vineri, septembrie 22, 2023

11 refugiați sirieni riscă să fie deportați după ce s-au filmat mâncand o banană


11 refugiați sirieni care au fost reținuți după ce au distribuit videoclipuri pe rețelele de socializare în care mâncau banane se confruntă cu deportarea, conform Turkish Minutes.

Videoclipurile au fost postate în urma unui interviu de stradă în care un turc spune că sirienii din Turcia „cumpără kilograme de banane”, în timp ce el nici măcar nu își permite să le cumpere.

În interviul, realizat recent în Istanbul, mai mulți cetățeni turci sunt văzuți atacând un tânăr student sirian care spune că „nu ar fi trebuit să vină în Turcia dacă nu ar fi fost război în Siria”

„Întoarceți-vă în Siria. Sunteți doar chiriași, noi suntem proprietarii aici. [Dar] trăiești în condiții mai bune decât mine. Nu pot să mănânc banane în timp ce tu cumperi kilograme din ele de la piețele fermierilor”, a spus un bărbat.

Pentru a protesta pentru atitudinea rasistă și discriminatorie a turcilor față de studentul sirian în timpul interviului, unii refugiați sirieni au postat videoclipuri pe rețelele de socializare, în principal pe TikTok, în care mâncau banane.

Potrivit presei locale, poliția turcă a detectat 31 de refugiați sirieni care au postat astfel de videoclipuri și i-a reținut pe 11 dintre ei în cadrul operațiunilor desfășurate în opt districte din Istanbul.

Deținuții, care sunt acuzați că „provocă poporul la ură și dușmănie”, au fost apoi trimiși la biroul din Istanbul al Direcției Generale de Management al Migrației.

Activiștii pentru drepturile omului, politicienii și utilizatorii rețelelor sociale au criticat decizia guvernului de a deporta refugiații, deși unii utilizatori i-au numit sarcastic pe refugiați „organizația teroristă Chiquita”, cu referire la compania globală de banane.

UE: Imposibil pentru turci să călătorească fără viză, din cauza legilor privind terorismul

Nacho Sanchez Amor a făcut declarații despre raportul recent al Parlamentului European privind Turcia și reacția președintelui turc la raport, subliniind că Turcia trebuie să îndeplinească șase criterii ca parte a cererii sale de aderare la UE pentru a călători fără viză în UE.

Statistică TurkStat: Speranța de viață a scăzut în Turcia

Speranța generală de viață a scăzut ușor față de anii trecuți, femeile trăind cu cinci ani mai mult ca bărbații, conform Daily...

Turcia: Prețul la motorină crește la nivel record! 105 la sută creștere după alegeri

Înainte de alegerile din 14 mai, prețul pe litri în Istanbul era de 19,81 de lire pentru benzină și 18,58 de lire pentru motorină.

Turcia: Pragul sărăciei depășește 41.000 de lire, de patru ori salariul minim

Datelor publicate de unitatea de cercetare a Sindicatului Muncitorilor Unite(BİSAM), o filială a Confederației Muncitorilor Revoluționari (DİSK) a arătat că turcii se luptă să se descurce cu un salariu minim de 11.402 de lire (422 de dolari).

Istanbul: Sancțiuni pentru sirieni care nu părăsească orașul până 24 septembrie

Direcția de Management al Migrației subliniază că perioada acordată refugiaților nu va fi prelungită.

Turcia: 3 salvatori au murit în lupta cu incendiile forestiere

Un elicopter s-a prăbușit în barajul Tahtalı, pe 16 septembrie, cu patru persoane la bord, în timp ce luau apă pentru a lupta împotriva incendiilor de pădure în provincia de vest a Turciei, İzmir.