miercuri, februarie 1, 2023

Mărturisirile șocante a unui fost academician torturat de poliție:„Am fost bătuți până am leșinat.”,


Un fost academician din Ankara a declarat într-o scrisoare publică că a fost torturat cu brutalitate la Departamentul de Poliţie din Ankara, după ce a fost reţinut ca parte e activităților de epurare a guvernului turc, conform Stockholm Center for Freedome.

În scrisoarea publicată de Bold Medya, Muhammed Savaş Bayındır, un fost universitar la Facultatea de drept, din cadrul Universității Gazi din Ankara a mărturisit că a fost reținut pe 20 iulie 2016 și dus într-o sală de sport care a fost folosită de filiala antiterorism a poliției. 

Bayındır a fost obligat să aștepte toată noaptea cu mâinile legate în spate și cu fața la perete și a spus că ofițerii de poliție l-au insultat și nu le-au dat mâncare sau apă. El a adăugat că poliția avea măști și că fețele nu erau vizibile.

Dimineața, Bayındır a primit ordin să se dezbrace și i s-a înmânat o uniformă portocalie. Apoi i s-a spus să îngenuncheze și să aștepte ore întregi în acea poziție, în timp ce a trebuit să  asculte discursurile președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

„Îmi amintesc mirosul de sânge și transpirație din hol. Am văzut pete de sânge pe pereți. Ofițerii militari erau în mod constant bătuți, insultați și umiliți. Unii aveau fălcile sparte, alții aveau brațe rupte sau alte membre”, susține academicianul.

15 zile de tortură

Baydir a mai spus că a fost dus într-o cameră murdară, unde a fost bătut cu bastonul. Acesta a fost stropit cu apă, dezbrăcat și bătut în continuare.

 „Pe lângă durerea fizică, m-am simțit extrem de umilit. Timp de 15 zile am fost loviti cu piciorul, pălmuiți și insultaț. Am fost bătuți până am leșinat.”, adăugat bărbatul. 

Baydir a adăugat că dormeau pe podeaua goală și luminile erau aprinse în permanență. El a explicat că uneori, polițiștii veneau noaptea și începeau să strige la întâmplare pentru a-i trezi. 

Deținuții au primit doar 50 de grame de pâine și 20 de grame de brânză de două ori pe zi. După un timp, Bayındır a început să se confrunte cu greață și amețeli din cauza lipsei de mâncare. Până la sfârșitul celor 28 de zile de detenție, Bayındır a slăbit 15 kilograme.

Forțat să semneze o declarație falsă

După aproape o lună de detenție, Baydir a fost dus într-o cameră de la subsol pentru audieri, unde ofițerii de poliție l-au forțat să semneze o declarație falsă. Când a fost dus în cele din urmă la tribunal,  procurorul a respins declarațiile despre tortură.

Bayındır a spus că încearcă să uite ce s-a întâmplat în detenție, dar că nu va putea uita niciodată țipetele celor torturați.

După o lună de detenție, Baydır a apărut în instanță și a fost arestat pentru legături cu Mișcarea Gülen. El a fost acuzat că și-a trimis copiii la o școală privată afiliată mișcării. Bayındır a fost trimis la închisoarea Sincan din Ankara, unde a fost ținut timp de 19 luni.

Baydir a fost în cele din urmă achitat de toate acuzațiile și s-a mutat cu familia în Statele Unite în urmă cu un an.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 2016, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu, în noiembrie.

Turcia: Poliția a spart ușa femeii care a dormit 3 zile și 3 nopți

Polițiștii a spart ușa apartamentul unei femei care a dormit 3 zile și 3 nopți, în provincia nordică Erzurum, conform DHA.

Expoziția  „Istoria fotbalului turc”. Erdogan expus, dar nu și Hakan Şükür

Hakan Şükür a fost exclus de la expoziția „Tuturi şi gol: expoziţia de istorie a fotbalului turc”, deschisă la Palat, cu participarea preşedintelui Erdoğan, a foştilor jucători naţionali de fotbal, a preşedinţilor de club şi a politicienilor.

Turcia: Femeie, închisă cu fiica de 3 luni, a fost eliberată

O femeie, care era în închisoare însoţită de fiica ei de 3 luni în închisoare, a fost eliberată condiţionat din cauza stării de sănătate a fiicei sale,

Un turc, condamnat pentru fraudă, a vrut să fugă în România, cu un buletin românesc fals

Un cetățean turc a încercat să fugă în România, cu o carte de identitate românească falsă, conform Romanya Haber.

„Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață! Faimoasa solistă a fost prima avocată tătăroaică din România

Faimoasa cântăreață, supranumită „Privighetoarea Dobrogei” s-a stins din viață, marți, 31 ianuarie 2023. Kadriye Nurmambet, născută în Dobrich, Bulgaria în...

Turcia: Încercarea de asasinarea a jurnaliștilor exilați în Germania și Suedia

Potrivit sursei anonime a lui Aytav, femeia, care are legături cu Grey Wolves, un grup de tineret ultranaționalist afiliat unui partid politic turc de extremă dreapta, a fost arestată în emiratul Dubai din Emiratele Arabe Unite înainte de a putea îndeplini o altă presupusă misiune, aceea de a asasina pe Sedat Peker, un șef al mafiei turce.

Erdogan catalogat ca „Piroman” de presa din Germania

Revista săptămânală germană Stern s-a referit la președintele turc Recep Tayyip Erdoğan drept un „incendiat” pe coperta ultimului său număr, spunând că președintele alimentează conflicte periculoase, inclusiv în Germania, pentru a-și asigura puterea în timp ce se pregătește pentru alegerile din mai.

Turcia: Pragul sărăciei a depășit de 3 ori salariu minim pe economie

Pragul de sărăcie indică banii necesari pentru ca o familie de patru persoane să se hrănească suficient și sănătos și acoperă și cheltuielile cu bunurile de bază precum îmbrăcăminte, chirie, electricitate, apă, transport, educație și sănătate. Acesta a crescut la 28.875 de lire în ianuarie, iar salariu minim este de 8.506 de lire.