miercuri, mai 1, 2024

Descoperire ştiinţifică de excepţie: Nouă particulă de materie descoperită la LHC

O nouă particulă formată din trei quarci, cele mai mici „cărămizi” ale materiei cunoscute, a fost descoperită la Large Hadron Collider (LHC), anunțat joi Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară (CERN), „Este o particulă foarte grea și instabilă”, a explicat pentru AFP Matthew Charles din cadrul Laboratorului de fizică nucleară și înalte energii a CNRS, de la universitatea Pierre și Marie Curie, care a participat la cercetări.

Această nouă particulă, botezată „Xicc++”, este formată din doi quarci de tip charm și un quarc de tip up, făcând parte din familia barionilor.

Practic, toată materia pe care o observăm în jurul nostru este formată din barioni, dintre care cei mai cunoscuți sunt protonii și neutronii. Cum există șase tipuri de quarci, există numeroase tipuri de barioni.

Particula „Xicc ++”, cu doi quarci de tip charm (quarci grei), a fost teoretizată, dar până în prezent nu a putut fi observată.

„Această observare este o validare a calculelor bazate pe modelul standard”, explică cercetătorul.

„Modelul standard”, elaborat la începutul anului 1970, integrează cunoștințele actuale despre particule și forțele fundamentale. El nu explică însă existența materiei întunecate și a energiei întunecate, care reprezintă împreună 95% din Univers.

Modelul nu permite nici înțelegerea gravitației sau a teoriei generale a relavității a lui Einstein. Oamenii de știință încearcă prin urmare să descopere o breșă în această teorie, iar descoperirea de noi particule îi ajută să o supună la noi teste.

Existența acestei noi particule a fost dovedită datorită experiențelor desfășurate la marele accelerator de particule LHC, aflat la frontiera între Elveția și Franța.

„Pentru a produce aceste particule aveți nevoie de coliziuni de înaltă energie, de un accelerator de particule precum LHC”, susține Matthew Charles.

„Particula a existat pentru numai 0,0000000000005 secunde și s-a mișcat între 50 și 100 de milionimi dintr-un metru”, a declarat pentru DPA directorul pentru cercetare al CERN, Giovanni Passaleva.

LHC a permis descoperirea în 2012 a celebrului Boson al lui Higgs, considerat de fizicieni cheia de boltă a structurii fundamentale a materiei și numit și „particula lui Dumnezeu”.

https://home.cern/fr/about/updates 

http://www.europe1.fr/sciences/decouverte-dune-nouvelle-particule-de-matiere-3382103

 

Amnesty criticat că a ignorat situația dificilă a membrilor Mișcării Gülen

În noul raport, care evidențiază consecințele îngrozitoare ale escaladării conflictelor și defalcării dreptului internațional în întreaga lume, tratează diverse probleme juridice în secțiunea sa din Turcia, de la detenții ilegale la libertatea de exprimare.

CEDO notifică Turcia cu alte 1.000 de cereri în condamnările legate de aplicația ByLock

Pe lângă miile care au fost închiși, zeci de alți adepți ai Mișcării Gülen au fost nevoiți să fugă din Turcia pentru a evita represiunea guvernului.

CEDO condamnă Turcia pentru arestarea unui judecător: „Pentru prima dată în istoria CEDO”

CEDO a declarat într-o hotărâre emisă, marți, că cazul lui Aydin Sefa Akay a vizat arestarea unui judecător ONU, precum și percheziția casei și persoanei sale, ca urmare a tentativei de lovitură de stat militară din 2016 în Turcia, în ciuda imunității sale diplomatice.

Dezvăluiri șocante despre dezastru din Turcia! Pacienți de la ATI lăsați să moară într-un spital în urma cutremurelor din 6 februarie

Jurnalistul T24, Gökçer Tahincioğlu a scris, joi, despre moartea pacienților de terapie intensivă de la Spitalul de Stat Kırıkhan, care nu a fost avariat de cutremur.

„Este o nebunie”.Turcia criticată că a etichetat persoanele cu conturi la o bancă drept teroriști

Amor, care s-a întâlnit, vineri, cu un grup de jurnalişti turci la Parlamentul European de la Strasbourg, a vorbit despre cele mai recente evoluţii din ţară.