vineri, ianuarie 7, 2022

Erdogan: Rețelele sociale reprezintă o „amenințare la adresa democrației”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a descris rețelele de socializare drept una dintre principalele amenințări la adresa democrației, conform Turkish Minutes.

Guvernul lui Erdogan intenționează să adopte o legislație care să incrimineze răspândirea de știri false și dezinformare online, dar criticii spun că modificările propuse ar înăspri restricțiile privind libertatea de exprimare.

„Media socială, care a fost descrisă ca un simbol al libertății când a apărut pentru prima dată, s-a transformat într-una dintre principalele surse de amenințare pentru democrația de astăzi. Încercăm să ne protejăm oamenii, în special segmentele vulnerabile ale societății noastre, împotriva minciunilor și a dezinformarii fără a încălca dreptul cetățenilor noștri de a primi informații exacte și imparțiale”, a susținut Erdoğan, într-un mesaj video la o conferință de comunicare organizată de guvern la Istanbul. 

Turcia a adoptat anul trecut o lege care impune platformelor de social media care au peste 1 milion de utilizatori să mențină un reprezentant legal și să stocheze date în țară. Principalele companii de rețele sociale, inclusiv Facebook, YouTube și Twitter, și-au stabilit de atunci birouri în Turcia.

Noua legislație ar face ca diseminarea de „dezinformare” și „știri false” să fie pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, potrivit rapoartelor media pro-guvernamentale. De asemenea, ar stabili un organism de reglementare a rețelelor sociale.

Cele mai multe dintre marile companii media din Turcia se află sub controlul guvernului, lăsând rețelele de socializare ca un mijloc important pentru vocile disidente.

COVID-19: Turcia a atins cel mai mare număr de cazuri în ultimele opt luni

Ministerul Sănătății a confirmat 44.869 de noi cazuri de coronavirus și 160 de decese într-o zi, fiind cel mai mare număr de cazuri noi zilnic din 23 aprilie.

Peste 9 milioane de turiști au venit în Antalya în 2021. Rușii și nemții pe primul loc

Potrivit datelor Direcției pentru Turism, 8 973 785 de turiști au aterizat pe Aeroportul Antalya și 107 700 turiști pe Aeroportul Gazipașa în perioada de 12 luni.

Demirtaș: Erdogan ar putea convoca alegeri anticipate

Filantropul închis și fostul președinte al Partidului Democrat Popular (HDP). Selahattin Demirtaș a făcut declarații despre situația politică a Turciei pentru ziarul de opoziție, Yeni Yașam.

4 eurodeputați cer eliberara a studenților de la Universitatea Boğaziçi

otrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Fundației pentru Drepturile Omului din Turcia (TİHV),

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

De necrezut! Femeia bolnavă cu lupus, care a murit în timp ce era însărcinată, a fost reintegrată la muncă

Un nou efect al crizei economice. Turcia a devenit o țară ieftină pentru străini

2021 pentru turci a fost un an plin cu emoții din cauza fluctuației lirei turcești, care a dus la creșterile a chiriilor cu până la 300 la sută și a mâncării cu o medie de 60 la sută. 

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Inflația din Turcia a ajuns la 36,1%, nivelul record în era lui Erdogan

Raport: 280 de cazuri de femicid în Turcia în 2021

80 de cazuri de feminicid, din care 217 de femei au murit în circumstanțe suspecte au avut loc în Turcia, în 2021,