marți, februarie 20, 2024

Erdogan: Rețelele sociale reprezintă o „amenințare la adresa democrației”


Președintele turc, Recep Tayyip Erdoğan a descris rețelele de socializare drept una dintre principalele amenințări la adresa democrației, conform Turkish Minutes.

Guvernul lui Erdogan intenționează să adopte o legislație care să incrimineze răspândirea de știri false și dezinformare online, dar criticii spun că modificările propuse ar înăspri restricțiile privind libertatea de exprimare.

„Media socială, care a fost descrisă ca un simbol al libertății când a apărut pentru prima dată, s-a transformat într-una dintre principalele surse de amenințare pentru democrația de astăzi. Încercăm să ne protejăm oamenii, în special segmentele vulnerabile ale societății noastre, împotriva minciunilor și a dezinformarii fără a încălca dreptul cetățenilor noștri de a primi informații exacte și imparțiale”, a susținut Erdoğan, într-un mesaj video la o conferință de comunicare organizată de guvern la Istanbul. 

Turcia a adoptat anul trecut o lege care impune platformelor de social media care au peste 1 milion de utilizatori să mențină un reprezentant legal și să stocheze date în țară. Principalele companii de rețele sociale, inclusiv Facebook, YouTube și Twitter, și-au stabilit de atunci birouri în Turcia.

Noua legislație ar face ca diseminarea de „dezinformare” și „știri false” să fie pedepsite cu până la cinci ani de închisoare, potrivit rapoartelor media pro-guvernamentale. De asemenea, ar stabili un organism de reglementare a rețelelor sociale.

Cele mai multe dintre marile companii media din Turcia se află sub controlul guvernului, lăsând rețelele de socializare ca un mijloc important pentru vocile disidente.

Ahmet Altan și alți faimoși jurnaliști condamnaţi la închisoare pentru terorism, după rejudecare

Aceștia au fost condamnați sub acuzații de terorism pentru că au lucrat anterior la instituții de presă considerate apropiate mișcării Gülen.

Turcia: Un jurnalist riscă 5 ani de închisoare după ce a scris despre corupția din justiție

Tolga Şardan este acuzat de „diseminarea publică a informaţiilor înşelătoare” şi „insultarea organelor judiciare ale statului” în temeiul Codului penal turc (TCK) în rechizitoriul de şase pagini.

Turcia: Cel puțin 9 persoane prinse într-o alunecare de teren de la controversata mină de aur

Alunecarea de teren a avut loc, marți, în jurul orei 14.00. ora locală (1100 GMT) lângă districtul İliç, din provincia Erzincan.Imaginile de la fața locului au arătat alunecarea de teren care a măturat o vale unde se credea că muncitorii se aflau în acel moment

Un nou capitol între Turcia și Egipt. Erdogan primit cu fanfară de către Sisi

Sisi l-a întâmpinat personal pe Erdoğan cu fanfară pe aeroportul din Cairo, înainte ca cei doi să semneze mai multe acorduri.