luni, iunie 6, 2022

De ce și-a schimbat Turcia numele?„Rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză”

Națiunile Unite care acceptă cererea Turciei de a-și schimba numele în “Türkiye”așa cum este scris și pronunțat în turcă va cere acum organizațiilor internaționale să folosească noul nume, conform Ahval News.

Președintele Recep Tayyip Erdoğan consideră că noul nume exprimă cultura și valorile poporului turc în cel mai bun mod, în timp ce Sinan Ülgen a declarat pentru CNN că ar îndepărta țara și de asocierea colocvială a fostului nume cu „eșecul”. Oricum pentru publicul larg, „probabil ar dura mulți ani” pentru a face schimbarea.

Criza economică a dus la dorința de a schimba numele

Ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a declarat că schimbarea va crește „valoarea mărcii” a țării.

Francesco Siccardi de la Carnegie Europe a declarat pentru CNN că schimbarea ar putea fi înțeleasă ca o altă intervenție guvernamentală către alegătorii naționaliști înaintea alegerilor cruciale din 2023.

„Decizia privind schimbarea numelui a fost anunțată în decembrie anul trecut, când președintele Erdogan a fost pe urmă în toate sondajele de opinie și țara traversa una dintre cele mai grave crize economice din ultimii 20 de ani”, a declarat Siccardi pentru CNN.

Potrivit analistului, numele nou ar fi un argument suplimentar pentru o țară mai puternică, mai tradițională pentru președinte.

Turcia este, de asemenea, numele adoptat de națiunea în vârstă în 1923, când republica a fost fondată oficial, lăsând complet în urmă Imperiul Otoman. Aducerea numelui din nou în lumina reflectoarelor ar „cimenta locul lui Erdogan în istoria Turciei alături de tatăl fondator al republicii, Mustafa Kemal Ataturk”, explică Siccardi.

Siccardi adaugă că rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză, arătând spre convertirea catedralei bizantine Hagia Sofia într-o moschee în 2020.

„În absența unor politici concrete care să gestioneze problemele economice și politice ale țării, Erdogan caută salvarea în politicile identitare populiste”, susține specialistul.

O mișcare similară către tradiție a fost impulsul lui Erdogan de a înlocui covoarele roșii și alte utilizări ale culorii cu culoarea turcoaz, începând cu uniformele soldaților de ceremonia și covoarele din clădirile oficiale în 2013.

De ce și-a schimbat Turcia numele?„Rebranding-ul nu este prima dată când președintele face un pas populist într-un moment de criză”

Francesco Siccardi de la Carnegie Europe a declarat pentru CNN că schimbarea ar putea fi înțeleasă ca o altă intervenție guvernamentală către alegătorii naționaliști înaintea alegerilor cruciale din 2023.

Turcii sunt în șoc. Prețurile au crescut peste noapte la gaz, combustibil și alimente de bază

Turcii au fost șocați când prețurile la gaze, electricitate, combustibil și alimentele de bază au crescut peste noapte, de pe data de 1 iunie până pe 2 iunie.

Politician din opoziție pus după gratii și eliberat în aceeași zi, sub acuzații de insultă a președintelui

Sentința împotriva lui Canan Kaftancıoğlu, care conduce Partidul Popular Republican (CHP) din Istanbul, îi interzice, de asemenea, să candideze la alegerile legislative și prezidențiale de anul viitor.

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Cazul fostului președinte al Consiliului Electoral Suprem (YSK) Sadi Güven și al președintelui municipalității metropolitane Istanbul (İBB) Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că ar fi insultat membrii consiliului de administrație, a început astăzi să fie audiat la Tribunalul Penal de Primă Instanță din Anatolia. 

Turcia: Peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara lor

„Creșterea acestei cifre depinde de stabilizarea regiunii și de asigurarea de adăposturi pentru oamenii de acolo.  Conform celor mai recente date, 503.150 de sirieni s-au întors în țara lor în mod voluntar”, susține Soylu.

Mărturisirile șocante a unui fost academician torturat de poliție:„Am fost bătuți până am leșinat.”,

Bayındır a fost obligat să aștepte toată noaptea cu mâinile legate în spate și cu fața la perete și a spus că ofițerii de poliție l-au insultat și nu le-au dat mâncare sau apă. El a adăugat că poliția avea măști și că fețele nu erau vizibile.

Ce a rezolvat Erdogan înjurând într-un discurs despre Gezi Park?: „Sunt corupți, sunt curve”

Președintele Recep Tayyip Erdoğan, într-un discurs de pe 1 iunie, a înjurat într-un discurs despre evenimentele din 2013.

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.