vineri, octombrie 16, 2020

Ecran negru timp de 5 zile pentru un canal TV care a criticat guvernul lui Erdogan

Unul dintre puținele posturi de televiziune din Turcia care critică guvernul a primit  o interdicție de difuzare de cinci zile din cauza  criticilor  unei prezentatoare, îndreptate asupra politicii externe turcești, relatează Turkish Minutes.

Consiliul Suprem de Radio și Televiziune (RTUK), care monitorizează, reglementează și sancționează emisiunile de radio și televiziune, a oprit temporar emisiunile canalului Halak TV începând de luni, din cauza criticilor exprimate de Ayșenur Arslan în timpul programului „Medya Mahallesi” din 16 iunie.

Critica exprimată de prezentatoarea TV  asupra politicii externe adoptată  de guvernul Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), a fost interpretată ca încălcând reglementările  mass-media.

Interdicția s-ar fi bazat pe articolul 8 din Legea nr. 6112 privind înființarea întreprinderilor de radio și televiziune și a serviciilor lor mass-media, în care care scrie: „Serviciile media nu trebuie să acționeze contrar existenței și independenței statului Republicii Turcia, integritatea indivizibilă a statului cu teritoriul și națiunea acestuia sau principiile și reformele Atatürk. ”

Halk TV se confruntă cu pierderea licenței sale de difuzare dacă este penalizată din nou în conformitate cu aceeași prevedere în termen de un an.

RTUK a impus 1.329 sancțiuni în primele nouă luni ale anului 2019, potrivit propriilor sale statistici.

După puciul eșuat din 15 iulie 2016, 165 de instituții mass-media au fost închise într-o singură zi printr-un decret. Potrivit site-ului web TurkeyPurge, un total de 189 de mijloace de informare au fost închise. Sute de lucrători din mass-media se confruntă cu investigații și procese, în timp ce cel puțin 93 dintre aceștia sunt încă în spatele gratiilor, în mare parte sub acuzații sau condamnări legate de terorism.

Afacerist turc care a donat pentru luptat împotriva COVID-19 a murit infectat

Un afacerist turc care a donat bani pentru lupta împotriva coronavirus din România a murit infectat cu COVID-19.

Turcia: Școlile și-au deschis porțile în a două etapă a planului educațional

Școlile s-au deschis, pe 12 octombrie, pentru cursurile față în față conform etapei a doua a planului educațional al Turciei, relatează presa turcească.

Mărturisirile unui jurnalist turc închis: Copiii strigă din celulă” Deschideți ușa! Deschideți ușa!”

Un jurnalist aflat după gratii a vorbit într-o scrisoare despre tragediile familiilor destrămate ca urmare a aplicării deciziilor guvernului turc, mai ales despre suferințele copiilor ai căror părinți sunt închiși în penitenciar, printre care și fata lui de patru ani.

O instanță din Turcia a făcut praf decizia Curții Constituționale

Un tribunal din Istanbul a respins cererea de rejudecare a Curții Constituționale privind încălcările drepturilor unui jurnalist turc, relatează presa turcească.

Humanitas Cișmigiu a lansat cartea scriitorului turc, Ahmet Altan„Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat”

Librăria Humanitas de la Cișmigiu a lansat, vineri, cartea”Nu voi mai vedea lumea niciodată. Memoriile unui scriitor întemnițat” a scriitorului turc, Ahmet Altan, închis după gratii de mai bine de patru ani, sub represiunile guvernului turc.

Brațul lung a lui Erdogan în Europa: Turcia complotează în vederea unor asasinate în diaspora

Evenimentele recente din Europa arată faptul că „brațul lung” al președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan a început din nou să funcționeze în Europa, prin alte activități decât răpirile sponsorizate de guvernul turc, relatează Turkish Minutes.

Un ONG cere Regatului Unit sancționarea oficialilor turci

Un grup pentru drepturile omului cu sediul în Regatul Unit a lansat o campanie de sancționare a oficialilor turci implicați în încălcări ale drepturilor omului drept în temeiul noilor reglementări,

Spotify și FOXplay interzise în Turcia, dacă nu depun cereri de licență în 72 de ore

Turcia a acordat 72 de ore mai multor corporații de radiodifuziune, inclusiv Spotify și FOXplay, pentru a depune cereri de licență, în caz contrar accesul va fi interzis, relatează Duvar English.