vineri, noiembrie 1, 2024

O turcoaică a creat un agloritm care înlătură apa din pozele subacvatice

O inginera și oceanografa de etnie turcă a creat un algoritm care înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă, scrie Duvar English.

Derya Akkaynak a dezvoltat această tehnologie, numită Sea-thru, în timp ce își pregătea doctoratul la Universitatea Haifa din Israel. 

„Văd  într-adevăr acest lucru ca  pe începutul avântului inteligenței artificiale în știința marină. Sea-thru ia o imagine subacvatică și scoate apa din ea. Imaginea  arată ca și cum ai fi făcut  fotografia pe uscat ”, a spus Akkaynak pentru revista Scientific America, într-un interviu.

Algoritmul Sea-thru înlătură distorsiunea vizuală cauzată de apă din imaginile captate sub apă.

Algoritmul are și o justificare practică, îi poate ajuta pe biologii marini care se bazează pe culori exacte pentru a număra și clasifica speciile.

„Îmi imaginez, pe lângă oamenii de știință, scafandrii de agrement sau fotografii subacvatici, care  ar fi de asemenea foarte interesați să utilizeze această metodă, deoarece în sfârșit din imaginile lor, ei pot elimina toate componentele degradante și pot vedea culorile vii ale unei scene, așa cum ar fi avut-o de parcă scena ar fi fost pe uscat”, a explicat inginera. 

Istanbul: Proteste după ce primarul unui district a fost arestat pentru „terorism”

Rezidenții din Istanbul s-au adunat la Tribunalul Çağlayan, unde primarul a fost adus după ce primarul districtului Esenyurt, Ahmet Özer, din partidul de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP) din Turcia, a fost arestat sub acuzația de „apartenere la organizația teroristă armată Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Greta Thunberg în Turcia. Vizită la postul de radio închis după ce s-a discutat despre genocidul armean

Organismul de supraveghere al emisiunilor din Turcia, RTUK, a suspendat Açık Radyo timp de cinci zile în mai pe motiv că ar fi incitat la ură, apoi și-a retras licența în iulie, deși a continuat să transmită până la jumătatea lunii octombrie.

Milioane de oameni deplâng moartea unui rezident din Pennsylvania care a condus o mișcare mondială pentru pace 

Născut în Erzurum, Turcia, în 1941, Gülen a servit ca imam în moscheile locale, dar a devenit unul dintre cei mai influenți lideri islamici din lume. În ultimii săi ani, el a găsit un adăpost în Saylorsburg, Pennsylvania, după ce a fugit din Turcia pe fondul presiunii politice crescânde în 1999.

Turcia marchează Ziua Republicii cu mesaje politice de unitate națională pe fondul diviziunilor profunde

Cu toate acestea, unele mesaje au fost total diferite. Președintele Recep Tayyip Erdoğan a cerut victoria asupra terorismului și reprezentanții opoziției au cerut revenirea la idealurile fondatoare ale republicii sub Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Turciei moderne.