sâmbătă, aprilie 20, 2024

Erdogan intensifică controlul rețelelor de socializare:Noi măsuri au fost anunțate

Guvernul turc a anunțat noile măsuri care vizează accesul la platformele internaționale, care se pot confrunta cu amenzi și limitare accesului pentru utilizatori.

Conform noii reguli, rețelele  de socializare trebuie să desemneze un reprezentant în Turcia până 1 octombrie, măsura  care încă nu a fost îndeplinită.

Autoritățile turce vor impune treptat amenzi începând 10 milioane de lire turcești (1,1 milioane de euro), urmând ca amenda să crească, iar în 6 luni, accesul să fie limitat până la 90%, în cazul în care nu sunt respectate regulile.

Legislația adoptată în iulie, a fost solicitată de președintele Recep Tayyip Erdogan, care a spus că vrea să eradicheze  conținutul imoral pe social media. Guvernul susține că legea are drept scop combaterea criminalității informatice și protejarea utilizatorilor.

 “Cel mai desăvârșit atac asupra libertății de exprimare din Turcia”.

Cu toate aceste, grupurile pentru drepturile omului susțin  că legea va crește cenzura și va ajuta la înăbușirea disidenței într-o țară care a fost deja cunoscută frecvent pentru blocarea  conținutului online pe care guvernul îl dezaprobă.

Amnesty International descrie legea drept „cel mai recent și, poate, cel mai desăvârșit atac asupra libertății de exprimare din Turcia”.

„Legea internetului mărește în mod semnificativ implicarea guvernului în cenzura din online, exacerbând riscurile pentru cei care sunt deja vizați nemilos de autorități doar pentru că exprimă opinii disidente”, a declarat Andrew Gardner, cercetătorul turc al grupului pentru drepturile omului.

Turcia este deja țara care emite cele mai multe solicitări pentru eliminarea conținutului Twitter, iar peste 408.000 de site-uri sunt blocate în țară, potrivit Asociației Turciei pentru Libertatea de Expresie.

De asemenea, țara are una dintre cele mai mari rate a jurnaliștilor închiși la nivel mondial, mulți dintre ei fiind arestați în represiunea din urma  loviturii de stat eșuate în 2016. Astfel, rețelele de socializare sunt folosite, deseori, pentru aflarea informațiilor evitându-se  filtrul guvernului turc, din țară.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Boicot! Turcii nu merg în weekend la restaurant. „Aceasta nu este inflație, este profit”

Organizatorii și susținătorii boicotului susțin că întreprinderile folosesc inflația din Turcia ca o scuză pentru a-și crește profiturile. Boicotul urmărește să protesteze prețurile crescute pentru porții mai mici, precum și creșterea costului vieții.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.