Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:1416F086:SSL routines:tls_process_server_certificate:certificate verify failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792

Warning: getimagesize(https://zaman.ro/wp-content/uploads/2020/08/zaman_romania-300x40.png): failed to open stream: operation failed in /var/www/zamanro/web/wp-content/plugins/td-cloud-library/shortcodes/header/tdb_header_logo.php on line 792
luni, iunie 5, 2023

Exodul creierelor la un nivel îngrijorător în Turcia: Care este motivul pentru care pleacă intelectualii 

Cercetările recente au arătat că un număr mare de intelectualii au părăsit Turcia fără intenția de a se întoarce, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Ufuk Akçigit de la Universitatea din Chicago, 12.000 de academicieni cu cele mai bune rezultate au părăsit treptat Turcia pentru a găsi de lucru în alte țări.

Academicieni sunt adesea cei mai buni în domeniile lor și au cel mai mare număr de publicații, achiziții de granturi și impact asupra citațiilor.

„Cei mai buni academicieni părăsesc țara și cu cât se stabilesc mai mult în lumea academică, cu atât își doresc mai puțin să se întoarcă în Turcia. Acest lucru se numește paradoxul exodului creierelor”, explică Akçigit.

De asemenea, cadre universitare care s-au întors în cele din urmă au experimentat o scădere semnificativă a eficienței muncii.

Punct de cotitură: Protestele Gezi din 2013

Exodul creierelor a devenit un subiect fierbinte în Turcia în ultimii ani, deoarece presiunea politică a determinat cele mai strălucite minți ale țării să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Potrivit Metropoll, 47% dintre turci ar dori să lucreze sau să studieze în străinătate.Tinerii profesioniști și academicieni s-au plâns că se simt lipsiți de respect în Turcia și nu vor să-și crească copiii într-o țară în care libertatea de exprimare nu este apreciată.

Mulți dintre cei care au părăsit Turcia au spus că protestele din 2013 în Parcul Gezi au fost un punct de cotitură și au avut un efect major asupra deciziei lor de a pleca. Nu se mai simțeau în siguranță în a-și exprima părerile despre guvern și nu doreau să trăiască sub un regim opresiv.

Academicieni teroriști sau academicieni pentru pace?

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat în mod deschis pe academicieni care critică politicile guvernului său de mai multe ori, numindu-i „teroriști academicieni”.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni care s-au referit la ei înșiși drept „academicieni pentru pace”.

Academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demise în urma puciului din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

Istanbul: 37 de persoane deținute la comemorarea protestelor Gezi Park

Membrii TKP au mărșăluit pe strada Istiklal și s-au confruntat cu intervenția poliției violentă a poliției în primele minute ale protestului.

Planul lui Erdogan de a salva economia Turciei. Îl vrea înapoi pe fostul Ministru de Finanțe

După ce a prezidat o ședință finală a vechiului său cabinet pe 31 mai, Erdoğan va anunța noi roluri ministeriale până pe 3 iunie. Noul cabinet este aproape sigur că va include purtătorul de cuvânt al lui İbrahim Kalın și șeful serviciilor de informații Hakan Fidan.

Ce va face Erdogan în continuare? POLITICO: Lira este vulnerabila

O întrebare și mai importantă este dacă Erdogan va reveni la politici economice mai ortodoxe sau va continua cu combinația actuală de cheltuieli mari și rezistență la creșterea ratelor dobânzii. Mulți economiști spun că această combinație este nesustenabilă și riscă o criză în urma alegerilor, lira fiind vulnerabilă la atac.

Suedia a îndeplinit condițiile Turciei pentru a intra în NATO. Iată noua lege împotrivaterorismului

„Odată cu intrarea în vigoare a noii legi a terorismului pe 1 iunie, respectăm ultima parte a acordului nostru cu Turcia”, scrie oficial.

Ionuț Cojocaru despre alegerile din Turcia: „Regimurile politice nu s-au schimbat prin alegeri, ci prin lovituri de stat sau prin revoluții.”

Alegerile din Turcia, care au fost considerate cele mai importante alegerile din 2023, au luat sfârșit. Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% continuându-şi guvernarea de peste 20 de ani. Însă, întrebările legate despre viitorul Turciei continuă.

Lira turcească a scăzut la un nivel record după victoria lui Erdogan

Erdogan s-a impus, în ciuda anilor de tulburări economice. Cel mai longeviv lider al Turciei a câștigat, duminică, cu 52,2% la 47,8% împotriva lui Kemal Kilicdaroglu, continundu-și guvernarea de peste 20 de ani.

Rata de respingere a vizelor Schengen a Turciei  de cinci ori mai mare decât a Rusiei

Turcia, al doilea cel mai mare solicitant de vize Schengen după Rusia, se confruntă cu o rată de respingere de aproape cinci ori mai mare decât cea a Rusiei.

Turcia: Faimosul politician închis după gratii anunţă că se retrage din politică

„Îmi cer scuze sincer pentru că nu am putut să fac o politică care merită poporul nostru. Promit că voi corecta aceste deficiențe cu eforturile mele în practică. În timp ce voi continua lupta din închisoare, am renunțat la politica activă în acest stadiu”, susține Demirtaș.