duminică, aprilie 14, 2024

Istanbulul, „centrul migrației tragice”cu 2,5 milioane de străini

Primarul Istanbulului a descris cel mai populat oraș al țării drept „centrul migrației tragice”, spunând că orașul găzduiește în prezent 2,5 milioane de străini, o cifră mai mare decât populația a 72 de provincii ale Turciei, conform Turkish Minutes.

Edilul Ekrem İmamoğlu a declarat că în prezent există 2,5 milioane de străini în oraș care sunt solicitanți de azil, refugiați sau rezidenți legali. El a spus că numărul rezidenților străini din oraș a cunoscut o creștere dramatică în ultimii șapte ani.

Declarațiile lui İmamoğlu au venit la un eveniment organizat de municipalitatea din Istanbul pentru a marca cea de-a 60-a aniversare a acordului de forță de muncă dintre Turcia și Germania.

İmamoğlu a spus că lumea trebuie să i-a în calcul inegalitatea veniturilor și sărăcia, onflictele și războaiele precum războiul civil sirian, care a forțat migrația a milioane de oameni.

Ministrul de interne îl contrazice

Ministerul de Interne a emis, luni, o declarație în care spune că cifrele împărtășite de İmamoğlu sunt greșite. Potrivit ministerului, în İstanbul locuiesc 644.726 de străini cu permis de ședere. Un total de 535.025 de refugiați sirieni cărora li s-a acordat protecție temporară locuiesc în Istanbul, iar orașul găzduiește încă 2.406 străini cu statut de „refugiat condiționat”, ceea ce duce numărul total de străini la 1.182.157.

İstanbul are o populație de aproximativ 16 milioane de locuitori, iar majoritatea oamenilor care au fugit de războiul civil din Siria și s-au refugiat în Turcia locuiesc în Istanbul, unde au șanse mai mari de a găsi locuri de muncă.

Consiliul European și Turcia au ajuns la un acord în martie 2016, menit să stopeze fluxul de migrație ilegală prin Turcia către Europa. Potrivit acordului UE-Turcia, toți migranții ilegali și solicitanții de azil noi care sosesc din Turcia în insulele grecești și ale căror cereri de azil au fost declarate inadmisibile sunt returnați în Turcia. UE a promis 3 miliarde de euro pentru 2016-2017 și alte 3 miliarde de euro pentru 2018-2019 Turciei, ca parte a acordului.

Potrivit UNHCR, Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume. În prezent, țara găzduiește aproximativ 3,6 milioane de refugiați sirieni înregistrați, împreună cu aproape 320.000 de persoane de interes din alte naționalități.

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Turcia. Fără taxe de drum și transportul public gratuit timp de 9 zile, cu ocazia Ramadan Bayram

În urma unui decret al președintelui Recep Tayyip Erdogan, Ministrului Transporturilor și Comunicațiilor, Abdulkadir Uraloglu, a anunțat drumurile și podurile publice vor fi gratuite timp de nouă zile în Istanbul, Ankara și Izmir.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Antalya: Povestea ciobanului care locuiește de 17 ani singur în munți

Turma de capre a lui Çabuk a fost furată peste noapte, în 2007. Acesta a spus că și-a închis caprele și, când s-a trezit dimineața, nu mai era niciuna.