joi, martie 28, 2024

Turcia: Casa unui activiste de mediu, incendiată înaintea protestului ei împotriva pisciculturii abuzive

Casa unei activiste a fost incendiată cu câteva ore înainte ca ea să fie programată să facă o declarație publică pentru a protesta împotriva  pisciulturii abuzive practicate cu acceptul  statului, conform Duvar English.

Casa activistei de mediu, artista Gökçe Erhan a fost incendiată în provincia Trabzon, de pe malul Mării Negre, cu câteva ore înainte ca ea să facă o declarație publică de protest împotriva pisciculturii abuzive.

„Îmi pot reconstrui casa arsă, dar nu o putem aduce înapoi odată ce pierdem marea”, a spus Erhan într-o conferință de presă pe care a susținut-o în lacrimi.

Pescuitul abuziv de pește din Marea Neagră de către stat va afecta grav veniturile familiilor care își câștigă existența din pescuit, adăugând că va crea și poluare vizuală care va afecta negativ turismul local.

„Peștii mici de mare vor fi amenințați pentru că vor deveni hrană pentru peștii din ferme, ceea ce va amenința cultura locală de hamsii”, a spus Erhan.

Artista deschisese anterior o expoziție de pictură în ulei într-o groapă de gunoi pentru a atrage atenția asupra gestionării proaste a deșeurilor din orașul ei.

Jandarmeria a demarat o anchetă privind incendiere deoarece sursa flăcărilor a rămas nedeterminată, în timp ce artista a spus că a auzit un zgomot din spatele casei înainte de izbucnirea incendiului.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Cel mai poluat oraș din Europa este în Turcia. Konya, singurul oraș din țară cu aer curat

Conform standardelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), valoarea PM2,5 ar trebui să fie de cel mult cinci μg/m3 pentru a respira aer curat într-o regiune.

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne