vineri, martie 29, 2024

Macedonia avertizează că Turcia i-ar putea întârzia intrarea în NATO dacă suporterii Gulen nu sunt extrădați

Ministrul Apărării a Macedoniei de Nord, Radmila Sekerinska, a confirmat că Turcia cere măsuri de contracarare a susținătorilor mișcării guleniste din Macedonia, iar eșecul extrădării acestora ar putea duce la întârzierea ratificării de către Turcia a aderării Macedoniei la NATO, potrivit ziarului macedonean, republika.mk.

“Nu văd o corelație directă în solicitare, dar sunt convins că va influența viteza cu care autoritățile turce se ocupă de ratificarea aderării noastre la NATO”, a declarat Radmila Sekerinska, pe 3 aprilie, după o întălnire oficială cu omologul său turc, Hulusi Akar.

Ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar, aflat în Skopje, a declarat că, Macedonia ar trebui să ajute Turcia în lupta împotriva  gulenistilor. “Sper că Macedonia de Nord va reuși să facă față acestor structuri care dăunează bunelor relații dintre cele două țări”, a spus Akar, conform skopjediem.com

Anterior, Ministrul de interne din Macedonia, Oliver Spasovski, a confirmat presei macedonești, o listă cu 15 persoane trimisă de autoritățile turce prin care cere extrădarea lor. Aceștia sunt rezidenții macedoneni  de ani buni, pe care Turcia îi acuză de legături  mișcarea Gulen, pe care guvernul turc o acuză de lovitura de stat eșuată din 2016.

NATO a semnat, pe 6 februarie, la Bruxelles, un protocol de aderare cu Macedonia de Nord. Astfel, tara balcanica va deveni al 30-lea membru al aliantei militare. Ulterior semnarii, fiecare tara va trebui sa ratifice protocolul pentru ca Macedonia sa intre oficial in Alianta. Au trecut doua luni și deja 11 țări au ratificat protocolul, însă Turcia încă nu l-au aprobat.


Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Bulgaria în spațiului Schengen: Coadă de camioane de 20 de kilometri la Edirne

Erdoğan va merge la Casa Albă pentru prima dată ca invitat a lui Joe Biden

Dacă informațiile se dovedesc adevărate, Erdogan și Biden, care au purtat deja discuții la summituri internaționale, se vor întâlni pentru prima dată în Biroul Oval.

Turcia a urcat 8 locuri în raportul Fericirii Mondiale. Bătrânii mai fericiți decât cei tineri

Raportul anual arată o schimbare notabilă, deoarece Statele Unite și Germania au coborât din primele 20 și sunt acum pe locurile 23, respectiv 24. Între timp, Costa Rica și Kuweit au făcut progrese semnificative, trecând în top 20 pe locurile 12 și, respectiv, 13.

Despăgubire de 4.670 de dolari pentru familiile minerilor care au murit în dezastru din Turcia

Deși, asigurarea pentru accidentele miniere a fost recent crescută la 1 milion de lire turcești (31.145 de dolari), familiile victimelor celor nouă mineri îngropați sub o alunecare de teren contaminată cu cianuri și acid sulfuric trebuie să se mulțumească cu suma de 150.000 de lire (4.670 de dolari).

Ionuț Cojocaru despre Ramadan și Atatürk: „Nu a fost interzisă religia.”/ „Președintele care a construit peste 13.000 de moschei..”(Part.I)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România despre islam, schimbările în societatea turcă în perioada lui Atatürk, dar și viața politică și religioasă din Turcia de azi.

Ionuț Cojocaru despre Ramadan: „Luna empatiei, luna solidarității, luna unității”.(Part II)

Ionuț Cojocaru, expert în politică externă și specializat în domeniul otoman și turc, a vorbit cu reporterii Zaman România, într-un articol în două părți. Prima parte conținând aspecte legate despre viața politică și religioasă de la Abdülhamid al II -lea, trecând în revistă perioada lui Ataturk până la Erdoğan.