vineri, ianuarie 1, 2021

Academicienii și cadrele universitare din Turcia: Cei din afară nu se întorc și cei din țară nu pot ieși în străinătate

În Turcia există  un număr mare de profesori universitari de succes, care sunt invitați  la universități și instituții de prestigiu din străinătate, însă nu pot onora invitațiile acestor instituții deoarece nu au pașapoarte. În acceași situație sunt și mulți cercetători care au câștigat burse de merit și nu se pot duce.

Muhdan Saglam, expert în Politică Energetică Internațională și  jurnalist editorialist, este unul dintre cei care au semnat ”Declarația de pace” a Academicienilor. Acesta a fost expulzat din funcție prin Decretul lege cu numărul 686, alături de mai multe cadre universitare în februarie 2017. El subliniază că în ciuda faptului că nu există vreo  hotărâre judecătorească sau vreo interdicție: toți profesorii săi și prietenii săi au pașapoartele restricționate  și nu și pot scoate alte pașapoarte.Saglam încearcă să-și facă auzită vocea pe  rețele de socializare  unde scrie că a  primit invitație din partea  Universității Cambridge și că a primit o bursă de studiu la Oil Economy School, dar din păcate nu se poate duce.

Turcia a devenit oare închisoare  în aer liber  pentru cadrele universitare?

Ayșen Uysal Prof. Dr. la Universitatea Dokuz Eylül din cadrul Secției de Administrație Politică și Științe politice este un cadru universitar de renume și de succes care a predat în Franța și Elveția mulți ani.

Înainte de a fi demisă prin Decret, a fost suspendată din funcție deoarece a Semnat Declarația de Pace și i s-a anulat pașaportul. Din iunie 2017 până acum, Uysal nu aputut ieși din țară, anul acesta a primit un post pentru doi ani într-o instituție specializată în științe politice din Paris, dar nu poate pleca. Când și-a exprima reacția pe rețelele de socializare, aducând vorba și de cei care sunt în aceeasi situație similară și alti colegi de breaslă,Uysal  a spus„ Sunt în închisoare în aer liber ca și voi”  .

 Un alt academician cu care am discutat pe această temă este  Dr.docent în istorie. Candan Badem, care declară că a îndurat o situație similară și că nu a putut să meargă în ciuda primirii unei burse de la Vrije Universiteit Brussel (Universitatea Liberă din Bruxelles) și, prin urmare, nu a mai solicitat alte burse.

Potrivit lui Badem singurul scop al guvernării prin înlăturarea prin Decretul nr. 672 este acela de a-i pedepsi pe cei care nu sunt de aceeași parte.

” Nu arătați că în Turcia este ordine normală”

Există un exod al creierelor fără precedent din Turcia spre  străinate. Statul turc, de ceva vreme, face apeluri și depune eforturi pentru a inversa această situație. Încă nu există date care să arate că se răspunde acestor apeluri.

Oare se dorește ca academicienii și cadrele universitare prezente în țară să rămână înTurcia? Potrivit lui Badem ,  nici nu se pune problema  acestui lucru.

„AKP este dușman al  științei, are o percepție religioasă  înapoiată și din acest motiv nu cred că interesul lor este   să rămână  cadrele didactice înTurcia”, spune și transmite  acest mesaj  instituțiilor de învățământ din străinătate. „ Suspendați cooperarea cu  Universitățile care au jurat credință regimului.  Nu acționați ca și cum înTurcia ar fi o ordine normală.”

Cadru universitar la Facultatea de Științe Politice Universitatea 20 Istanbu, l Erhan Keleşoğlu,demis prin Decretul cu nr. 675 pe 29 octombrie, a primit o bursă oferită academicienilor care sunt în pericol ‘Scholars at risk’ de către Universității SOAS Londra.

 Din păcate, Keleşoğlu nu a putut profita de postul de cadru universitar oferit de SOAS, pentru că are pașaportul verde anulat. Nu numai pașaportul lui verde a fost anulat ci și al soției și al copilului. Keleșoglu povestește că familia sa a depus actele pentru pașaport normal și că li s-au eliberat pașapoarte normale, și doar lui I s-a acceptat cerea de pașaport. 

„Ajungi să fii dat afară alături de  mii de persoane care au fost demise prin decret,în declarații fiind acuzat de legături teroriste. Nu poți afla în nici un fel motivele pentru care ai fost acuzat, nu poți obiecta,nu-ti poți căuta drepturile și nici nu poți da în judecată. Nici la CEDO nu poți merge, pentru că și formarea comisiilor Stării de Urgență (OHAL) din Turcia au fost recomandate de CEDO.  Europenii nu au vrut să-și încarce umerii cu mii de dosare și nu au dorit să fie de partea unei situații sensibile, nu au vrut să dea mână libera Turciei cu migrarea, care este darnică, și nici nu au vrut să nu existe neînțelegeri frecvente, lăsând cale liberă.  Și acest lucru a avut rezultate devastatoare. Adică cea mai responsabilă instuție este CEDO.

 Keleșoglu spune că nu a putut participa la niciunul  din mecanismele stabilite deComisia Stării de Urgență și nu s-a făcut nicio apărare. Totul s-a desfășurat în spatele ușilor închise. Keleșoglu spune că nu a auzit până acum să fi fost introdus din nou în aceste Comisii. Și  că nu a auzit până acum ca vreo persoană din spectrul academic democrat cu vederi de stângă, precum este el, să fie învestit în Comisii

Eu îmi cer drepturile legale, nu doresc altceva

„Eu am rămas fără drepturi cetățenești prin decizii admnistrative.” spune Keleşoğlu și subliniază că drepturile oamenilor au fost uzurpate prin convenții internaționale și prin legile Repubicii Turcia. Keleșoğlu, a spus că nu se gândește la azil politic în altă țară, și-a exprimat sentimentele prin următoarele cuvinte:

„Un astfel de lucru nu este posibil, dacă o altă țară mi-ar spune:”îți dăm cetățenie,îți dăm un pașaport, vino să locuiești aici, eu tot nu aș accepta asta, vreau drepturile mele în propria mea țară, ne-au făcut un cetățean de clasa a doua „.

Academia Turciei nu a trecut clasa

Keleșoglu a ajuns  să fie  demis prin decret e ca și cum ar avea lepră. ”Pentru cadrele universitare care nu pot profesa, este greu să înceapă o nouă viață și să-și găsească o slujbă în sectorul privat deoarece sunt însemnați de către stat că au fost demiși prin decret, iar angajatorilor le este frică să-i angajeze. ” Nu este o glumă, în monitorul oficial numele noaste sunt marcate la capitolul ” teroriști.” Pentru un mediu legal este foarte normal să-ți fie teamă.

Din nefericire societatea nu mai arată nici un semn de opunere.

De fapt societatea academică din Turcia a trecut de un examen foarte greu. De fapt academicieni care nu au fost demiși de stat ar fi trebuit să riposteze în fața acestor demiteri prin decret. Academicieni ai Turciei, nu au trecut clasa.”


Scandal: Un diplomat turc prins cu 100 de kg de heroină este acoperit de guvernului turc

Un fost diplomat a fost prins cu 100 de kg de heroină la granița cu Bulgaria și este acoperit de oficialii turci aflați la conducere, conform Ahval News.

Jurnalistă scoasă de Ministrul Sănătății de pe grupul de informare din cauza întrebărilor critice la adresa lui Erdogan

Jurnalista Özge Uyanık, de la Yol TV a fost eliminată din grupul de comunicare WhatsApp al Ministerului Sănătății, după ce a adresat o întrebare critică președintelui Recep Tayyip Erdoğan.

Turcia:3 femei ucise brutal în 24 de ore. Apartament incendiat pentru a acoperi fapta

3 cazuri de ucidere brutală au fost raportate în Turcia în doar 24 de ore, printre victime este și o profesoară din Istanbul care a fost arsă de vie de iubitul ei, conform presei turcești.

Erdogan vrea legături mai bune cu Israelul:”Politica Palestinei este linia noastră roșie.”

Președintele Tayyip Erdogan a vorbit cu reporterii, după rugăciunea de vineri, despre evenimentele din Israel. De asemenea, a criticat apropierile recente intermediate de SUA între Israel și patru țări musulmane.

TRT folosită ca marioneta guvernului turc pentru a impune cenzura pe Youtube

TRT, unul dintre cei mai mari furnizori de conținut pe YouTube, din Turcia este folosită de către guvernul turc pentru a cenzura canalele de Youtube critice asupra oficialilor turci, informează Turkish Minutes.

Vești pentru turiști. Testul PCR obligatoriu pentru intrarea în Turcia

Ministrul Sănătății, Fahrettin Koca, a publicat, vineri, conform căreia călătorii trebui să prezinte un rezultat negativ al testului PCR efectuat cu cel mult 72 de ore pentru a urca în zboruri internaționale cu direcția Turcie.

Turcia a găzduit peste 14 milioane de vizitatori străini în 2020

Ministerul Turciei pentru Cultură și Turism a făcut publice, vineri, datele din 2020 care arată că Turcia a găzduit 14.486.632 de vizitatori străini, conform Shafaq.com

Turcia:”Vaccinul COVID-19 deschide calea către educație față în față”

Ministrul Educației, Ziya Selcuk a declarat că după vaccinarea grupurilor cu risc crescut, profesorii se pot vaccina dacă doresc.