vineri, iulie 26, 2024

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca prețul vieții să fie din ce în ce mai mare.

Lira turcească se află în jur de 17 unități față de dolar și 18 unități față de euro, atingând un nou record din decembrie 2021, iar inflația a atins cel mai mare procentaj din ultimii 24 de ani.

Cu toate acestea, cu lira turcească care valorează în jur de 0,30 de ron, acesta ar putea să constituie un avantaj pentru românii care vin în vacanță în Turcia.

Astfel, i-am întrebat pe români „Cum vi s-au părut prețurile, mai mici sau mai mari ca deobicei, având în vedere criza economică prin care trece țara?”

Valuta a scăzut, dar prețurile au crescut

Mulți dintre români au povestit despre experiența lor de anul acesta din timpul vacanțelor din Turcia, iar majoritatea au susținut că prețurile au crescut considerabil comparativ cu anii trecuți, alții au observat o crește chiar de la o lună la alta.

„Baclavaua cu fistic pe care o cumparam cu 120 lire acum e 250 lire, un suc de rodie proaspăt în loc de 15 lire este 25 lire. Gramul de aur era anul trecut 29-30 euro acum e 40 euro.”, explică o cititoarea Zaman, pe grupul Știri din Turcia.

”Prețuri sunt mai mari cu minim 30%. Am fost și în martie și în mai. În două luni au crescut mult toate.”, a adăugat o altă cititoare.

Mâncarea rămâne ieftină

Cu toate că prețurile au crescut, comparativ cu prețuri din România, Turcia încă rămâne o destinație de vacanță ieftină.

„Mâncarea este încă foarte ieftină pentru turiști. În zona Fatih pe o porție de prepelițe cu garnitura și o sticlă de apă am dat 23 lei. Cu 100 lei mănâncă două persoane de nu te poți ridica de la masă”, ne povestește o cititoare.

„Prețul benzinei este aproape la fel ca la noi, iar în Istanbul la terasa un prânz complet format din supă de linte, felul doi, pe baza de carne de vită, salata, desert și apa m-a costat 85 lire/persoană. La noi in tara nu mănânci un prânz complet cu 25 lei”, explică altcineva.

Diferența este la sume mari

Chiar dacă lira este ieftină, când schimbi banii pentru a avea de cheltuială în vacanță, dacă suma este mică nu se simte o diferență foarte mare comparativ cu alți ani.

„100 euro este în jur 1750 lire, banii de cheltuială pentru un weekend. Se simte diferența dacă schimb o mie de euro”, spun românii.

Turiştii nu vor fi afectați de criza economică

Pentru ca românii să știe la ce să aștepte când merg în vacanță în Turcia, în 2022, reporterii Zaman România au întrebat specialiștii despre influența instabilității lirei turcești.

Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

Astfel, turiștii românii nu au motive de îngrijorare, deși „tarifele pentru vara 2022 sunt ceva mai mari”, explică Anca Teodorescu, proprietar Teron Inter-tur.

„Deprecierea lirei, care afectează foarte mult populația turcă, nu are efecte negative asupra turiștilor. Ofertele de vacanță în sine nu s-au modificat din cauza deprecierii lirei.”, afirmă Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

„Ca turist nu veți simți diferența, pentru că plătești în euro. Oricum plătesc cu un an înainte, deci nu influențează. Influența se vede doar dacă mergi în oraș, dar și acolo, căderea lirei nu reprezintă un dezavantaj. Turiștii de resorturi nu sunt afectați cu nimic.”, explică Andreas, de la Călătorescu.

Anatolian Food Fest în premieră la Alba Iulia! Bunătăți turcești pe ritmuri orientale

Din 26 iulie până pe 28 iulie, albaiulieni sunt așteptăm la Cetatea Alba Carolina cu bunătăți tradiționale turcești, precum lahmacun, gozleme, diferite tipuri de Kebab, și bineînțeles, deserturi precum: baclava, înghețată turcească, cataif, care merg perfect cu o cafea la nisip sau un șerbet.

Reacții internaționale după anunțul de retragere a lui Biden. Declarația Rusiei și glumele internauților

Președintele american, Joe Biden a anunțat că acesta va renunța la candidatura pentru un nou mandat la alegerile din 5 noiembrie, într-o postare pe platforma X, pe 21 iulie,

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului döner

Germania și Turcia și-au încrucișat spadele din cauza kebabului doner, Berlinul făcând apel la încercarea Ankarei de a acorda îndrăgitului aliment stradal...

„Cea mai frumoasă motociclistă” a murit într-un accident rutier în Turcia

Tatyana Ozolina, care este cunoscută drept MotoTanya călătorea între Mugla, un oraș din sud-vestul Turciei și populara stațiune Bodrum, când a avut loc accidentul.

Turcia: Situația câinilor fără stăpâni. Decizia guvernului în privința controversatului proiect de lege

Legislația propusă, introdusă de Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ și aflată în dezbatere de Comisia parlamentară pentru agricultură, silvicultură și afaceri rurale, urmărește să adune câinii fără stăpân și să-i adăpostească până când vor putea fi adoptați.

TurkStat: Creștere cu 53 la sută în 2023 a oamenilor care se mută în afara Turciei

Potrivit TurkStat, 55,2% dintre cele 714.579 de persoane care s-au mutat din Turcia în alte țări în 2023 erau bărbați, în timp ce 44,8% erau femei. În total, 291.377 erau cetățeni turci și 423.202 erau străini.

Turcia: Proeminent afacerist decedat în închisoare din cauza căldurii excesive și a supraaglomerării

İşgüder a fost arestat acum două luni şi jumătate, fiind acuzat că a participat la predici religioase organizate de mișcare și că a mers în pelerinaj cu presupuși membri care au fost concediați de la locul de muncă prin decrete guvernamentale în timpul epurărilor în urma unei tentative eșuate de lovitură de stat din 15 iulie 2016.