sâmbătă, aprilie 9, 2022

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

O cerere pentru a putea călătorii în străinătate pentru tratamente depusă de un ziarist cu problema cardiace grave, închis după gratii, a fost respinsă de Înalta Curte Penală din Istanbul, conform Stockholm Center for Freedome.

Mümtaz Türköne suferă de boli de inimă și i s-a introdus un stent pentru a deschide o arteră înfundată în 2019 în timp ce se afla în închisoarea Silivri din Istanbul pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Academicul în vârstă de 63 de ani a refuzat să fie supus unei intervenții chirurgicale cardiace la spital, din cauză că se temea că nu va primi îngrijiri adecvate în închisoare în timpul recuperării.

Türköne a fost arestat la o lună după puciul eșuat din 15 iulie 2016 pentru „ajutorarea unei organizații teroriste”, „încercarea de a răsturna guvernul și ordinea constituțională” și „apartenența la un grup terorist armat”. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani și șase luni în 2018, dar a fost eliberat în septembrie 2020 după ce o instanță de apel a anulat sentința.

Procesul de judecată al lui Türköne a început în aprilie 2021, alături de alți ziariștii de la Zaman, Șahin Alpay și Ali Bulaç și editorul Mehmet Özdemir.

Cotidianul Zaman, care a fost unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia și cunoscut pentru poziția sa de opoziție, a fost preluat de administratori în martie 2016 după ce o hotărâre judecătorească l-a pus sub controlul statului. Poliția a atacat birourile ziarului din Istanbul, iar jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la serverele interne. 

Mulți jurnaliști care lucrau pentru cotidian au fost ulterior reținuți și închiși pentru acuzații de terorism, în timp ce alții au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

Turcia este unul dintre cei mai mari prizonieri din lume de jurnaliști profesioniști și ocupă locul 153 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporters Without Borders (RSF).

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.

Cum afectează inflația Turcia: Legume la bucată, unele și extra-mature. „Care să aleg ardei sau carne?

Însă, inflația din Turcia care a atins un nivel record în ultimi 20 de ani, i-a forțat pe cetățenii turci să treacă prin situații dificile și mai nemaiîntâlnite până acum.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.