joi, aprilie 7, 2022

Istanbulul, „centrul migrației tragice”cu 2,5 milioane de străini

Primarul Istanbulului a descris cel mai populat oraș al țării drept „centrul migrației tragice”, spunând că orașul găzduiește în prezent 2,5 milioane de străini, o cifră mai mare decât populația a 72 de provincii ale Turciei, conform Turkish Minutes.

Edilul Ekrem İmamoğlu a declarat că în prezent există 2,5 milioane de străini în oraș care sunt solicitanți de azil, refugiați sau rezidenți legali. El a spus că numărul rezidenților străini din oraș a cunoscut o creștere dramatică în ultimii șapte ani.

Declarațiile lui İmamoğlu au venit la un eveniment organizat de municipalitatea din Istanbul pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a acordului de forță de muncă dintre Turcia și Germania.

İmamoğlu a spus că lumea trebuie să i-a în calcul inegalitatea veniturilor și sărăcia, onflictele și războaiele precum războiul civil sirian, care a forțat migrația a milioane de oameni.

Ministrul de interne îl contrazice

Ministerul de Interne a emis, luni, o declarație în care spune că cifrele împărtășite de İmamoğlu sunt greșite. Potrivit ministerului, în İstanbul locuiesc 644.726 de străini cu permis de ședere. Un total de 535.025 de refugiați sirieni cărora li s-a acordat protecție temporară locuiesc în Istanbul, iar orașul găzduiește încă 2.406 străini cu statut de „refugiat condiționat”, ceea ce duce numărul total de străini la 1.182.157.

İstanbul are o populație de aproximativ 16 milioane de locuitori, iar majoritatea oamenilor care au fugit de războiul civil din Siria și s-au refugiat în Turcia locuiesc în Istanbul, unde au șanse mai mari de a găsi locuri de muncă.

Consiliul European și Turcia au ajuns la un acord în martie 2016, menit să stopeze fluxul de migrație ilegală prin Turcia către Europa. Potrivit acordului UE-Turcia, toți migranții ilegali și solicitanții de azil noi care sosesc din Turcia în insulele grecești și ale căror cereri de azil au fost declarate inadmisibile sunt returnați în Turcia. UE a promis 3 miliarde de euro pentru 2016-2017 și alte 3 miliarde de euro pentru 2018-2019 Turciei, ca parte a acordului.

Potrivit UNHCR, Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume. În prezent, țara găzduiește aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni înregistrați, împreună cu aproape 320.000 de persoane de interes din alte naționalități.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.