duminică, octombrie 1, 2023

Galileo a intrat în funcţiune

Europa a lansat joi primele servicii ale sistemului său de navigație prin satelit, Galileo, cu prilejul unei ceremonii oficiale la Bruxelles.Este o realizare majoră pentru Europa. Nicio țară europeană nu ar putea face acest lucru singură, a declarat comisarul european pentru industrie, Elzbieta Bienkowska.

Sistemul de navigaţie prin satelin GALILEO Este rezultatul unui efort comun pentru proiectarea și construirea sistemului de navigație cel mai precis din lume

 

Europa nu este însă în pole-position cu această reușită, pentru că există deja în funcțiune trei sisteme de navigație la nivel global: GPS-ul american, Glonass-ul rusesc și Beidou al Chinei.

Concret, doar cei care posedă smartphone-ul compatibil cu Galileo — Aquarius X5 Plus al producătorului spaniol BQ vor putea capta semnalul sistemului. Utilizatorii respectivi vor putea folosi sistemul pentru găsirea unei farmacii, a celui mai bun itinerariu pentru a pleca în vacanță sau pentru a ajusta ritmul alergării în timpul unei curse de maraton.

Deocamdată va mai dura până când această nouă tehnologie va fi implementată pe scară largă. La momentul lansării, precizia sistemului Galileo nu este optimă, iar semnalul nu este disponibil permanent. În jurul anului 2020 vor fi pe orbită cei treizeci de sateliți care vor asigura funcționarea optimă a sistemului european de navigație, față de cei 15 care sunt activi în prezent.

  Galileo este compatibil cu sistemul GPS american, utilizatorul putând accesa cele două sisteme simultan pentru a beneficia de o calitate și o fiabilitate mai bună a poziției de localizare.

 

Programul Galileo, cu un buget de peste 10 miliarde de dolari, a fost lansat în 1999 de Uniunea Europeană și va fi pe deplin operațional în 2020.www.gsa.europa.eu

VIDEO: Atac cu bombă în Ankara, înainte de ceremonia de deschidere a parlamentului

Ministrul de Interne al Turciei, Ali Yerlikaya, a declarat, pe 1 octombrie că un atac cu bombă a fost organizat la ministerului, la ora locală 9:30 dimineața.

Ce înseamnă condamnarea CEDO pentru justiția din Turcia?

Marea Cameră a Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) a decis, marți, că condamnarea de către instanțele turce a unui profesor sub acuzații de terorism pentru activități precum utilizarea unei aplicații mobile sau deținerea unui cont la o anumită bancă este ilegală.

SpaceX a lui Elon Musk vrea licență pentru a lansa Starlink în Turcia

Cererea a venit la scurt timp după ce Musk a avut o întâlnire cu președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, duminică, la New York, cu ocazia Adunării Generale a ONU.

Turcia menține condamnarea filantropului Kavala și a altor patru în procesul Gezi Park

Printre cei cinci inculpați ale căror condamnări au fost menținute se numără, pe lângă Kavala, avocatul pentru drepturile omului și parlamentarul Partidului Muncitorilor din Turcia (TİP), Can Atalay, jurnalistul și producătorul de film Çiğdem Mater, urbanistul Tayfun Kahraman și regizorul Mine Özerden.

Raport Eurostat: Turcia are cel mai mic număr de doctor per cetățean din Europa

Turcia ocupă locul al cincilea după Germania, Italia, Franța și Spania în ceea ce privește numărul total de medici, dar ultimul cu raportul doctor per populație.

CEDO acuză Turcia, în cazul unui profesor condamnat pentru terorism

Conform raportării lui Bünyamin Tekin de la Strasbourg, CEDO a acuzat Turcia din cauza încălcării a patru articole ale Convenției Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Instanța a decis că Turcia îi plătește profesorului 15.000 de euro pentru costuri și cheltuieli.

Un turc a sunat la poliție după ce a confundat sateliții Starlink cu o invazie extraterestră

Un turc din provincia Çorum, din nordul Turciei, care a văzut pe cer sateliții la orele nopții, pe 25 septembrie, a cerut ajutorul poliției, temându-se că are loc o invazie extraterestră.