luni, aprilie 15, 2024

Caz șocant! Tatăl al 2 copii, ținut în închisoare în ciuda stării agravate de sănătate

Tatăl a doi copii rămâne în închisoare în ciuda diagnosticului cu cancer, conform Stockholm Center for Freedom.

Mustafa Çiftçi, închis pentru presupuse legături cu Mișcarea Gulen în 2021, a fost diagnosticat cu cancer în martie, după trei luni de sănătate precară.

Într-un videoclip postat pe Twitter, soția lui Çiftçi a spus că soțul ei abia se ținea în picioare.

„Soțul meu a fost diagnosticat cu cancer în timp ce era în închisoare. A avut dureri groaznice și trebuie să ia analgezice pentru a trece peste zi. Cer autorităților să nu fie cauza morții soțului meu”, susține femeia.

Într-un discurs parlamentar, deputatul Partidului Democrat Popular (HDP), Ömer Faruk Gergerlioğlu a cerut autorităților să asculte cererile familiei pentru eliberarea anticipată a lui Çiftçi.

„Ce aștepți? Aștepți să moară? Diagnosticul său a fost deja întârziat, deoarece autorităților închisorii nu i-au permis o vizită la spital.”, susține Gergerlioğlu.

9 ani de închisoare pentru că a fost contabil

Çiftçi a fost contabil la o școală privată afiliată mișcării Gülen înainte ca școala să fie închisă printr-un decret de urgență, după o tentativă de lovitură de stat din 15 iulie 2016. A fost judecat și condamnat la aproape nouă ani de închisoare în august 2021.

Bărbatul se confrunta cu pierdere drastică în greutate, dureri corporale și oboseală. Când a început să tușească sânge, a fost dus la spital, iar medicii i-au găsit o tumoare canceroasă în piept.

Simptomele lui Çiftçi au progresat considerabil, cu toate acestea, apelurile sale de a fi eliberat pentru a obține un tratament adecvat au fost respinse.

Çiftçi s-a confruntat, de asemenea, cu o pierdere a poftei de mâncare, amețeli, tensiune arterială instabilă și dificultăți de respirație.

Peste 1.500 de deținuți bolnavi

Potrivit unui raport recent al Asociației Turciei pentru Drepturile Omului (IHD), există cel puțin 1.517 deținuți bolnavi în închisorile turcești, dintre care 651 sunt grav bolnavi. Mai mult, 39 din 76 de deținuți care au murit în închisoare în 2022 au fost grav bolnavi.

Deținuții bolnavi s-au confruntat cu o serie de dificultăți, cum ar fi secții supraaglomerate, probleme de încălzire, internare întârziată la infirmerie, un număr insuficient de medici, trimiteri întârziate la spital și lipsă de alimente nutritive, apă curată și exerciții fizice adecvate.

Potrivit legii, pedeapsa unui deținut care care se află în imposibilitatea de a se descurca singur și nu este considerat un pericol pentru societate poate fi suspendată până la refacere. Cu toate acestea, decizia de suspendare a pedepselor nu este pusă în aplicare pentru mulți deținuți politici.

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Vacanța de Ramadan de 9 zile. Turcii iau în asalt insulele grecești

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori. 

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

„Calapodul fesului”, povestea de Bairam a lui Aziz Nesin, cunoscut ca și Caragiale al Turciei

De bairam, in fiecare casă se cumpara zaharicale. În anii aceia, în casa noastra nu prea erau zaharicale de bairam. Musafirii care veneau la noi aduceau o cutie cu dulciuri anume pentru bairam. Dar dulciurile aduse de musafiri nu era pentru noi, le țineam ca să avem cu ce trata musafirii ce vor sosi mai târziu..