vineri, martie 31, 2023

Cum îi afectează criza economică din Turcia pe turiștii români?

Turcia trece printr-o criză economică în care inflația și valoarea lirei ajungând la niveluri istorice și îi șochează pe turci, făcând ca prețul vieții să fie din ce în ce mai mare.

Lira turcească se află în jur de 17 unități față de dolar și 18 unități față de euro, atingând un nou record din decembrie 2021, iar inflația a atins cel mai mare procentaj din ultimii 24 de ani.

Cu toate acestea, cu lira turcească care valorează în jur de 0,30 de ron, acesta ar putea să constituie un avantaj pentru românii care vin în vacanță în Turcia.

Astfel, i-am întrebat pe români „Cum vi s-au părut prețurile, mai mici sau mai mari ca deobicei, având în vedere criza economică prin care trece țara?”

Valuta a scăzut, dar prețurile au crescut

Mulți dintre români au povestit despre experiența lor de anul acesta din timpul vacanțelor din Turcia, iar majoritatea au susținut că prețurile au crescut considerabil comparativ cu anii trecuți, alții au observat o crește chiar de la o lună la alta.

„Baclavaua cu fistic pe care o cumparam cu 120 lire acum e 250 lire, un suc de rodie proaspăt în loc de 15 lire este 25 lire. Gramul de aur era anul trecut 29-30 euro acum e 40 euro.”, explică o cititoarea Zaman, pe grupul Știri din Turcia.

”Prețuri sunt mai mari cu minim 30%. Am fost și în martie și în mai. În două luni au crescut mult toate.”, a adăugat o altă cititoare.

Mâncarea rămâne ieftină

Cu toate că prețurile au crescut, comparativ cu prețuri din România, Turcia încă rămâne o destinație de vacanță ieftină.

„Mâncarea este încă foarte ieftină pentru turiști. În zona Fatih pe o porție de prepelițe cu garnitura și o sticlă de apă am dat 23 lei. Cu 100 lei mănâncă două persoane de nu te poți ridica de la masă”, ne povestește o cititoare.

„Prețul benzinei este aproape la fel ca la noi, iar în Istanbul la terasa un prânz complet format din supă de linte, felul doi, pe baza de carne de vită, salata, desert și apa m-a costat 85 lire/persoană. La noi in tara nu mănânci un prânz complet cu 25 lei”, explică altcineva.

Diferența este la sume mari

Chiar dacă lira este ieftină, când schimbi banii pentru a avea de cheltuială în vacanță, dacă suma este mică nu se simte o diferență foarte mare comparativ cu alți ani.

„100 euro este în jur 1750 lire, banii de cheltuială pentru un weekend. Se simte diferența dacă schimb o mie de euro”, spun românii.

Turiştii nu vor fi afectați de criza economică

Pentru ca românii să știe la ce să aștepte când merg în vacanță în Turcia, în 2022, reporterii Zaman România au întrebat specialiștii despre influența instabilității lirei turcești.

Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

Astfel, turiștii românii nu au motive de îngrijorare, deși „tarifele pentru vara 2022 sunt ceva mai mari”, explică Anca Teodorescu, proprietar Teron Inter-tur.

„Deprecierea lirei, care afectează foarte mult populația turcă, nu are efecte negative asupra turiștilor. Ofertele de vacanță în sine nu s-au modificat din cauza deprecierii lirei.”, afirmă Mădălina Balaiban, fondatoarea Hello Holidays.

„Ca turist nu veți simți diferența, pentru că plătești în euro. Oricum plătesc cu un an înainte, deci nu influențează. Influența se vede doar dacă mergi în oraș, dar și acolo, căderea lirei nu reprezintă un dezavantaj. Turiștii de resorturi nu sunt afectați cu nimic.”, explică Andreas, de la Călătorescu.

Alegerile din Turcia sunt mai vulnerabile decât cele din Zimbabwe și Pakistan

Potrivit noului index al Freedom House, care își propune să investigheze relația dintre platformele digitale și integritatea alegerilor, Turcia este una dintre mai vulnerabile țările din lume.

27 martie, ultima zi în care se poate depune candidatura. Un faimos actor vrea să fie deputat

27 martie este ultima zi în care candidații vor fi desemnați de alegătorii care încearcă să adune 100 de mii de semnături,...

Dacia Duster va fi produs în Turcia!  200.000 de mașini pe an vor ieși din uzina din Bursa

Potrivit reportajului special al jurnalistului Emre Özpeynirci, care ia pulsul industriei auto, Oyak Renault s-a angajat la producția popularului SUV model Duster de la Dacia și își propune ca 200.000 de mașini să fie produse anual în provincia Bursa.

Scenariile AI cu Erdogan au ajuns virale. Iată imaginile în cazul în care câștigă sau pierde alegerile

Platforma de documentare turcă, 140journos, a creat cu ajutorul programele de inteligență artificială, viața post-electorală a președintelui Recep Tayyip Erdogan

Turcii nu l-au ascultat pe Erdogan! Rata fertilității a scăzut cel mai mult din Europa

În ultimii 20 de ani, s-a înregistrat o creștere cu 7% a ratei totale de fertilitate în Europa, țara cu cea mai mare rată totală de fertilitate din Europa în 2021 a fost Franța cu 1,84.

190 de miliarde de vânzări către străini: Cumpărarea unei case în Turcia a devenit un vis pentru cetățeni

Deputatul CHP İzmir, Özcan Purçu a înaintat o întrebare către Ministeru Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice cu privire la vânzarea de locuințe către străini.

Erdogan a promis creștere a salariului minim în iulie. Prețurile la gaz și curent vor scădea

Turcia a majorat salariul minim cu aproximativ 54,66% la 8.506 lire (444 dolari) în prima lună a anului 2023. În iulie 2022, salariul minim a crescut cu 30% pentru a doua oară în 2022, în fața inflației ridicate.

Kılıçdaroğlu și-a lansează campania electorală. Mărțișorul folosit ca simbol:„Îți promit că primăvara va veni din nou”

În videoclip, Kılıçdaroğlu a spus „Vă promit, o Turcie care îi iubește și îi respectă pe cei care sunt diferiți așa cum sunt. O Turcie căreia îi place să trăiască.”, susține politicianul.