marți, decembrie 7, 2021

Proteste în Bruxelles: Oamenii cer eliberarea lui Ayşe Özdoğan, bolnavă de cancer terminal


Zeci de activiști pentru drepturile omului și un senator belgian s-au adunat, sâmbătă, în Piața Luxemburg, din Bruxelles pentru a protesta împotriva închisorii lui Ayşe Özdoğan, o femeie cu cancer în stadiu terminal, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea, fiind condamnată pentru acuzații false, cerând eliberarea ei și cea a altor prizonieri grav bolnavi, conform Turkish Minutes.

Protestul a fost organizat de un monitor al drepturilor omului din Bruxelles, Solidarity with OTHERS, pentru a vorbi despre situația deținuților bolnavi din Turcia, în special Özdoğan.

Declarațiile au fost citite în engleză, franceză și turcă de secretarul general al monitorului, Ali Dinçer, și de voluntarii Nurşah Tutar și Zehra Kuru Görmüş, în timp ce protestatarii țineau pancarte pe care scria „Nu o ucideți pe Ayşe” și „Protejați dreptul la viață al prizonierilor politici”.

„Există mulți deținuți politici grav bolnavi în Turcia care sunt sortiți să moară în spatele gratiilor. Ayşe Özdoğan este unul dintre ei. Are răni pe față și pe gură care sângerează frecvent. Ea poate fi hrănită doar cu o seringă. Ea a fost arestată în ciuda rapoartelor medicale că nu poate rămâne în închisoare. În Turcia, sistemul de justiție a devenit o armă împotriva oponenților guvernului. Zeci de deținuți grav bolnavi sau cu dizabilități sau cei care suferă de tulburări mintale din cauza izolării sunt ținuți în spatele gratiilor pentru a-i intimida pe alții care nu și-au pierdut încă libertatea. Ayşe Özdoğan, care este târât la moarte sub ochii noștri, este cel mai crud exemplu în acest sens”,a susținut Dinçer.

Dinçer a afirmat că Carta Drepturilor Fundamentale a UE „interzice orice interferență cu integritatea corporală, precum și tortura sau tratamentul inuman”.

„Cu toate acestea, deținuții politici din Turcia trebuie să aștepte zile întregi pentru spitalizare. Ei sunt forțați să primească tratament în timp ce sunt încătuși în patul lor. Când starea lor se deteriorează, ei sunt eliberați chiar înainte de moarte. Suntem aici astăzi pentru a ne pronunța împotriva acestui lucru”, a spus Dinçer.

După declarațiile organizatorilor, senatorul belgian Simone Susskind, membră a Partidului Socialist (PS) din Belgia, a urcat pe podium și a spus că a venit la protest citind un articol despre situația dificilă a lui Özdoğan și a transmis un mesaj de solidaritate tuturor deținuților politici din Turcia, inclusiv politicianul pro-kurd întemnițat, Selahattin Demirtaș și proeminentul filantrop, Osman Kavala.

„Aceasta este democrația. Ar trebui să existe o alternanță de putere. Oamenii sunt săturați de situația economică, de inițiativele pe care [guvernul] le ia pe scena internațională și de încălcările drepturilor. Sper cu adevărat că democrația va reveni în Turcia”, a afirmat Susskind.

Cine e Özdoğan?

Özdoğan, 34 de ani, fostă profesoară, a fost condamnat la nouă ani și patru luni de închisoare pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. Pe 11 iunie, o curte de apel i-a menținut sentința în ciuda problemelor grave de sănătate.

Într-o decizie controversată, Consiliul de Medicină Legală din Istanbul a declarat la 1 octombrie că Özdoğan era aptă să rămână în închisoare și că nu există niciun semn de metastază a cancerului în corpul ei.

Özdoğan a fost trimisă la închisoare în Antalya, pe 2 octombrie, după ce autoritățile au refuzat să amâne executarea pedepsei sale, într-o mișcare care a atras critici din partea activiștilor pentru drepturile omului, a medicilor, a politicienilor din opoziție, a jurnaliștilor și a utilizatorilor rețelelor sociale.

În aceeași zi, au avut loc proteste în alte nouă orașe europene, inclusiv Paris, Berlin și Londra, pentru a se pronunța împotriva încarcerării prizonierilor bolnavi.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Fundația pentru Drepturile Omului (İHD), numărul deținuților bolnavi este de mii, dintre care peste 600 sunt grav bolnavi. Deși majoritatea pacienților grav bolnavi au rapoarte criminalistice și medicale care îi consideră inapți să rămână în închisoare, ei nu sunt eliberați. Autoritățile refuză să-i elibereze pe motiv că reprezintă un potențial pericol pentru societate.

O serie de deținuți grav bolnavi au murit în 2020, deoarece nu au fost eliberați la timp pentru a primi tratament medical adecvat.

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

Raport din Anglia: Armata din Trucia folosește un algoritm pentru a „persecuta” guleniștii

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

2 sate din Turcia pe lista celor mai frumoase sate ale ONU

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Costul vieții s-a dublat în Istanbul, în raport cu anul trecut

Ministrul Finanțelor a demisionat, după prăbușirea monedei. Pe cine a numit Erdogan noul ministru?

Erdogan l-a numit în funcție pe Nureddin Nebati, care era viceministru, potrivit unui anunț publicat în Monitorul Oficial.

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Erdogan vorbește din nou. Dolarul se apropie de 14 lire

Val de critici, după ce președinția a cerut ca „Türkiye” să fie marcă internațională

Președinția Turciei urmărește să promoveze utilizarea cuvântului „Türkiye” în locul echivalentului său în limba străină în tranzacțiile internaționale, declanșând o dezbatere aprinsă pe rețelele sociale, conform Turkish Minutes.

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Jurnalist arestat pentru interviu în stradă.„Atâta timp cât tăcem, ei vor continua să fure.”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”

Faimosul sportiv turc a devenit cetățean american. Și-a schimbat nume în „Libertate”