luni, iunie 6, 2022

Mărturisirile șocante a unui fost academician torturat de poliție:„Am fost bătuți până am leșinat.”,


Un fost academician din Ankara a declarat într-o scrisoare publică că a fost torturat cu brutalitate la Departamentul de Poliţie din Ankara, după ce a fost reţinut ca parte e activităților de epurare a guvernului turc, conform Stockholm Center for Freedome.

În scrisoarea publicată de Bold Medya, Muhammed Savaş Bayındır, un fost universitar la Facultatea de drept, din cadrul Universității Gazi din Ankara a mărturisit că a fost reținut pe 20 iulie 2016 și dus într-o sală de sport care a fost folosită de filiala antiterorism a poliției. 

Bayındır a fost obligat să aștepte toată noaptea cu mâinile legate în spate și cu fața la perete și a spus că ofițerii de poliție l-au insultat și nu le-au dat mâncare sau apă. El a adăugat că poliția avea măști și că fețele nu erau vizibile.

Dimineața, Bayındır a primit ordin să se dezbrace și i s-a înmânat o uniformă portocalie. Apoi i s-a spus să îngenuncheze și să aștepte ore întregi în acea poziție, în timp ce a trebuit să  asculte discursurile președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan.

„Îmi amintesc mirosul de sânge și transpirație din hol. Am văzut pete de sânge pe pereți. Ofițerii militari erau în mod constant bătuți, insultați și umiliți. Unii aveau fălcile sparte, alții aveau brațe rupte sau alte membre”, susține academicianul.

15 zile de tortură

Baydir a mai spus că a fost dus într-o cameră murdară, unde a fost bătut cu bastonul. Acesta a fost stropit cu apă, dezbrăcat și bătut în continuare.

 „Pe lângă durerea fizică, m-am simțit extrem de umilit. Timp de 15 zile am fost loviti cu piciorul, pălmuiți și insultaț. Am fost bătuți până am leșinat.”, adăugat bărbatul. 

Baydir a adăugat că dormeau pe podeaua goală și luminile erau aprinse în permanență. El a explicat că uneori, polițiștii veneau noaptea și începeau să strige la întâmplare pentru a-i trezi. 

Deținuții au primit doar 50 de grame de pâine și 20 de grame de brânză de două ori pe zi. După un timp, Bayındır a început să se confrunte cu greață și amețeli din cauza lipsei de mâncare. Până la sfârșitul celor 28 de zile de detenție, Bayındır a slăbit 15 kilograme.

Forțat să semneze o declarație falsă

După aproape o lună de detenție, Baydir a fost dus într-o cameră de la subsol pentru audieri, unde ofițerii de poliție l-au forțat să semneze o declarație falsă. Când a fost dus în cele din urmă la tribunal,  procurorul a respins declarațiile despre tortură.

Bayındır a spus că încearcă să uite ce s-a întâmplat în detenție, dar că nu va putea uita niciodată țipetele celor torturați.

După o lună de detenție, Baydır a apărut în instanță și a fost arestat pentru legături cu Mișcarea Gülen. El a fost acuzat că și-a trimis copiii la o școală privată afiliată mișcării. Bayındır a fost trimis la închisoarea Sincan din Ankara, unde a fost ținut timp de 19 luni.

Baydir a fost în cele din urmă achitat de toate acuzațiile și s-a mutat cu familia în Statele Unite în urmă cu un an.

Un total de 319.587 de persoane au fost reținute și 99.962 arestate în cadrul operațiunilor împotriva susținătorilor mișcării Gülen de la tentativa de lovitură de stat din 2016, a declarat ministrul de Interne al Turciei, Süleyman Soylu, în noiembrie.

ONU a acceptat schimbarea de nume a Turciei. Iată noul nume al țării

Schimbarea vine după ce ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu a trimis, miercuri, o scrisoare către ONU în care a solicitat oficial schimbarea numelui.

Turcia: Inflația va accelera până la 80 la sută

Preţurile la alimente, care reprezintă aproximativ un sfert din ponderea indicelui total al inflaţiei, au crescut cu 14 la sută luna aceasta comparativ cu aprilie, ducând creşterea anuală la 115 la sută.

Turcia: Peste 500.000 de sirieni s-au întors voluntar în țara lor

„Creșterea acestei cifre depinde de stabilizarea regiunii și de asigurarea de adăposturi pentru oamenii de acolo.  Conform celor mai recente date, 503.150 de sirieni s-au întors în țara lor în mod voluntar”, susține Soylu.

Procesul primarului Istanbulului a fost amânat pentru 21 septembrie. Edilul riscă să fie interzis din politică

Cazul fostului președinte al Consiliului Electoral Suprem (YSK) Sadi Güven și al președintelui municipalității metropolitane Istanbul (İBB) Ekrem İmamoğlu, care este judecat pentru că ar fi insultat membrii consiliului de administrație, a început astăzi să fie audiat la Tribunalul Penal de Primă Instanță din Anatolia. 

Prietenul apropiat al lui Erdogan a câștigat licitație pentru restaurarea Hagia Sophia

Licitația de restaurare a fost dată parteneriatului de afaceri stabilit de trei companii, Hassa Architecture, Iras Yapı și Adamak Restoration, pentru 23 de milioane de lire.

Proteste la 9 ani de la evenimentele din Parcul Gezi. Poliția a intervenit brutal

Poliția a intervenit brutal la proteste din jurul pieței Taksim, din Istanbul, când aceștia se adunau pentru a marca nouă ani de la demonstrațiilor antiguvernamentale la nivel național, care au început în parcul Gezi,

Apel din partea jurnaliștilor: Erdogan vrea sancțiuni și închisoare până la 3 ani pentru postări pe rețelele de socializare

Avertizând că proiectul de lege „poate deschide calea pentru unul dintre cele mai severe mecanisme de cenzură și autocenzură din istoria republicii”, sindicatele au cerut guvernului să-l retragă imediat.

Mărturisirile șocante a unui fost academician torturat de poliție:„Am fost bătuți până am leșinat.”,

Bayındır a fost obligat să aștepte toată noaptea cu mâinile legate în spate și cu fața la perete și a spus că ofițerii de poliție l-au insultat și nu le-au dat mâncare sau apă. El a adăugat că poliția avea măști și că fețele nu erau vizibile.