duminică, decembrie 3, 2023

Turcia: Lira s-a prăbușit la nivel record

Lira turcească s-a prăbușit la nivel record în doar câteva minute, cu aproape 15 unități față de dolar, conform presei turcești. 

Lira a scăzut la un minim record de aproape 15 lire pentru un dolar, înainte de a reveni ușor luni la începutul tranzacțiilor, deși cursul de schimb rămâne volatil.

Prăbușirea de 7% la 14,99 lire pentru dolar în doar câteva minute vine pe fondul îngrijorărilor legate de influența politică a președintelui Recep Tayyip Erdogan asupra băncii centrale

La ora 13:27, ora locală din Turcia,dolarul valoreaza 14,36 de lire, iar euro a ajuns la 16,19 de unități.

Din septembrie, Banca Centrală și-a redus dobânda de politică monetară cu 4%, ca urmare a presiunilor exercitate de Erdogan.

Investitorii și turcii obișnuiți care își văd economiile în scădere, iar prețurile în creștere sunt îngrijorați cu privire la politica economică riscantă a lui Erdogan. 

Turcia a înregistrat, luna trecută, o inflație de 21,3%.

Banca Centrală este de așteptat să-și reducă dobânda de politică cu încă 1% până la 14% în cursul acestei săptămâni, potrivit unui sondaj Reuters.

Urmărește live AICI

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade