sâmbătă, februarie 4, 2023

De ce și-a schimbat Turcia numele?„Rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză”

Națiunile Unite care acceptă cererea Turciei de a-și schimba numele în “Türkiye”așa cum este scris și pronunțat în turcă va cere acum organizațiilor internaționale să folosească noul nume, conform Ahval News.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan consideră că noul nume exprimă cultura și valorile poporului turc în cel mai bun mod, în timp ce Sinan Ülgen a declarat pentru CNN că ar îndepărta țara și de asocierea colocvială a fostului nume cu „eșecul”. Oricum pentru publicul larg, „probabil ar dura mulți ani” pentru a face schimbarea.

Criza economică a dus la dorința de a schimba numele

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că schimbarea va crește „valoarea mărcii” a țării.

Francesco Siccardi de la Carnegie Europe a declarat pentru CNN că schimbarea ar putea fi înțeleasă ca o altă intervenție guvernamentală către alegătorii naționaliști înaintea alegerilor cruciale din 2023.

„Decizia privind schimbarea numelui a fost anunțată în decembrie anul trecut, când președintele Erdogan a fost pe urmă în toate sondajele de opinie și țara traversa una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 20 de ani”, a declarat Siccardi pentru CNN.

Potrivit analistului, numele nou ar fi un argument suplimentar pentru o țară mai puternică, mai tradițională pentru președinte.

Turcia este, de asemenea, numele adoptat de națiunea în vârstă în 1923, când republica a fost fondată oficial, lăsând complet în urmă Imperiul Otoman. Aducerea numelui din nou în lumina reflectoarelor ar „cimenta locul lui Erdogan în istoria Turciei alături de tatăl fondator al republicii, Mustafa Kemal Ataturk”, explică Siccardi.

Siccardi adaugă că rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză, arătând spre convertirea catedralei bizantine Hagia Sofia într-o moschee în 2020.

„În absența unor politici concrete care să gestioneze problemele economice și politice ale țării, Erdogan caută salvarea în politicile identitare populiste”, susține specialistul.

O mișcare similară către tradiție a fost impulsul lui Erdogan de a înlocui covoarele roșii și alte utilizări ale culorii cu culoarea turcoaz, începând cu uniformele soldaților de ceremonia și covoarele din clădirile oficiale în 2013.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Ce ar însemna ca Erdogan să piardă alegerile prezidențiale?

Criza economică din Turcia a pus în pericol lunga domnie a lui Erdogan. Pe măsură ce prețurile au crescut, președintele a continuat să reducă ratele dobânzilor, răsturnând teoria economică și conducând prețurile mai mari.

Conferință despre toleranță. Dumitru Borțun: „Conviețuirea este cea mai grea meserie din lume” 

Zeci de tineri bucureșteni au participat la conferința ,,Toleranța și Rolul ei în Perioada Contemporană”, desfășurată pe 2 februarie, la ARCUB.

CEDO a decis! Turcia trebuie să plătească peste 12.000 de euro daune morale unui jurnalist

Turcia a încălcat articolele 5 (1), (3), (4), (5) și 10 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului în cazul unui jurnalist care a fost arestat de un tribunal turc în urma unei tentative de lovitură de stat în 2016.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Harta corupție: Turcia a avut cel mai mic punctaj din ultimii 10 ani

Harta corupției la nivel mondial situează Turcia cu cinci locuri mai jos, după ce reușit să obțină 34 de puncte din 100 în 2022, pierzând 2 puncte într-un an, având cel mai mic scor din ultimii zece ani.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...