duminică, martie 17, 2024

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

O cerere pentru a putea călătorii în străinătate pentru tratamente depusă de un ziarist cu problema cardiace grave, închis după gratii, a fost respinsă de Înalta Curte Penală din Istanbul, conform Stockholm Center for Freedome.

Mümtaz Türköne suferă de boli de inimă și i s-a introdus un stent pentru a deschide o arteră înfundată în 2019 în timp ce se afla în închisoarea Silivri din Istanbul pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Academicul în vârstă de 63 de ani a refuzat să fie supus unei intervenții chirurgicale cardiace la spital, din cauză că se temea că nu va primi îngrijiri adecvate în închisoare în timpul recuperării.

Türköne a fost arestat la o lună după puciul eșuat din 15 iulie 2016 pentru „ajutorarea unei organizații teroriste”, „încercarea de a răsturna guvernul și ordinea constituțională” și „apartenența la un grup terorist armat”. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani și șase luni în 2018, dar a fost eliberat în septembrie 2020 după ce o instanță de apel a anulat sentința.

Procesul de judecată al lui Türköne a început în aprilie 2021, alături de alți ziariștii de la Zaman, Șahin Alpay și Ali Bulaç și editorul Mehmet Özdemir.

Cotidianul Zaman, care a fost unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia și cunoscut pentru poziția sa de opoziție, a fost preluat de administratori în martie 2016 după ce o hotărâre judecătorească l-a pus sub controlul statului. Poliția a atacat birourile ziarului din Istanbul, iar jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la serverele interne. 

Mulți jurnaliști care lucrau pentru cotidian au fost ulterior reținuți și închiși pentru acuzații de terorism, în timp ce alții au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

Turcia este unul dintre cei mai mari prizonieri din lume de jurnaliști profesioniști și ocupă locul 153 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporters Without Borders (RSF).

Turcia: Consiliul Europei va observa alegerile din 31 martie

Delegația se va afla în Turcia între 29 martie și 1 aprilie. Misiunea va fi împărțită în 12 echipe în ziua alegerilor, care lucrează în provinciile Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Diyarbakır, Erzurum, Konya, Gaziantep și Kahramanmaraş.

Turcia: Alegerile din martie ar putea fi ultimele pentru Erdogan 

Liderul, în vârstă de 70 de ani, și-a exprimat încrederea că partidul său conservator, AKP, va rămâne la putere chiar și după ce a părăsit mandatul.

Turcia: 338 de femei au fost victime ale feminicidului în ultimele 12 luni

212 de femei au fost ucise acasă și 67 au fost ucise pe stradă.

Peste 52.000 de persoane investigate în 4 ani pentru insultarea lui Erdoğan

Doar 1.716 cazuri de insultă au fost depuse în timpul mandatului celor cinci președinți care l-au precedat pe Erdogan

Ca-n filme! Un academician trăiește de o lună în aeroportul din Istanbul

Aceasta a părăsit Iranul și a intrat în Turcia prin poarta de frontieră Gürbulak, după ce a fost emisă o interdicție politică împotriva ei. Kaviani a călătorit la aeroportul din Istanbul pentru a se întoarce înapoi în Toronto, unde s-a stabilit, dar i s-a refuzat o nouă viză pe motiv că perioada ei de ședere în Canada a expirat.