vineri, aprilie 8, 2022

Turcia: Lira s-a prăbușit la nivel record

Lira turcească s-a prăbușit la nivel record în doar câteva minute, cu aproape 15 unități față de dolar, conform presei turcești. 

Lira a scăzut la un minim record de aproape 15 lire pentru un dolar, înainte de a reveni ușor luni la începutul tranzacțiilor, deși cursul de schimb rămâne volatil.

Prăbușirea de 7% la 14,99 lire pentru dolar în doar câteva minute vine pe fondul îngrijorărilor legate de influența politică a președintelui Recep Tayyip Erdogan asupra băncii centrale

La ora 13:27, ora locală din Turcia,dolarul valoreaza 14,36 de lire, iar euro a ajuns la 16,19 de unități.

Din septembrie, Banca Centrală și-a redus dobânda de politică monetară cu 4%, ca urmare a presiunilor exercitate de Erdogan.

Investitorii și turcii obișnuiți care își văd economiile în scădere, iar prețurile în creștere sunt îngrijorați cu privire la politica economică riscantă a lui Erdogan. 

Turcia a înregistrat, luna trecută, o inflație de 21,3%.

Banca Centrală este de așteptat să-și reducă dobânda de politică cu încă 1% până la 14% în cursul acestei săptămâni, potrivit unui sondaj Reuters.

Urmărește live AICI

Care este cea mai problemă din Turcia? Iată ce cred turcii

31,4% dintre persoane au spus că este violență domestică, 29,5% au spus că sunt toate problemele menționate în sondaj, inclusiv șomajul, presiunea familială sau socială și hărțuirea sexuală, 12 la sută au spus lipsa de educație, iar 6,2% au spus inegalitatea de gen.

Un nou sondaj arată că 60% din turci nu au bani destui pentru strictul necesar

Potrivit rezultatelor sondajului distribuit de directorul general, Can Selçuki, pe Twitter, doar  27% dintre cei chestionați au spus că veniturile lor au fost „doar suficiente” pentru a-și acoperi cheltuielile.

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Cine este de vină pentru pentru invazia din Ucraina? Iată ce cred turcii

Istanbul: Prețul la  transportul public crește pentru a doua oară anul acesta. Cât costă un bilet?

condus de principalul partid de opoziție, Partidul Popular Republican (CHP), a majorat pe 6 aprilie prețurile transportului public cu 40% din cauza inflației,

Acuzat de „insulta președintelului”, din cauza unui articol despre incendiile forestiere

Columnistul Ender İmrek, de la ziarul de stânga Evrensel, se confruntă cu acuzații de insultare pe președinte într-un articol intitulat „ (Turcia arde, palatul [o referire la Erdoğan]se uită” din 31 iulie 2021, în care a  raportat răspunsul guvernului la incendiile din țară din vara anului 2021.

Istanbul: Faimosul iftar din Piața Sultanahmet interzis

Pe 23 martie, secretarul general al İBB, Can Akın Çağlar, a trimis o scrisoare de notificare biroului guvernatorului despre activitățile pe care municipalitatea plănuia să le desfășoare în timpul lunii Ramadan în tot orașul.

Asociație americană: Avocații turci sunt puși după gratii pentru că-și fac munca

Turcia: Avocații puși după gratii pentru că-și facă munca

Erdogan modifică legile electorale pentru a-și asigura puterea la alegerile de anul viitor

Schimbările închid, de asemenea, o lacună care ar fi permis principalului partid pro-kurd al țării, în prezent al treilea ca mărime din parlament, să eludeze o potențială interdicție.