vineri, iunie 21, 2024

Turcia: Cea mai mare rată de inflație din ultimii 24 de ani 

Institutului de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că inflația a fost de 73,5 la sută în luna mai, fiind cea mai mare rată din ultimii 24 de ani, conform presei turcești.

Inflația anuală în aprilie a fost de 69,97 la sută, iar în luna mai a crescut cu 2,98 la sută. Așteptările lunare privind inflația ale economiștilor chestionați de agenția de presă Reuters a fost de 4,8 la sută.

Cea mai mare creștere a inflației anuale a fost în transporturi cu 107,62 la sută. Urmate de de alimentele și băuturile nealcoolice cu 91,63 la sută, iar bunurile de uz casnic cu 82,08 la sută.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), inflația anuală în luna mai a fost de 160%.

Diferența record între inflația de consum și cea de producător. În timp ce inflația de consum a fost cea mai mare înregistrată din 1998, inflația de producători a înregistrat cel mai ridicat nivel din 1995, ajungând la 132,16 la sută.

Turcia are cea mai mare rată de inflație

Potrivit știrilor Bloomberg HT, Turcia are de departe țara cu cea mai mare inflație din cele mai mari 20 de economii din lume.

Argentina, care se lupta cu criza economică de multă vreme, s-a clasat pe locul al doilea cu 51,27 la sută, după Turcia.

20% la sfâșitul anului 2023

Cu toate acestea, ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nurettin Nebati a susținut că inflația va atinge vârful în ianuarie, iar la sfâșitul anului 2023 va ajunge la 19,9 la sută, Cumhuriyet.com.

„Am fi putut lua măsuri foarte drastice pentru a reduce inflația. Am crește dobânzile. Producția ar înceta atunci. Pe de altă parte, am preferat producția și creșterea. Producătorii și exportatorii profită de acest sistem. Dar facem aranjamente pentru a crește veniturile cetățenilor noștri cu venituri mici. Astfel, încercăm să-i protejăm împotriva inflației.”, a susținut Nebati, pe 6 iunie.

Erdogan încearcă să se apropie de CHP, din opoziție. Mesajul inelului lui Bahçeli, aliatul AKP

Erdoğan a cerut sprijin pentru o „nouă constituție”, în timp ce Özel a adus în discuție probleme economice, numiri de primar și decizii judiciare controversate, în special procesul Gezi.

Peste 550 de pelerini au murit la Mecca, din cauza temperaturii care depășește 50 de grade

„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni mortale în timpul unei zdrobiri minore de mulțime, a spus unul dintre diplomați arabi, adăugând că cifra totală provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem, din Mecca.

Turcia. Cheltuieli de nuntă s-au dublat. În media 450.000 de lire costă o nuntă

Când s-au adăugat cheltuieli suplimentare, cum ar fi noaptea de henna, rochia de mireasă, costumul de mire, coaforul și fotografia, cheltuielile medii pentru nuntă au ajuns la 450.000 de lire (12.849 de euro).

Turcii se luptă să-și permită animale de sacrificiu pe fondul inflației ridicate

Familiile turcești se luptă să-și permită tradiționalul animalului de sacrificiu de Kurban Bayram, din cauza inflației, conform Turkish Minutes.

 Insulele Prinților: Arestări după protestul împotriva introducerii microbuzelor

Municipalitatea Metropolitană Istanbul, condusă de principala opoziție, pe 15 iunie a început să opereze microbuze electrice în insulele istorice, în ciuda tuturor obiecțiilor și protestelor localnicilor.

Turcia: Hotelul pentru animale a fost luat prin asalt în vacanța de 9 zile de Kurban Bayram

„Ne-am gândit la orice, de la zone interioare, exterioare și spații verzi până la zone acvatice pentru câini. Toate animalele de companie au camerele lor individuale și zonele de depozitare.”, susține Tuba Bașsevinç, managerul hotelului.

Turcii au cheltuit cel mai mult pe locuințe în 2023: TurkStat

Conform rezultatelor „Sondajului asupra bugetului gospodăriilor din 2023”, suma cheltuită de gospodării pentru locuințe a fost mai mare decât orice alt element de cheltuieli.

Turcia: Un bărbat, în vârstă de 45 de ani, a murit după ce și-a făcut transplant de păr

Sirianul Yasin Dibo, tatăl a cinci copii, care locuiește în Kahramanmaraş, a murit după operația de transplant de păr într-un spital din provincia Gaziantep.