sâmbătă, aprilie 20, 2024

Dezacordul UE/Rusia privind Ucraina, mereu în vigoare

Alianța Nord-Atlantică și Rusia sunt într-un ‘dezacord profund’ în privința crizei din Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mai spus că statele aliate își reiterează sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și nu vor recunoaște anexarea ‘ilegală și ilegitimă’ a peninsulei Crimeea de către Rusia.

Stoltenberg: NATO și Rusia sunt în continuare într-un dezacord profund în privința crizei din Ucraina

 

„Situația din estul Ucrainei rămâne extrem de îngrijorătoare”, a precizat Stoltenberg într-un comunicat după o reuniune cu ușile închise a Consiliului NATO-Rusia care a avut loc la sediul Alianței de la Bruxelles.

Încălcările acordului de încetare a focului au atins niveluri record în ultimele luni. Armamentul  greu nu a fost retras. Iar observatori ai OSCE au fost luați drept ținte în mod repetat”,  secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg,

 

Stoltenberg a reamintit că Acordurile de la Minsk oferă un plan pentru soluționarea conflictului din estul Ucrainei și a făcut din nou apel la toți semnatarii să își respecte angajamentele.

„Aliații cer Rusiei să își folosească influența considerabilă asupra militanților (rebelii proruși din estul Ucrainei — n.r.) pentru ca aceștia să își respecte pe deplin angajamentele”, a spus secretarul general al NATO.

Consiliul NATO-Rusia, singurul canal de dialog al Alianței cu Moscova, s-a întâlnit ultima dată în iulie, înainte de alegerea ca președinte al SUA a lui Donald Trump, care a stârnit îngrijorare cu afirmațiile sale repetate în favoarea președintelui rus Vladimir Putin, în pofida atitudinii tot mai agresive a Rusiei față de Washington, comentează DPA.

Consiliul NATO-Rusia a fost suspendat de către Alianță în iunie 2014, relațiile dintre cele două părți ajungând la cel mai scăzut nivel de după Războiul Rece din cauza anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea și a sprijinului acordat de Moscova separatiștilor din estul Ucrainei. Dialogul s-a reluat în aprilie 2016.

http://www.nato.int/cps/fr/natohq/news.htm;https://www.euractiv.com/section/global-europe/news/nato-reassures-russia-over-troop-deployments/

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.