duminică, aprilie 21, 2024

„Președintele Turciei a vrut să discutăm între patru ochi”, afirmă un militant de rang înalt al ISIS

Abu Mansour al Maghrebi, un militant de rang înalt al grupului terorist Statul Islamic din Irak și Siria (ISIS), a afirmat că Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a dorit să discute cu acesta între patru ochi în contextul negocierilor dintre liderii ISIS și Guvernul Turciei.

„Trebuia să mă întâlnesc cu el, dar nu ne-am mai întâlnit. Unul dintre agenții săi secreți mi-a spus că Erdogan vrea să mă vadă în privat, dar asta nu s-a mai întâmplat”, le-a spus Abu Mansour celor doi cercetători de la Centrul Internațional pentru Studiul Extremismului Violent (ICSVE).

Anne Speckhard și Ardian Shajkovci l-au descris ca fiind „ambasadorul ISIS în Turcia”, în mare parte datorită rolului său de a negocia cu serviciul turc de informații în chestiunile privind granița cu Turcia.

După cum au afirmat în repetate rânduri alți militanți ISIS, Abu Mansour a confirmat că Turcia a ajutat ISIS cu mâncare și apă, precum și cu tratamente în spitalele turcești, dar a spus că guvernul de la Ankara nu a trimis armament grupului terorist.

„Nimeni nu poate să acuze Guvernul turc că ne-a dat arme, pentru că ne-am procurat armele de la diferite surse. De fapt, nu am avut nevoie să luăm arme de la turci”, a explicat acesta, menționând că soldații sirieni care fuseseră sprijiniți cu armament de către Turcia își dădeau armele la schimb pentru un pachet de țigări. „Sirienii opozanți ai Guvernului sunt cei care ne-au oferit arme; multe grupări mafiote și alte grupări ne-au vândut arme.”

„În Siria, petrolul era suficient cât să acopere costul armelor și al tuturor celor necesare”, a spus acesta, adăugând că petrolul era vândut în Turcia prin intermediari.

Potrivit lui Abu Mansour, relația diplomatică dintre Guvernul Turciei și ISIS era bazată pe „avantajele ambelor părți”.

„Aceasta este ideologia islamistă a lui Erdogan”, a explicat Abu Mansour, adăugând că: „Ceea ce voiau toți era nordul Siriei. De aceea turcii au spus că [vor] să controleze nordul Siriei, pentru că au și ei ambițiile lor. De fapt, am discutat despre ceea ce a afirmat public Erdogan [versus ceea ce își dorea cu adevărat]. Această parte a Siriei făcea parte din statele otomane”.

Deși nu toți oficialii turci au fost pentru această idee în timpul întâlnirilor din cadrul Organizației Naționale de Informații a Turciei (MİT), care au avut loc în sediile MİT sau în barăcile militare, Abu Mansour susține că „din moment ce fac parte dintr-un stat NATO, nu pot să întoarcă NATO împotriva lor. Așa că nu pot să acționeze în mod direct, dar vor să distrugă comunitatea musulmană kurdă, ca să își poată îndeplini scopurile [prin intermediul ISIS] și să obțină avantaje de la Statul Islamic.”

În ceea ce privește perspectiva ISIS, acesta a spus că: „Este un mare avantaj pentru Dawlah [Statul Islamic], pentru că ne-ar putea proteja. Aproximativ 300 de km din granița noastră este pe partea cu Turcia. Aceasta este considerată calea noastră către medicamente, hrană – atât de multe lucruri care pot fi înscrise sub semnul ajutorului. Porțile au fost deschise.”

Acesta a afirmat, de asemenea, că guvernul de la Ankara încerca să joace pe „două fronturi”, atât cu aliații săi din vest, în 2014, când le permitea  „trupelor străine accesul în Siria, dar făcea să pară că lua măsuri care să prevină acest lucru.” Acesta a adăugat că serviciul de informații al Turciei își dorea să dețină controlul asupra acestor puncte de traversare a graniței prin negocierile cu ISIS.

Atunci când a fost întrebat despre atentatele comise de ISIS în Turcia, care includeau focuri de armă în cadrul unui aeroport în 2016 și bombardamentul de la Ankara din 2015 de dinaintea alegerilor generale, Abu Mansour a susținut că ordinele cu privire la acele atacuri nu au venit din partea Rakka, sediul grupării teroriste.

„Ordinele privind acele atacuri în Turcia au fost date de agenții MİT [din cadrul ISIS], dar nu de către cei din tabăra noastră politică. Nu au vrut să îl distrugă pe Erdogan, ci pur și simplu să îi schimbe abordarea în ceea ce privește chestiunea siriană. Au vrut ca acesta să își folosească armata pentru a ataca Siria și pentru a ataca [ISIS]. Atacul de la aeroport reprezenta scuza perfectă pentru el pentru  a interveni în Siria”, a afirmat acesta.

Potrivit lui Abu Mansour, Turcia a eliberat aproape 500 de prizonieri ai ISIS cu scopul de a își recupera personalul consular care a fost luat ostatic de către militanții ISIS în 2014, atunci când aceștia au pus stăpânire pe orașul Mosul din nordul Irakului.


Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.