duminică, martie 24, 2024

Proteste în Bruxelles: Oamenii cer eliberarea lui Ayşe Özdoğan, bolnavă de cancer terminal


Zeci de activiști pentru drepturile omului și un senator belgian s-au adunat, sâmbătă, în Piața Luxemburg, din Bruxelles pentru a protesta împotriva închisorii lui Ayşe Özdoğan, o femeie cu cancer în stadiu terminal, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea, fiind condamnată pentru acuzații false, cerând eliberarea ei și cea a altor prizonieri grav bolnavi, conform Turkish Minutes.

Protestul a fost organizat de un monitor al drepturilor omului din Bruxelles, Solidarity with OTHERS, pentru a vorbi despre situația deținuților bolnavi din Turcia, în special Özdoğan.

Declarațiile au fost citite în engleză, franceză și turcă de secretarul general al monitorului, Ali Dinçer, și de voluntarii Nurşah Tutar și Zehra Kuru Görmüş, în timp ce protestatarii țineau pancarte pe care scria „Nu o ucideți pe Ayşe” și „Protejați dreptul la viață al prizonierilor politici”.

„Există mulți deținuți politici grav bolnavi în Turcia care sunt sortiți să moară în spatele gratiilor. Ayşe Özdoğan este unul dintre ei. Are răni pe față și pe gură care sângerează frecvent. Ea poate fi hrănită doar cu o seringă. Ea a fost arestată în ciuda rapoartelor medicale că nu poate rămâne în închisoare. În Turcia, sistemul de justiție a devenit o armă împotriva oponenților guvernului. Zeci de deținuți grav bolnavi sau cu dizabilități sau cei care suferă de tulburări mintale din cauza izolării sunt ținuți în spatele gratiilor pentru a-i intimida pe alții care nu și-au pierdut încă libertatea. Ayşe Özdoğan, care este târât la moarte sub ochii noștri, este cel mai crud exemplu în acest sens”,a susținut Dinçer.

Dinçer a afirmat că Carta Drepturilor Fundamentale a UE „interzice orice interferență cu integritatea corporală, precum și tortura sau tratamentul inuman”.

„Cu toate acestea, deținuții politici din Turcia trebuie să aștepte zile întregi pentru spitalizare. Ei sunt forțați să primească tratament în timp ce sunt încătuși în patul lor. Când starea lor se deteriorează, ei sunt eliberați chiar înainte de moarte. Suntem aici astăzi pentru a ne pronunța împotriva acestui lucru”, a spus Dinçer.

După declarațiile organizatorilor, senatorul belgian Simone Susskind, membră a Partidului Socialist (PS) din Belgia, a urcat pe podium și a spus că a venit la protest citind un articol despre situația dificilă a lui Özdoğan și a transmis un mesaj de solidaritate tuturor deținuților politici din Turcia, inclusiv politicianul pro-kurd întemnițat, Selahattin Demirtaș și proeminentul filantrop, Osman Kavala.

„Aceasta este democrația. Ar trebui să existe o alternanță de putere. Oamenii sunt săturați de situația economică, de inițiativele pe care [guvernul] le ia pe scena internațională și de încălcările drepturilor. Sper cu adevărat că democrația va reveni în Turcia”, a afirmat Susskind.

Cine e Özdoğan?

Özdoğan, 34 de ani, fostă profesoară, a fost condamnat la nouă ani și patru luni de închisoare pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Pe 11 iunie, o curte de apel i-a menținut sentința în ciuda problemelor grave de sănătate.

Într-o decizie controversată, Consiliul de Medicină Legală din Istanbul a declarat la 1 octombrie că Özdoğan era aptă să rămână în închisoare și că nu există niciun semn de metastază a cancerului în corpul ei.

Özdoğan a fost trimisă la închisoare în Antalya, pe 2 octombrie, după ce autoritățile au refuzat să amâne executarea pedepsei sale, într-o mișcare care a atras critici din partea activiștilor pentru drepturile omului, a medicilor, a politicienilor din opoziție, a jurnaliștilor și a utilizatorilor rețelelor sociale.

În aceeași zi, au avut loc proteste în alte nouă orașe europene, inclusiv Paris, Berlin și Londra, pentru a se pronunța împotriva încarcerării prizonierilor bolnavi.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Fundația pentru Drepturile Omului (İHD), numărul deținuților bolnavi este de mii, dintre care peste 600 sunt grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte criminalistice și medicale care îi consideră inapți să rămână în închisoare, ei nu sunt eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

O serie de deținuți grav bolnavi au murit în 2020, deoarece nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Imagini șocante! Detaliile despre scandalul dintre suporterii Fenerbahçe-Trabzonspor

O mulțime de suporteri au invadat terenul de pe stadionul Trabzonspor după fluierul final al meciului pe care Fenerbahçe l-a câștigat cu 3-2.

CEDO acuză Turcia pentru arestarea preventivă a reporterului Zaman după lovitură de stat

Curtea de la Strasbourg și-a anunțat, marți, hotărârile privind cazul lui Ayşenur Parıldak, în vârstă de 34 de ani, constatând încălcările a două legi: articolului 5 (dreptul la libertate și securitate) și articolului 10 (libertatea de exprimare) din cauza dovezilor insuficiente pentru arestarea și durata excesivă a arestării sale preventive.

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdogan l-a felicitat pe Putin pentru victoria electorală. Turcia pregătită să revină „la masa negocierilor cu Ucraina”

Nu este prima dată când Erdogan își oferă serviciile ca mediator în război, încercând să mențină relații de prietenie atât cu Putin, cât și cu președintele ucrainean, Volodymyr Zelensky.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.