marți, februarie 27, 2024

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

O cerere pentru a putea călătorii în străinătate pentru tratamente depusă de un ziarist cu problema cardiace grave, închis după gratii, a fost respinsă de Înalta Curte Penală din Istanbul, conform Stockholm Center for Freedome.

Mümtaz Türköne suferă de boli de inimă și i s-a introdus un stent pentru a deschide o arteră înfundată în 2019 în timp ce se afla în închisoarea Silivri din Istanbul pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Academicul în vârstă de 63 de ani a refuzat să fie supus unei intervenții chirurgicale cardiace la spital, din cauză că se temea că nu va primi îngrijiri adecvate în închisoare în timpul recuperării.

Türköne a fost arestat la o lună după puciul eșuat din 15 iulie 2016 pentru „ajutorarea unei organizații teroriste”, „încercarea de a răsturna guvernul și ordinea constituțională” și „apartenența la un grup terorist armat”. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani și șase luni în 2018, dar a fost eliberat în septembrie 2020 după ce o instanță de apel a anulat sentința.

Procesul de judecată al lui Türköne a început în aprilie 2021, alături de alți ziariștii de la Zaman, Șahin Alpay și Ali Bulaç și editorul Mehmet Özdemir.

Cotidianul Zaman, care a fost unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia și cunoscut pentru poziția sa de opoziție, a fost preluat de administratori în martie 2016 după ce o hotărâre judecătorească l-a pus sub controlul statului. Poliția a atacat birourile ziarului din Istanbul, iar jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la serverele interne. 

Mulți jurnaliști care lucrau pentru cotidian au fost ulterior reținuți și închiși pentru acuzații de terorism, în timp ce alții au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

Turcia este unul dintre cei mai mari prizonieri din lume de jurnaliști profesioniști și ocupă locul 153 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporters Without Borders (RSF).

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.