luni, aprilie 11, 2022

11 refugiați sirieni riscă să fie deportați după ce s-au filmat mâncand o banană


11 refugiați sirieni care au fost reținuți după ce au distribuit videoclipuri pe rețelele de socializare în care mâncau banane se confruntă cu deportarea, conform Turkish Minutes.

Videoclipurile au fost postate în urma unui interviu de stradă în care un turc spune că sirienii din Turcia „cumpără kilograme de banane”, în timp ce el nici măcar nu își permite să le cumpere.

În interviul, realizat recent în Istanbul, mai mulți cetățeni turci sunt văzuți atacând un tânăr student sirian care spune că „nu ar fi trebuit să vină în Turcia dacă nu ar fi fost război în Siria”

„Întoarceți-vă în Siria. Sunteți doar chiriași, noi suntem proprietarii aici. [Dar] trăiești în condiții mai bune decât mine. Nu pot să mănânc banane în timp ce tu cumperi kilograme din ele de la piețele fermierilor”, a spus un bărbat.

Pentru a protesta pentru atitudinea rasistă și discriminatorie a turcilor față de studentul sirian în timpul interviului, unii refugiați sirieni au postat videoclipuri pe rețelele de socializare, în principal pe TikTok, în care mâncau banane.

Potrivit presei locale, poliția turcă a detectat 31 de refugiați sirieni care au postat astfel de videoclipuri și i-a reținut pe 11 dintre ei în cadrul operațiunilor desfășurate în opt districte din Istanbul.

Deținuții, care sunt acuzați că „provocă poporul la ură și dușmănie”, au fost apoi trimiși la biroul din Istanbul al Direcției Generale de Management al Migrației.

Activiștii pentru drepturile omului, politicienii și utilizatorii rețelelor sociale au criticat decizia guvernului de a deporta refugiații, deși unii utilizatori i-au numit sarcastic pe refugiați „organizația teroristă Chiquita”, cu referire la compania globală de banane.

Scandalul Khashoggi. Cum a ajuns Turcia să renunțe la dosarul jurnalistului care a intrat în ambasadă și nu mai ieșit niciodată

Cazul jurnalistului arab, Jamal Khashoggi a cutremurat întreaga lume, după ce în 2018 a intrat în consulatul Arabiei Saudite din Istanbul pentru a obține acte necesare pentru a se căsătorii, iar de atunci nu a mai ieșit din clădire.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.