luni, noiembrie 28, 2022

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca prețul vieții să fie din ce în ce mai mare.

Lira turcească se află în jur de 17 unități față de dolar și 18 unități față de euro, atingând un nou record din decembrie 2021, iar inflația a atins cel mai mare procentaj din ultimii 24 de ani.

Cu toate acestea, cu lira turcească care valorează în jur de 0,30 de ron, acesta ar putea să constituie un avantaj pentru românii care vin în vacanță în Turcia.

Astfel, i-am întrebat pe români „Cum vi s-au părut prețurile, mai mici sau mai mari ca deobicei, având în vedere criza economică prin care trece țara?”

Valuta a scăzut, dar prețurile au crescut

Mulți dintre români au povestit despre experiența lor de anul acesta din timpul vacanțelor din Turcia, iar majoritatea au susținut că prețurile au crescut considerabil comparativ cu anii trecuți, alții au observat o crește chiar de la o lună la alta.

„Baclavaua cu fistic pe care o cumparam cu 120 lire acum e 250 lire, un suc de rodie proaspăt în loc de 15 lire este 25 lire. Gramul de aur era anul trecut 29-30 euro acum e 40 euro.”, explică o cititoarea Zaman, pe grupul Știri din Turcia.

”Prețuri sunt mai mari cu minim 30%. Am fost și în martie și în mai. În două luni au crescut mult toate.”, a adăugat o altă cititoare.

Mâncarea rămâne ieftină

Cu toate că prețurile au crescut, comparativ cu prețuri din România, Turcia încă rămâne o destinație de vacanță ieftină.

„Mâncarea este încă foarte ieftină pentru turiști. În zona Fatih pe o porție de prepelițe cu garnitura și o sticlă de apă am dat 23 lei. Cu 100 lei mănâncă două persoane de nu te poți ridica de la masă”, ne povestește o cititoare.

„Prețul benzinei este aproape la fel ca la noi, iar în Istanbul la terasa un prânz complet format din supă de linte, felul doi, pe baza de carne de vită, salata, desert și apa m-a costat 85 lire/persoană. La noi in tara nu mănânci un prânz complet cu 25 lei”, explică altcineva.

Diferența este la sume mari

Chiar dacă lira este ieftină, când schimbi banii pentru a avea de cheltuială în vacanță, dacă suma este mică nu se simte o diferență foarte mare comparativ cu alți ani.

„100 euro este în jur 1750 lire, banii de cheltuială pentru un weekend. Se simte diferența dacă schimb o mie de euro”, spun românii.

Turiştii nu vor fi afectați de criza economică

Pentru ca românii să știe la ce să aștepte când merg în vacanță în Turcia, în 2022, reporterii Zaman România au întrebat specialiștii despre influența instabilității lirei turcești.

Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

Astfel, turiștii românii nu au motive de îngrijorare, deși „tarifele pentru vara 2022 sunt ceva mai mari”, explică Anca Teodorescu, proprietar Teron Inter-tur.

„Deprecierea lirei, care afectează foarte mult populația turcă, nu are efecte negative asupra turiștilor. Ofertele de vacanță în sine nu s-au modificat din cauza deprecierii lirei.”, afirmă Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

„Ca turist nu veți simți diferența, pentru că plătești în euro. Oricum plătesc cu un an înainte, deci nu influențează. Influența se vede doar dacă mergi în oraș, dar și acolo, căderea lirei nu reprezintă un dezavantaj. Turiștii de resorturi nu sunt afectați cu nimic.”, explică Andreas, de la Călătorescu.

Istanbul: Cum se menține cultura străveche a cafelei în lumea modernă

Există locuri mai proaste pentru o cafea de dimineață decât la unchiul Mustafa Jean. Stând pe unul dintre scaunele din curtea liniştită de lângă bulevardul Istiklal, îmi dau seama că nu sunt singurul care crede asta: o pisică de stradă şi-a găsit şi ea un loc propriu, ghemuită pe o pernă lângă mine raze. Un zgomot liniștit de cești vine din bucătăria mică din colț.

ONU apel urgent către Turcia! Cazul profesoarei arestate încalcă drepturile omului

La sfârșitul lunii decembrie 2018, o instanță locală a condamnat-o pe Alakuş la șapte ani și șase luni de închisoare sub acuzația de apartenență la o organizație teroristă, pe baza faptului că ea a depus bani la Bank Asya, care a fost afiliată Mișcării Gülen și a descărcat aplicația ByLock pe telefonul ei și a participat la un miting pașnic.

Turcia: Un post de știri a difuzat imagini cu casa unui jurnalist exilat în Suedia

Ca răspuns reporterului TRT Haber, Keneş a postat pe Twitter că crede că Boyraz este un jurnalist tânăr şi fără experienţă şi că îşi distruge propriul nume.

Erdogan a dat mâna cu Sisi, președintele Egiptului

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan a strâns mâna cu omologul său egiptean, Abdel Fattah el-Sisi, cu ocazia Cupei Mondiale din Qatar, pe...

Una dintre cele mai bune călătorii din lume pentru 2023: Istanbul-Sofia Express

Trenul de noapte din Turcia către Bulgaria a început să funcționeze din nou în acest an și a fost votat de Lonely...

Cutremur puternic în Turcia: 1 mort și 45 de răniți

Un cutremur cu magnitudine de 5,9 a avut loc, în dimineața de miercuri, în Turcia, conform presei turce.a

Demirtaș despre explozia din Istanbul: „Focalizați-vă pe fapte ascunse, nu pe este arătat”

În articolul său intitulat „Doar întreb”, Demirtaș a amintit că 52 de kilograme de explozibili au fost găsite într-o mașină de poliție în provincia estică, Yüksekova în martie și a examinat declarațiile ministrului de interne, Süleyman Soylu.

Turcia: Numărul turiștilor a ajuns la 45 de milioane în 10 luni. Nemții pe primul loc

În aceeași perioadă a anului 2021, 2,75 milioane de turişti germani au venit în Turcia. În 2020, această cifră a fost de puțin peste 1 milion.