sâmbătă, decembrie 2, 2023

Turcia: Cea mai mare rată de inflație din ultimii 24 de ani 

Institutului de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că inflația a fost de 73,5 la sută în luna mai, fiind cea mai mare rată din ultimii 24 de ani, conform presei turcești.

Inflația anuală în aprilie a fost de 69,97 la sută, iar în luna mai a crescut cu 2,98 la sută. Așteptările lunare privind inflația ale economiștilor chestionați de agenția de presă Reuters a fost de 4,8 la sută.

Cea mai mare creștere a inflației anuale a fost în transporturi cu 107,62 la sută. Urmate de de alimentele și băuturile nealcoolice cu 91,63 la sută, iar bunurile de uz casnic cu 82,08 la sută.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), inflația anuală în luna mai a fost de 160%.

Diferența record între inflația de consum și cea de producător. În timp ce inflația de consum a fost cea mai mare înregistrată din 1998, inflația de producători a înregistrat cel mai ridicat nivel din 1995, ajungând la 132,16 la sută.

Turcia are cea mai mare rată de inflație

Potrivit știrilor Bloomberg HT, Turcia are de departe țara cu cea mai mare inflație din cele mai mari 20 de economii din lume.

Argentina, care se lupta cu criza economică de multă vreme, s-a clasat pe locul al doilea cu 51,27 la sută, după Turcia.

20% la sfâșitul anului 2023

Cu toate acestea, ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nurettin Nebati a susținut că inflația va atinge vârful în ianuarie, iar la sfâșitul anului 2023 va ajunge la 19,9 la sută, Cumhuriyet.com.

„Am fi putut lua măsuri foarte drastice pentru a reduce inflația. Am crește dobânzile. Producția ar înceta atunci. Pe de altă parte, am preferat producția și creșterea. Producătorii și exportatorii profită de acest sistem. Dar facem aranjamente pentru a crește veniturile cetățenilor noștri cu venituri mici. Astfel, încercăm să-i protejăm împotriva inflației.”, a susținut Nebati, pe 6 iunie.

VIDEO: O bucată de beton s-a prăbușit în Hagia Sofia, la un metru de oameni

Experții au avertizat că restaurarea urgentă este necesară și că nu ar putea supraviețui unui potențial cutremur.

Povestea unei avocate, închise pentru terorism, dezvăluie situația copiilor care își însoțesc mamele în închisorile

Avocată care a făcut parte din Baroului din Istanbul, Hendekci a fost închisă la sfârșitul anului 2017, când fiica ei avea doar trei luni. În spatele gratiilor, ea a avut de-a face cu un gardian agresiv care a numit-o „teroristă” deși nu fusese condamnată pentru nicio crimă la momentul respectiv.

Turcia: Coasta Mării Negre, care a costat peste 4,2 de miliarde de dolari, a fost înghițită de ape

Creșterea apelor mării după ploile abundente a făcut autostrada inutilizabilă și multe vehicule au rămas blocate în mijlocul valurilor.

Belgia: Conferința„ Crimes Against Humanity”, organizată de victimele puciului din Turcia

O conferința pentru drepturile omului, organizată de profesori universitari turci, victimele ale puciului eșuat din 2016, a reunit experți pentru a discuta probleme critice ale drepturilor omului la nivel global, conform presei internaționale.

Portret de campion: Andrei-Darius Dragomir, medaliat cu aur la Astronomie și Fizică

Încă de după probe știam că există o posibilitate să iau locul 1, deoarece simțeam că m-am descurcat și știam că nu sunt așa mulți participanți ca la alte olimpiade