sâmbătă, ianuarie 28, 2023

Istanbul: Ziarist cu probleme grave de sănătate refuzat să călătorească în străinătate pentru tratamente

O cerere pentru a putea călătorii în străinătate pentru tratamente depusă de un ziarist cu problema cardiace grave, închis după gratii, a fost respinsă de Înalta Curte Penală din Istanbul, conform Stockholm Center for Freedome.

Mümtaz Türköne suferă de boli de inimă și i s-a introdus un stent pentru a deschide o arteră înfundată în 2019 în timp ce se afla în închisoarea Silivri din Istanbul pentru presupuse legături cu mișcarea Gülen. 

Academicul în vârstă de 63 de ani a refuzat să fie supus unei intervenții chirurgicale cardiace la spital, din cauză că se temea că nu va primi îngrijiri adecvate în închisoare în timpul recuperării.

Türköne a fost arestat la o lună după puciul eșuat din 15 iulie 2016 pentru „ajutorarea unei organizații teroriste”, „încercarea de a răsturna guvernul și ordinea constituțională” și „apartenența la un grup terorist armat”. Bărbatul a primit o pedeapsă de 10 ani și șase luni în 2018, dar a fost eliberat în septembrie 2020 după ce o instanță de apel a anulat sentința.

Procesul de judecată al lui Türköne a început în aprilie 2021, alături de alți ziariștii de la Zaman, Șahin Alpay și Ali Bulaç și editorul Mehmet Özdemir.

Cotidianul Zaman, care a fost unul dintre cele mai circulate ziare din Turcia și cunoscut pentru poziția sa de opoziție, a fost preluat de administratori în martie 2016 după ce o hotărâre judecătorească l-a pus sub controlul statului. Poliția a atacat birourile ziarului din Istanbul, iar jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la serverele interne. 

Mulți jurnaliști care lucrau pentru cotidian au fost ulterior reținuți și închiși pentru acuzații de terorism, în timp ce alții au fugit din țară pentru a scăpa de urmărirea penală.

Turcia este unul dintre cei mai mari prizonieri din lume de jurnaliști profesioniști și ocupă locul 153 din 180 de țări în ceea ce privește libertatea presei, potrivit Reporters Without Borders (RSF).

Bărbat concediat pentru că soția era investigată. Curtea Supremă din Turcia a dat verdictul!

Resul Aydın, care lucra la o rafinărie de zahăr de stat din provincia Elazig, din estul Turciei, a fost concediat printr-un decret de urgență în 2017, ca parte a unei epurări după puciul eșuat din 2016.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Reporter concediat după ce o știre despre sărăcia din Turcia a ajuns virală

În știrea de săptămâna trecută, al cărui videoclip a fost difuzat pe scară largă pe rețelele de socializare, băiatul îi spune lui Fatmanur Boylu, reporter la Habertürk TV, că mama lui i-a cumpărat „carne” pentru a sărbători notele mari pe care le-a obținut semestrul acesta.

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

O nouă linie de metrou! De la Aeroportul Istanbul în cartierul Eyüpsultan în doar 24 de minute!

Legătura de metrou de 34 de kilometri marchează prima conexiune feroviară cu aeroportul din Istanbul.

Turcia: Creștere record la benzină

O creștere record este așteaptă la benzină, în această seară, în Turcia

Istanbul: Apel către locuitori pentru a opri risipa de apă: „ Să evităm consumul inconștient de apă și să ne concentrăm pe economisire”

Administrația de apă și canalizare din Istanbul (ISKI) a explicat că amenințările de secetă au făcut necesară schimbarea obiceiurilor de utilizare a apei în Turcia, precum și în întreaga lume.

Grecia va extinde cu 35 de kilometri gardul la granița cu Turcia

Guvernul grec intenționează să continue cu extinderea unui gard cu 35 de kilometri de-a lungul graniței de nord cu Turcia pentru a...