joi, iulie 25, 2024

Exodul creierelor la un nivel îngrijorător în Turcia: Care este motivul pentru care pleacă intelectualii 

Cercetările recente au arătat că un număr mare de intelectualii au părăsit Turcia fără intenția de a se întoarce, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Ufuk Akçigit de la Universitatea din Chicago, 12.000 de academicieni cu cele mai bune rezultate au părăsit treptat Turcia pentru a găsi de lucru în alte țări.

Academicieni sunt adesea cei mai buni în domeniile lor și au cel mai mare număr de publicații, achiziții de granturi și impact asupra citațiilor.

„Cei mai buni academicieni părăsesc țara și cu cât se stabilesc mai mult în lumea academică, cu atât își doresc mai puțin să se întoarcă în Turcia. Acest lucru se numește paradoxul exodului creierelor”, explică Akçigit.

De asemenea, cadre universitare care s-au întors în cele din urmă au experimentat o scădere semnificativă a eficienței muncii.

Punct de cotitură: Protestele Gezi din 2013

Exodul creierelor a devenit un subiect fierbinte în Turcia în ultimii ani, deoarece presiunea politică a determinat cele mai strălucite minți ale țării să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Potrivit Metropoll, 47% dintre turci ar dori să lucreze sau să studieze în străinătate.Tinerii profesioniști și academicieni s-au plâns că se simt lipsiți de respect în Turcia și nu vor să-și crească copiii într-o țară în care libertatea de exprimare nu este apreciată.

Mulți dintre cei care au părăsit Turcia au spus că protestele din 2013 în Parcul Gezi au fost un punct de cotitură și au avut un efect major asupra deciziei lor de a pleca. Nu se mai simțeau în siguranță în a-și exprima părerile despre guvern și nu doreau să trăiască sub un regim opresiv.

Academicieni teroriști sau academicieni pentru pace?

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat în mod deschis pe academicieni care critică politicile guvernului său de mai multe ori, numindu-i „teroriști academicieni”.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni care s-au referit la ei înșiși drept „academicieni pentru pace”.

Academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demise în urma puciului din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

Incendiu de vegetație în Turcia. Zborurile din aeroportul din Izmir au fost oprite

Autoritățile turce au trimis 7 avioane și 16 elicoptere pentru a stinge incendiul, împreună cu 35 de autospeciale de pompieri.

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,