marți, iunie 7, 2022

Turcia: Cea mai mare rată de inflație din ultimii 24 de ani 

Institutului de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că inflația a fost de 73,5 la sută în luna mai, fiind cea mai mare rată din ultimii 24 de ani, conform presei turcești.

Inflația anuală în aprilie a fost de 69,97 la sută, iar în luna mai a crescut cu 2,98 la sută. Așteptările lunare privind inflația ale economiștilor chestionați de agenția de presă Reuters a fost de 4,8 la sută.

Cea mai mare creștere a inflației anuale a fost în transporturi cu 107,62 la sută. Urmate de de alimentele și băuturile nealcoolice cu 91,63 la sută, iar bunurile de uz casnic cu 82,08 la sută.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), inflația anuală în luna mai a fost de 160%.

Diferența record între inflația de consum și cea de producător. În timp ce inflația de consum a fost cea mai mare înregistrată din 1998, inflația de producători a înregistrat cel mai ridicat nivel din 1995, ajungând la 132,16 la sută.

Turcia are cea mai mare rată de inflație

Potrivit știrilor Bloomberg HT, Turcia are de departe țara cu cea mai mare inflație din cele mai mari 20 de economii din lume.

Argentina, care se lupta cu criza economică de multă vreme, s-a clasat pe locul al doilea cu 51,27 la sută, după Turcia.

20% la sfâșitul anului 2023

Cu toate acestea, ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nurettin Nebati a susținut că inflația va atinge vârful în ianuarie, iar la sfâșitul anului 2023 va ajunge la 19,9 la sută, Cumhuriyet.com.

„Am fi putut lua măsuri foarte drastice pentru a reduce inflația. Am crește dobânzile. Producția ar înceta atunci. Pe de altă parte, am preferat producția și creșterea. Producătorii și exportatorii profită de acest sistem. Dar facem aranjamente pentru a crește veniturile cetățenilor noștri cu venituri mici. Astfel, încercăm să-i protejăm împotriva inflației.”, a susținut Nebati, pe 6 iunie.

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal

Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi,

Turcia: Cea mai mare rată de inflație din ultimii 24 de ani 

Inflația anuală în aprilie a fost de 69,97 la sută, iar în luna mai a crescut cu 2,98 la sută. Așteptările lunare privind inflația ale economiștilor chestionați de agenția de presă Reuters a fost de 4,8 la sută.

Mărturisirile șocante a unui fost academician torturat de poliție:„Am fost bătuți până am leșinat.”,

Bayındır a fost obligat să aștepte toată noaptea cu mâinile legate în spate și cu fața la perete și a spus că ofițerii de poliție l-au insultat și nu le-au dat mâncare sau apă. El a adăugat că poliția avea măști și că fețele nu erau vizibile.

Politician din opoziție pus după gratii și eliberat în aceeași zi, sub acuzații de insultă a președintelui

Sentința împotriva lui Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul, îi interzice, de asemenea, să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Turcia: Peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara lor

„Creșterea acestei cifre depinde de stabilizarea regiunii și de asigurarea de adăposturi pentru oamenii de acolo.  Conform celor mai recente date, 503.150 de sirieni s-au întors în țara lor în mod voluntar”, susține Soylu.

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-un discurs de pe 1 iunie, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.