipartidistă semnată de peste 50 de senatori a subliniat acțiunile guvernării lui Erdogan prin care încalcă drepturile omului.

Viitorului turismului în Turcia în timpul COVID-19.Firmele turcesc nu fac față cererilor

Structurile metalice din lemn, pe roți sunt la mare căutare, iar firmele turcești care le construiesc spun că abia au reușit să țină pasul cu cererea în ultimul an.

Carantină în Turcia: Livrările de flori au liber la circulație de Ziua Îndrăgostiților

Ministerul de Interne al Turciei a anunțat că firmele de livrare cu de flori vor fi scutiți de carantină de weekend,

Turcia: Bărbat paralizat declarat” apt să rămână în închisore”

Medicii susține că bărbatul poate rămâne în după gratii deși este paralizat, adăugând că Ministerul Justiției este mai potrivit pentru a lua decizia finală, deoarece au mai multe informații cu privire la condițiile închisorii.

Campania de vaccinare în Turcia. Ministrul sănătății: “Succesul țării noastre este clar”

Ministrul sănătății a făcut declarații despre campania de vaccinare din Turcia, pe 10 februarie, după ședința de la Consiliului științific