miercuri, aprilie 13, 2022

Proteste în Bruxelles: Oamenii cer eliberarea lui Ayşe Özdoğan, bolnavă de cancer terminal


Zeci de activiști pentru drepturile omului și un senator belgian s-au adunat, sâmbătă, în Piața Luxemburg, din Bruxelles pentru a protesta împotriva închisorii lui Ayşe Özdoğan, o femeie cu cancer în stadiu terminal, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea, fiind condamnată pentru acuzații false, cerând eliberarea ei și cea a altor prizonieri grav bolnavi, conform Turkish Minutes.

Protestul a fost organizat de un monitor al drepturilor omului din Bruxelles, Solidarity with OTHERS, pentru a vorbi despre situația deținuților bolnavi din Turcia, în special Özdoğan.

Declarațiile au fost citite în engleză, franceză și turcă de secretarul general al monitorului, Ali Dinçer, și de voluntarii Nurşah Tutar și Zehra Kuru Görmüş, în timp ce protestatarii țineau pancarte pe care scria „Nu o ucideți pe Ayşe” și „Protejați dreptul la viață al prizonierilor politici”.

„Există mulți deținuți politici grav bolnavi în Turcia care sunt sortiți să moară în spatele gratiilor. Ayşe Özdoğan este unul dintre ei. Are răni pe față și pe gură care sângerează frecvent. Ea poate fi hrănită doar cu o seringă. Ea a fost arestată în ciuda rapoartelor medicale că nu poate rămâne în închisoare. În Turcia, sistemul de justiție a devenit o armă împotriva oponenților guvernului. Zeci de deținuți grav bolnavi sau cu dizabilități sau cei care suferă de tulburări mintale din cauza izolării sunt ținuți în spatele gratiilor pentru a-i intimida pe alții care nu și-au pierdut încă libertatea. Ayşe Özdoğan, care este târât la moarte sub ochii noștri, este cel mai crud exemplu în acest sens”,a susținut Dinçer.

Dinçer a afirmat că Carta Drepturilor Fundamentale a UE „interzice orice interferență cu integritatea corporală, precum și tortura sau tratamentul inuman”.

„Cu toate acestea, deținuții politici din Turcia trebuie să aștepte zile întregi pentru spitalizare. Ei sunt forțați să primească tratament în timp ce sunt încătuși în patul lor. Când starea lor se deteriorează, ei sunt eliberați chiar înainte de moarte. Suntem aici astăzi pentru a ne pronunța împotriva acestui lucru”, a spus Dinçer.

După declarațiile organizatorilor, senatorul belgian Simone Susskind, membră a Partidului Socialist (PS) din Belgia, a urcat pe podium și a spus că a venit la protest citind un articol despre situația dificilă a lui Özdoğan și a transmis un mesaj de solidaritate tuturor deținuților politici din Turcia, inclusiv politicianul pro-kurd întemnițat, Selahattin Demirtaș și proeminentul filantrop, Osman Kavala.

„Aceasta este democrația. Ar trebui să existe o alternanță de putere. Oamenii sunt săturați de situația economică, de inițiativele pe care [guvernul] le ia pe scena internațională și de încălcările drepturilor. Sper cu adevărat că democrația va reveni în Turcia”, a afirmat Susskind.

Cine e Özdoğan?

Özdoğan, 34 de ani, fostă profesoară, a fost condamnat la nouă ani și patru luni de închisoare pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Pe 11 iunie, o curte de apel i-a menținut sentința în ciuda problemelor grave de sănătate.

Într-o decizie controversată, Consiliul de Medicină Legală din Istanbul a declarat la 1 octombrie că Özdoğan era aptă să rămână în închisoare și că nu există niciun semn de metastază a cancerului în corpul ei.

Özdoğan a fost trimisă la închisoare în Antalya, pe 2 octombrie, după ce autoritățile au refuzat să amâne executarea pedepsei sale, într-o mișcare care a atras critici din partea activiștilor pentru drepturile omului, a medicilor, a politicienilor din opoziție, a jurnaliștilor și a utilizatorilor rețelelor sociale.

În aceeași zi, au avut loc proteste în alte nouă orașe europene, inclusiv Paris, Berlin și Londra, pentru a se pronunța împotriva încarcerării prizonierilor bolnavi.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Fundația pentru Drepturile Omului (İHD), numărul deținuților bolnavi este de mii, dintre care peste 600 sunt grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte criminalistice și medicale care îi consideră inapți să rămână în închisoare, ei nu sunt eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

O serie de deținuți grav bolnavi au murit în 2020, deoarece nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca