joi, aprilie 7, 2022

Profesor grav bolnav, deținut, umilit dupa un transplant de ficat

Arestat în urma unui denunț, profesorul Engin Kara a suportat un transplant de ficat la Centrul Medical Turgut Ozal din Malatya. Operația a fost gravă mai cu seamă din pricina faptului că 70% din organ a fost obținut prin recoltare de la ficatul fiului său.

Pentru Kara a început o periodă  de însănătoșire. Familia a ridicat problema faptului că în această convalescență șli recuperare  nu ar trebui să se întoarcă la pușcărie.

Sevinci Özarslan de la Bolt Medya a subliniat că Engin Kara a fost condamnat la 6 ani și 10 luni de închisoare, dar ținând cont de tratamentul pe care trebuie să îl facă  acesta ar trebui să stea într-un mediu igienic și sănătos pentru anu lua microbi.

Pe de altă parte, în pușcăria de tip E de la Ordu în care este acesta deținut,  stau 44 persoane într-o celulă de 20 de persoane.

În Constituția turcă este scris clar, condamnaților care sunt bolnavi  li se suspendă condamnare. Soția lui Engin Kara a transmis autorităților cererea de amânare a condamnării. „Situația soțului este critică, conform Constituției  dorim ca pedeapsa de condamnare a soțului să fie amânată.”

Umilințele la care este supus un om cu transplant de ficat

Soțul meu este profesor de 20 de ani. A muncit în diferite zone ale Turciei. Era profesor la centrul de pregătire. Pe de altă parte era și director general. Nu există persoană pe care să nu fi ajutat-o, era iubit de toată lumea. A fost arestat în urma unui denunț la Ordu. A  fost arestat sub motiv că  fiul său a mers la școlile mișcării guleniste și pentru că avea bani la Bank Asya. Până acum 2 ani și jumătate acestea nu erau considerate infracțiuni. Soțul meu este arestat de 26 luni.

La început a avut o fisură la mână

În primele zile pe când se afla în închisoarea de tip E din Ordu, o persoană care urma să fie eliberată , de bucurie, a sărit și l-a îmbrățișat pe soțul meu, dar au căzut și sotul s-a ales cu o fisură la mână. A fost la imfirmerie însă nu i s-a acordat importanță. Și din acest motiv nu s-a mai dus 16 luni deloc la infirmerie. În acea perioadă au început să i se umfle picioarele, fața a devenit palidă -galbenă, pentru că nu vedeau lumina soarelui și nu se mișcau am crezut că e lipsă de vitamina D. Nu ne-am gândit la altă cauză.

A fost diagnosticat cu ciroză și i s-a transplantat de la fiul meu o parte din ficat.

În ultima preriodă i se umpluse corpul de bube,nu prea întelesese situația, dar toate acestea erau simptome ale bolii de ficat.

După ce au rănile s-au înmulțit și  simțea nevoia irepresibilă de a se scărpina, s-a dus la doctor. O doamnă doctor de la Spitalul de stat  din Ordu  l-a suspectat că ar avea cancer osos, apoi i s-a dat diagnosticul de ciroză. Ciroza are 3 etape, primele două pot fi tratate, dar la cea de-a treia este obligatoriu transplantul.

Soțul meu era în ultima situație. După o săptămână petrecută la Spitalul de stat Ord, situația înrăutățindu-se  și negăsind posibilitate de transplant aici,a fost transferat la Centrul Medical Turgut Ozal din Malatya. Acest centru este recunoscut pentru rata de succes în transplanturi. Bine că am venit aici, transplantul afost finalizat cu succes.”

Perioada de tratament este foarte importantă.

”În funcție de reacția organismului, dacă ficatul vafi combatibil, soțul meu trebuie să stea o lună două la spiatal. Pentru că la spital sunt persoane care au avut complicații o lună două după transplant. Într-o perioadă critică tratamentul este foarte important.

Am depus o cerere pentru suspendarea condamnării. Încă așteptăm cu speranță.

Am depus cerere de suspendre la Procuratură, pentru  că soțul meu este condamnat, dorim suspendarea pedepsei cu 1 an. Ni s-a transmis că cererea a fost pusă în executare. Pe când se află în spitalul din Ordu i s-a cerut un raport medical așteptăm ca într-o lună să primim un răspuns. După cum ne-au transmis doctorii, soțul meu poate face infecții foarte ușor și orice complicație poate declanșa  decesul. S-ar putea să fim nevoiți să repetăm operația din această cauză iar medicii susțin că executarea pedepsei de condamnare trebuie suspendată.

Anterior ,un bolnav căruia I s-a făcut un transpalant, a fost trimis înapoi în închisoare și acolo, din cauza lsituației lamentabile mai cu seamă din punctul de vedere al igienei dar și a privațiunilor, boala s-a transformat în cancer. Familia acestuia este speriată. Mai există un caz similar, un om care își trăiește ultimele zile. Dorim ca aceste situații să fie luate în vedere în decizia care se va lua în cazul soțului meu.”.


Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Turcii nu văd o reducere a prețurilor la alimente după reducerile de taxe

Peste 82 la sută dintre participanții la un studiu realizat de sondajul turc MetroPOLL au susținut că noua măsură nu a avut efect, în timp ce 10,5% au spus că au văzut reducerea prețurilor, restul de 7,4% au spus că nu au auzit de nicio reducere.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Rezumatul lunii martie în Turcia: La ce au mai crescut prețurile? Varza se vinde feliată, câte un sfert

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.