marți, iulie 16, 2024

Exodul creierelor la un nivel îngrijorător în Turcia: Care este motivul pentru care pleacă intelectualii 

Cercetările recente au arătat că un număr mare de intelectualii au părăsit Turcia fără intenția de a se întoarce, conform Stockholm Center for Freedom.

Potrivit unui studiu realizat de economistul Ufuk Akçigit de la Universitatea din Chicago, 12.000 de academicieni cu cele mai bune rezultate au părăsit treptat Turcia pentru a găsi de lucru în alte țări.

Academicieni sunt adesea cei mai buni în domeniile lor și au cel mai mare număr de publicații, achiziții de granturi și impact asupra citațiilor.

„Cei mai buni academicieni părăsesc țara și cu cât se stabilesc mai mult în lumea academică, cu atât își doresc mai puțin să se întoarcă în Turcia. Acest lucru se numește paradoxul exodului creierelor”, explică Akçigit.

De asemenea, cadre universitare care s-au întors în cele din urmă au experimentat o scădere semnificativă a eficienței muncii.

Punct de cotitură: Protestele Gezi din 2013

Exodul creierelor a devenit un subiect fierbinte în Turcia în ultimii ani, deoarece presiunea politică a determinat cele mai strălucite minți ale țării să plece în căutarea unei vieți mai bune.

Potrivit Metropoll, 47% dintre turci ar dori să lucreze sau să studieze în străinătate.Tinerii profesioniști și academicieni s-au plâns că se simt lipsiți de respect în Turcia și nu vor să-și crească copiii într-o țară în care libertatea de exprimare nu este apreciată.

Mulți dintre cei care au părăsit Turcia au spus că protestele din 2013 în Parcul Gezi au fost un punct de cotitură și au avut un efect major asupra deciziei lor de a pleca. Nu se mai simțeau în siguranță în a-și exprima părerile despre guvern și nu doreau să trăiască sub un regim opresiv.

Academicieni teroriști sau academicieni pentru pace?

Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan i-a vizat în mod deschis pe academicieni care critică politicile guvernului său de mai multe ori, numindu-i „teroriști academicieni”.

Cel mai notoriu caz implică urmărirea penală a unui grup de academicieni care s-au referit la ei înșiși drept „academicieni pentru pace”.

Academicieni au semnat o declarație la începutul anului 2016 prin care cer guvernului să oprească operațiunile forțelor de securitate din sud-estul Turciei, să restabilească pacea în țară și să revină la masa negocierilor pentru a relua discuțiile amânate pentru a găsi o soluție pașnică la problema kurdă.

Mulți dintre semnatari au fost concediați, condamnați la închisoare sau supuși interdicțiilor de călătorie în străinătate. După ce semnatarii inițiali au fost vizați de Erdoğan, mai mulți cadre universitare au semnat declarația de pace în solidaritate, numărul total depășind 2.000.

Mai mult, un total de 7.316 cadre universitare au fost demise în urma puciului din 2016. Profesorii și lectorii din aproape toate universitățile din Turcia au fost vizați de represiunea guvernamentală după lovitura de stat.

CEDO: Alte 1.000 de cereri privind condamnările pentru utilizarea unei aplicații de pe telefon

În urma unei hotărâri de referință din septembrie 2023 care a constatat că utilizarea aplicației ByLock nu este constituie o probă de încredere sau o infracțiune, CEDO a trimis al treilea lot de 1.000 de cereri.

Apel către ONU. Tortura este o problemă sistematică în Turcia

Cea de-a 80-a sesiune a CAT, programată în perioada 8 iulie - 26 iulie 2024, la Geneva, va aborda conformitatea diferitelor state părți cu Convenția împotriva torturii, examinând rapoarte din țări precum Turcia, Ecuador, Republica Coreea și Côte d' fildeș.

Fraudă ca în filme în Istanbul comisă de doi cetățeni britanici de origine română

Un agent imobiliar care dorea să vândă o casă de lux în valoare de 140 de milioane de lire în cartierul Levent, din Istanbul, a fost fraudat cu 14 milioane de lire de către doi cetăţeni britanici de origine română.

Erdogan la summitul NATO: Turcia vrea să fie membră a Organizației de Cooperare de la Shanghai, condusă de China

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat la summitul NATO, de la Washington, care marchează cea de-a 75-a aniversare de la înființarea Alianței, că vrea să se aliaza cu China.

China va deschide o fabrică de mașini electrice în Turcia

Acordul a fost semnat la Istanbul de CEO-ul BYD, Wang Chuanfu, și de Ministrul turc al Industriei și Tehnologiei, Fatih Kaçır, în timpul unei ceremonii la care a participat președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan.