miercuri, aprilie 24, 2024

Profesor grav bolnav, deținut, umilit dupa un transplant de ficat

Arestat în urma unui denunț, profesorul Engin Kara a suportat un transplant de ficat la Centrul Medical Turgut Ozal din Malatya. Operația a fost gravă mai cu seamă din pricina faptului că 70% din organ a fost obținut prin recoltare de la ficatul fiului său.

Pentru Kara a început o periodă  de însănătoșire. Familia a ridicat problema faptului că în această convalescență șli recuperare  nu ar trebui să se întoarcă la pușcărie.

Sevinci Özarslan de la Bolt Medya a subliniat că Engin Kara a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare, dar ținând cont de tratamentul pe care trebuie să îl facă  acesta ar trebui să stea într-un mediu igienic și sănătos pentru anu lua microbi.

Pe de altă parte, în pușcăria de tip E de la Ordu în care este acesta deținut,  stau 44 persoane într-o celulă de 20 de persoane.

În Constituția turcă este scris clar, condamnaților care sunt bolnavi  li se suspendă condamnare. Soția lui Engin Kara a transmis autorităților cererea de amânare a condamnării. „Situația soțului este critică, conform Constituției  dorim ca pedeapsa de condamnare a soțului să fie amânată.”

Umilințele la care este supus un om cu transplant de ficat

Soțul meu este profesor de 20 de ani. A muncit în diferite zone ale Turciei. Era profesor la centrul de pregătire. Pe de altă parte era și director general. Nu există persoană pe care să nu fi ajutat-o, era iubit de toată lumea. A fost arestat în urma unui denunț la Ordu. A  fost arestat sub motiv că  fiul său a mers la școlile mișcării guleniste și pentru că avea bani la Bank Asya. Până acum 2 ani și jumătate acestea nu erau considerate infracțiuni. Soțul meu este arestat de 26 luni.

La început a avut o fisură la mână

În primele zile pe când se afla în închisoarea de tip E din Ordu, o persoană care urma să fie eliberată , de bucurie, a sărit și l-a îmbrățișat pe soțul meu, dar au căzut și sotul s-a ales cu o fisură la mână. A fost la imfirmerie însă nu i s-a acordat importanță. Și din acest motiv nu s-a mai dus 16 luni deloc la infirmerie. În acea perioadă au început să i se umfle picioarele, fața a devenit palidă -galbenă, pentru că nu vedeau lumina soarelui și nu se mișcau am crezut că e lipsă de vitamina D. Nu ne-am gândit la altă cauză.

A fost diagnosticat cu ciroză și i s-a transplantat de la fiul meu o parte din ficat.

În ultima preriodă i se umpluse corpul de bube,nu prea întelesese situația, dar toate acestea erau simptome ale bolii de ficat.

După ce au rănile s-au înmulțit și  simțea nevoia irepresibilă de a se scărpina, s-a dus la doctor. O doamnă doctor de la Spitalul de stat  din Ordu  l-a suspectat că ar avea cancer osos, apoi i s-a dat diagnosticul de ciroză. Ciroza are 3 etape, primele două pot fi tratate, dar la cea de-a treia este obligatoriu transplantul.

Soțul meu era în ultima situație. După o săptămână petrecută la Spitalul de stat Ord, situația înrăutățindu-se  și negăsind posibilitate de transplant aici,a fost transferat la Centrul Medical Turgut Ozal din Malatya. Acest centru este recunoscut pentru rata de succes în transplanturi. Bine că am venit aici, transplantul afost finalizat cu succes.”

Perioada de tratament este foarte importantă.

”În funcție de reacția organismului, dacă ficatul vafi combatibil, soțul meu trebuie să stea o lună două la spiatal. Pentru că la spital sunt persoane care au avut complicații o lună două după transplant. Într-o perioadă critică tratamentul este foarte important.

Am depus o cerere pentru suspendarea condamnării. Încă așteptăm cu speranță.

Am depus cerere de suspendre la Procuratură, pentru  că soțul meu este condamnat, dorim suspendarea pedepsei cu 1 an. Ni s-a transmis că cererea a fost pusă în executare. Pe când se află în spitalul din Ordu i s-a cerut un raport medical așteptăm ca într-o lună să primim un răspuns. După cum ne-au transmis doctorii, soțul meu poate face infecții foarte ușor și orice complicație poate declanșa  decesul. S-ar putea să fim nevoiți să repetăm operația din această cauză iar medicii susțin că executarea pedepsei de condamnare trebuie suspendată.

Anterior ,un bolnav căruia I s-a făcut un transpalant, a fost trimis înapoi în închisoare și acolo, din cauza lsituației lamentabile mai cu seamă din punctul de vedere al igienei dar și a privațiunilor, boala s-a transformat în cancer. Familia acestuia este speriată. Mai există un caz similar, un om care își trăiește ultimele zile. Dorim ca aceste situații să fie luate în vedere în decizia care se va lua în cazul soțului meu.”.


Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Turcia: 24 de studenți internați după ce au consumat mâncarea de la cantina școlii

În ultimele luni, focarele de intoxicație alimentară au tulburat instituțiile de învățământ din întreaga țară, ducând la sute de studenți să necesite îngrijiri medicale.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Rata inflației la nivel mondial. Turcia, pe locul patru, imediat după Argentina, Siria și Liban 

Turcia a devenit țara cu a patra cea mai mare rată anuală a inflației de consum din lume, înregistrând 68,5%, conform Bianet.org