joi, aprilie 7, 2022

Erdogan: Rețelele sociale reprezintă o „amenințare la adresa democrației”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a descris rețelele de socializare drept una dintre principalele amenințări la adresa democrației, conform Turkish Minutes.

Guvernul lui Erdogan intenționează să adopte o legislație care să incrimineze răspândirea de știri false și dezinformare online, dar criticii spun că modificările propuse ar înăspri restricțiile privind libertatea de exprimare.

„Media socială, care a fost descrisă ca un simbol al libertății când a apărut pentru prima dată, s-a transformat într-una dintre principalele surse de amenințare pentru democrația de astăzi. Încercăm să ne protejăm oamenii, în special segmentele vulnerabile ale societății noastre, împotriva minciunilor și a dezinformarii fără a încălca dreptul cetățenilor noștri de a primi informații exacte și imparțiale”, a susținut Erdoğan, într-un mesaj video la o conferință de comunicare organizată de guvern la Istanbul. 

Turcia a adoptat anul trecut o lege care impune platformelor de social media care au peste 1 milion de utilizatori să mențină un reprezentant legal și să stocheze date în țară. Principalele companii de rețele sociale, inclusiv Facebook, YouTube și Twitter, și-au stabilit de atunci birouri în Turcia.

Noua legislație ar face ca diseminarea de „dezinformare” și „știri false” să fie pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, potrivit rapoartelor media pro-guvernamentale. De asemenea, ar stabili un organism de reglementare a rețelelor sociale.

Cele mai multe dintre marile companii media din Turcia se află sub controlul guvernului, lăsând rețelele de socializare ca un mijloc important pentru vocile disidente.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Miliarde de dolari pierduți: Invazia din Ucraina afectează domeniu vital din Turcia

Potrivit președintelui Federației pentru Afaceri Turistice și Cazare din Marea Egee, Mehmet İşler, cele trei milioane de ucraineni așteptați nu vor veni în Turcia în acest an, în timp ce sosirea celor șapte milioane de turiști ruși așteptați rămâne fără răspuns, în funcție de traiectoria războiului.

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Turcii așteaptă noi majorări la sfârșitul săptămânii. La ce mai crește prețul?

În ciuda reducerii TVA-ului, la începutul săptămânii, un studiu din martie a constatat că 82,1% dintre consumatori nu au simțit scăderea costului vieții, deoarece inflația a continuat să crească. 

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Prima zi de Ramazan în 2022.Un imam din Constanța răspunde la curiozitățile tale!

Musulmanii din întreaga lume sărbătoresc începând, de pe 2 aprilie, luna Ramadan, în care  30 de zile țin post negru de la zori zilei până la apus soarelui. Urmând ca pe 2 mai, familiile să se unească și să sărbătorească Ramadan Bayram.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii