joi, aprilie 18, 2024

La Buzău s-au adunat pasionaţii de dacologie

Congresul de Cultură și Civilizație Daco-Română. 

Cea de-a doua ediție a Congresului de Cultură și Civilizație Daco-Română s-a deschis joi, în Piața Dacia din Buzău, cu un spectacol folcloric la care au participat peste 200 de persoane, oficialități locale și invitați România și alte șase țări. Congresul are loc în perioada 6-9 iulie, fiind organizat de Fundația ‘Origini Carpatice’ și cofinanțat de CJ Buzău.

„Sunt prezenți invitați din șase țări. Evenimentul are ca scop transmiterea informației istorice din domeniul civilizației geto-dacice și o reactualizare a acesteia în conformitate cu ultimele cercetări și descoperiri în domeniul istoric. Obiectivul general se circumscrie profilului Fundației ‘Origini Carpatice’, de promovarea a valorilor istoriei neamului și ale moștenirii cultural-religioase în contextul păstrării identității naționale”(președintele Fundației ‘Origini Carpatine’, Ștefan Davidescu.); la prezenta ediție au fost înscrise peste 200 de comunicări, dintre care 30 vor fi prezentate în plen.

„Lucrările au fost grupate în trei secțiuni — identitatea etnică a semințiilor autohtone din arealul Carpato-danubiano-pontic, identitate și continuitate lingvistică, identitate arhetipală mentală — și vor fi tipărite în volumul Charta Dacica”.

La Congres participă, printre alții, gen. (r) Mircea Chelaru, Gheorghe Funar, Gheorghe Iscru, George Cadar, Leon Zăgrean, Dumitru Ioncică, Mircea Țicleanu, Branislav Stefanoski (Macedonia), Marius Finca (Canada), precum și invitați din Franța, Germania, Italia și Republica Moldova.

Invitații vor vizita Așezările rupestre de la Colți-Alunișu, trovanții de la Ulmet și alte vestigii istorice și geografice din județul Buzău.

Președintele Germaniei în vizită în Turcia. Prima întâlnire cu primarul Istanbulului, apoi cu Erdogan

Președintele Frank-Walter Steinmeier va călătorii în Republica Turcia în perioada 22-24 aprilie 2024, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între cele două țări.

Din Dubai până în Chile, serialele turcești cuceresc lumea. Cum sunt produse faimoasele seriale

În cartierului Tophane, din Istanbul, pescărușii sunt împrăștiați de o dronă care filmează un polițist care arestează tânără. Filmarea este numit „Dengeler”, unul dintre cele aproximativ 60 filmate anual în Turcia, care au făcut ca Istanbulul și alte orașe turcești să fie cunoscute telespectatorilor din aproape 170 de țări din întreaga lume. 

Festivalul Lalelelor în Istanbul. Iată unde poți să găsești grădinile cu lalele!

Mugurii de lalele, care sunt produși în principal pentru această ocazie în orașul Konya, înfloresc în aprilie și poate ține până în mai, în funcție de vreme. 

Muzeele din Turcia: 4 milioane de vizitatori în primele 3 luni a anului 2024. Care au fost cele mai vizitate muzee

Potrivit unui anunț recent făcut de Ministrul Culturii și Turismului, Mehmet Nuri Ersoy, în special, Muzeul Mevlana din orașul central Konya a atras peste 383.000 de vizitatori, urmat de situl arheologic Hierapolis, din provincia vestică Denizli, cu 259.000 de vizitatori.