luni, iunie 20, 2022

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca prețul vieții să fie din ce în ce mai mare.

Lira turcească se află în jur de 17 unități față de dolar și 18 unități față de euro, atingând un nou record din decembrie 2021, iar inflația a atins cel mai mare procentaj din ultimii 24 de ani.

Cu toate acestea, cu lira turcească care valorează în jur de 0,30 de ron, acesta ar putea să constituie un avantaj pentru românii care vin în vacanță în Turcia.

Astfel, i-am întrebat pe români „Cum vi s-au părut prețurile, mai mici sau mai mari ca deobicei, având în vedere criza economică prin care trece țara?”

Valuta a scăzut, dar prețurile au crescut

Mulți dintre români au povestit despre experiența lor de anul acesta din timpul vacanțelor din Turcia, iar majoritatea au susținut că prețurile au crescut considerabil comparativ cu anii trecuți, alții au observat o crește chiar de la o lună la alta.

„Baclavaua cu fistic pe care o cumparam cu 120 lire acum e 250 lire, un suc de rodie proaspăt în loc de 15 lire este 25 lire. Gramul de aur era anul trecut 29-30 euro acum e 40 euro.”, explică o cititoarea Zaman, pe grupul Știri din Turcia.

”Prețuri sunt mai mari cu minim 30%. Am fost și în martie și în mai. În două luni au crescut mult toate.”, a adăugat o altă cititoare.

Mâncarea rămâne ieftină

Cu toate că prețurile au crescut, comparativ cu prețuri din România, Turcia încă rămâne o destinație de vacanță ieftină.

„Mâncarea este încă foarte ieftină pentru turiști. În zona Fatih pe o porție de prepelițe cu garnitura și o sticlă de apă am dat 23 lei. Cu 100 lei mănâncă două persoane de nu te poți ridica de la masă”, ne povestește o cititoare.

„Prețul benzinei este aproape la fel ca la noi, iar în Istanbul la terasa un prânz complet format din supă de linte, felul doi, pe baza de carne de vită, salata, desert și apa m-a costat 85 lire/persoană. La noi in tara nu mănânci un prânz complet cu 25 lei”, explică altcineva.

Diferența este la sume mari

Chiar dacă lira este ieftină, când schimbi banii pentru a avea de cheltuială în vacanță, dacă suma este mică nu se simte o diferență foarte mare comparativ cu alți ani.

„100 euro este în jur 1750 lire, banii de cheltuială pentru un weekend. Se simte diferența dacă schimb o mie de euro”, spun românii.

Turiştii nu vor fi afectați de criza economică

Pentru ca românii să știe la ce să aștepte când merg în vacanță în Turcia, în 2022, reporterii Zaman România au întrebat specialiștii despre influența instabilității lirei turcești.

Astfel, turiștii românii nu au motive de îngrijorare, deși „tarifele pentru vara 2022 sunt ceva mai mari”, explică Anca Teodorescu, proprietar Teron Inter-tur.

„Deprecierea lirei, care afectează foarte mult populația turcă, nu are efecte negative asupra turiștilor. Ofertele de vacanță în sine nu s-au modificat din cauza deprecierii lirei.”, afirmă Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

„Ca turist nu veți simți diferența, pentru că plătești în euro. Oricum plătesc cu un an înainte, deci nu influențează. Influența se vede doar dacă mergi în oraș, dar și acolo, căderea lirei nu reprezintă un dezavantaj. Turiștii de resorturi nu sunt afectați cu nimic.”, explică Andreas, de la Călătorescu.

Vedetă din Turcia criticată dur după ce a spus că iubește Grecia

O faimoasă actriță din Turcia a fost vizată de mass-media pro-guvernamentală după ce a spus că iubește Grecia.

Sondaj: Partidul lui Erdogan nu reușește să câștige votul tinerilor

Ali Kulat, șeful companiei de consultanță MAK, explică că cetățenii din grupa de vârstă 18-30 de ani din Turcia sunt nemulțumiți de politicile actualului guvern.

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca...

ANALIZA: Vrea oare Erdogan cu adevărat să opune veto aderării Suediei și Finlandei la NATO?

circumstanțe, ar putea Erdoğan să pună veto cererilor Suediei și Finlandei de aderare la NATO? Cât de importantă este apartenența Finlandei și a Suediei la NATO?

Erdogan vrea să schimbe numele Turkish Airlines. Iată noul nume propus

Türkiye este modul în care se pronunță numele țării în turcă. Mișcarea este văzută ca parte a eforturilor Turciei de a se separa de Turkey, care înseamnă curcan în engleză și de a-și crește „valoarea mărcii”.

Criza cerealelor. Turcia vrea ONU, Rusia și Ucraina la aceeași masă de întâlnire

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, a informat miercuri că milioane de tone de grâu sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar ONU a prezentat un plan de facilitare a exporturilor.