miercuri, februarie 28, 2024

Exodul creierelor la un nivel îngrijorător în Turcia: Care este motivul pentru care pleacă intelectualii 

Cercetările recente au arătat că un număr mare de intelectualii au părăsit Turcia fără intenția de a se întoarce, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Ufuk Akçigit de la Universitatea din Chicago, 12.000 de academicieni cu cele mai bune rezultate au părăsit treptat Turcia pentru a găsi de lucru în alte țări.

Academicieni sunt adesea cei mai buni în domeniile lor și au cel mai mare număr de publicații, achiziții de granturi și impact asupra citațiilor.

„Cei mai buni academicieni părăsesc țara și cu cât se stabilesc mai mult în lumea academică, cu atât își doresc mai puțin să se întoarcă în Turcia. Acest lucru se numește paradoxul exodului creierelor”, explică Akçigit.

De asemenea, cadre universitare care s-au întors în cele din urmă au experimentat o scădere semnificativă a eficienței muncii.

Punct de cotitură: Protestele Gezi din 2013

Exodul creierelor a devenit un subiect fierbinte în Turcia în ultimii ani, deoarece presiunea politică a determinat cele mai strălucite minți ale țării să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Potrivit Metropoll, 47% dintre turci ar dori să lucreze sau să studieze în străinătate.Tinerii profesioniști și academicieni s-au plâns că se simt lipsiți de respect în Turcia și nu vor să-și crească copiii într-o țară în care libertatea de exprimare nu este apreciată.

Mulți dintre cei care au părăsit Turcia au spus că protestele din 2013 în Parcul Gezi au fost un punct de cotitură și au avut un efect major asupra deciziei lor de a pleca. Nu se mai simțeau în siguranță în a-și exprima părerile despre guvern și nu doreau să trăiască sub un regim opresiv.

Academicieni teroriști sau academicieni pentru pace?

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat în mod deschis pe academicieni care critică politicile guvernului său de mai multe ori, numindu-i „teroriști academicieni”.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni care s-au referit la ei înșiși drept „academicieni pentru pace”.

Academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demise în urma puciului din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

52 de candidați pentru primăria Istanbulului la alegerile din martie 2024

Taylan Yıldız, care a fost membru al Consiliului Municipal din Istanbul între 2019 și 2023 din Partidul İYİ, va candida independent.

Caz tragic! O tânără profesoară a murit de cancer, după ce a fost închisă după gratii

Conform rapoartelor medicale, livrarea rezultatelor testelor ei a fost amânată de închisoare din İzmir cu șase luni, timp în care tumora a crescut agresiv.

SUA vizează 16 entități comerciale din Turcia pentru că ar fi ajutat Rusia

Firmele turcești menționate în lista întocmită de Departamentul Comerț au fost incluse în trei categorii diferite, în funcție de activitățile lor.

Un englez s-a mutat într-un resort de cinci stele din Antalya ca să facă economie

Josh Kerr și-a împărtășit călătoria pe contul său TikTok și a spus că preferă să petreacă o lună la hotel în Antalya unde este „cald și însorit” și care costă 944 de lire sterline, decât să cheltuiască 950 de lire sterline pe lună pentru chirie și facturi pentru apartamentul său din Manchester.

Un jurnalist riscă 10 ani de închisoare pentru insultarea lui Erdogan

Insultarea președintelui este o crimă în Turcia, conform controversatului articol 299 din Codul penal turc (TCK). Cine îl jignește pe președinte riscă până la patru ani de închisoare, pedeapsă care poate fi majorată dacă infracțiunea a fost comisă prin intermediul mass-media.