sâmbătă, februarie 4, 2023

Turcia: Cea mai mare rată de inflație din ultimii 24 de ani 

Institutului de Statistică din Turcia (TUIK) a anunțat că inflația a fost de 73,5 la sută în luna mai, fiind cea mai mare rată din ultimii 24 de ani, conform presei turcești.

Inflația anuală în aprilie a fost de 69,97 la sută, iar în luna mai a crescut cu 2,98 la sută. Așteptările lunare privind inflația ale economiștilor chestionați de agenția de presă Reuters a fost de 4,8 la sută.

Cea mai mare creștere a inflației anuale a fost în transporturi cu 107,62 la sută. Urmate de de alimentele și băuturile nealcoolice cu 91,63 la sută, iar bunurile de uz casnic cu 82,08 la sută.

Potrivit Grupului de Cercetare a Inflației (ENAG), inflația anuală în luna mai a fost de 160%.

Diferența record între inflația de consum și cea de producător. În timp ce inflația de consum a fost cea mai mare înregistrată din 1998, inflația de producători a înregistrat cel mai ridicat nivel din 1995, ajungând la 132,16 la sută.

Turcia are cea mai mare rată de inflație

Potrivit știrilor Bloomberg HT, Turcia are de departe țara cu cea mai mare inflație din cele mai mari 20 de economii din lume.

Argentina, care se lupta cu criza economică de multă vreme, s-a clasat pe locul al doilea cu 51,27 la sută, după Turcia.

20% la sfâșitul anului 2023

Cu toate acestea, ministrul Trezoreriei și Finanțelor, Nurettin Nebati a susținut că inflația va atinge vârful în ianuarie, iar la sfâșitul anului 2023 va ajunge la 19,9 la sută, Cumhuriyet.com.

„Am fi putut lua măsuri foarte drastice pentru a reduce inflația. Am crește dobânzile. Producția ar înceta atunci. Pe de altă parte, am preferat producția și creșterea. Producătorii și exportatorii profită de acest sistem. Dar facem aranjamente pentru a crește veniturile cetățenilor noștri cu venituri mici. Astfel, încercăm să-i protejăm împotriva inflației.”, a susținut Nebati, pe 6 iunie.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.