joi, aprilie 18, 2024

O turcoaică a creat un agloritm care înlătură apa din pozele subacvatice

O inginera și oceanografa de etnie turcă a creat un algoritm care înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă, scrie Duvar English.

Derya Akkaynak a dezvoltat această tehnologie, numită Sea-thru, în timp ce își pregătea doctoratul la Universitatea Haifa din Israel. 

„Văd  într-adevăr acest lucru ca  pe începutul avântului inteligenței artificiale în știința marină. Sea-thru ia o imagine subacvatică și scoate apa din ea. Imaginea  arată ca și cum ai fi făcut  fotografia pe uscat ”, a spus Akkaynak pentru revista Scientific America, într-un interviu.

Algoritmul Sea-thru înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă.

Algoritmul are și o justificare practică, îi poate ajuta pe biologii marini care se bazează pe culori exacte pentru a număra și clasifica speciile.

„Îmi imaginez, pe lângă oamenii de știință, scafandrii de agrement sau fotografii subacvatici, care  ar fi de asemenea foarte interesați să utilizeze această metodă, deoarece în sfârșit din imaginile lor, ei pot elimina toate componentele degradante și pot vedea culorile vii ale unei scene, așa cum ar fi avut-o de parcă scena ar fi fost pe uscat”, a explicat inginera. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume.