sâmbătă, aprilie 9, 2022

Decizie fără precedent: Instanța supremă a Turciei a decis împotriva cenzurii online


Instanța supremă a Turciei a decis că interdicțiile de acces la știrile online încalcă libertățile, conform Ahval News.

Curtea Constituțională a Turciei, care a evaluat nouă cereri separate către organul judiciar, a declarat că libertatea de exprimare și de presă a fost refuzată prin interdicțiile de acces, în timp ce a returnat cauzele în instanțele turce, care inițial s-au pronunțat asupra lor.

În plus, instanța a decis ca toți cei nouă reclamanți să fie despăgubiți cu 8.000 de lire (832 USD.

Decizia instanței superioare creează un precedent, deoarece cere instanțelor turce să ofere explicații juridice clare cu privire la domeniul de aplicare al interdicțiilor în viitor, „oferind în același timp asigurări care nu permit practici arbitrare”.

Aproape 60.000 de site-uri web au fost interzise de autorități anul trecut, potrivit unui raport al Asociației pentru Libertatea de Expresie din Turcia.

Autoritățile turce au interzis accesul la 150.000 de adrese URL, 7.500 de conturi de Twitter, 12.000 de videoclipuri YouTube, 8.000 de postări pe Facebook și 6.800 de postări pe Instagram din 2006.

Un total de 5.645 de adrese de internet care conțin știri au fost interzise, ​​conținutul din 4.620 dintre ele fiind eliminat în 2020, potrivit raportului.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii